null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Digiminderen: 5 tips om je van je telefoonverslaving af te helpen

Als je vandaag de dag om je heen kijkt, zie je het grootste deel van de mensen op hun smartphone turen. De kans is best groot dat je zelf ook vergroeid bent met dat ding. Heb je een (kleine) telefoonverslaving en zou je wel wat willen digiminderen? Met deze tips krijg je het voor elkaar.

We maken tegenwoordig steeds minder vaak een praatje met medereizigers in de trein en kijken niet op of om naar anderen in de supermarktrij, we zijn veel te druk met onze telefoons. Steeds meer mensen zijn zich hiervan bewust; de digitale detox is in opkomst. Door een paar kleine maatregelen te treffen, lukt het je ook echt om minder vaak met je telefoon bezig te zijn.

1. Meldingen uit

Wat je telkens naar je telefoon weet te lokken, is het geluidje dat afgaat als je een berichtje krijgt. En dan licht het beeldscherm ook nog op zodra er een melding binnenkomt. Hierdoor kijk je onnodig vaak op je telefoon, zeker met al die groepsapps die maar binnenstromen. Gelukkig kun je gemakkelijk uitschakelen dat de berichten op je scherm verschijnen wanneer je telefoon is vergrendeld. Je ziet ze dan pas als je WhatsApp opent. Meldingen van apps als Facebook kun je ook uitzetten; zo voorkom je meteen dat je meerdere keren per dag voor niets op je telefoon kijkt. En vooral dat je er continu mee bezig bent.

2. Bijhouden telefoongebruik

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig om een extra app op je telefoon te zetten. Maar ze zijn echt handig, de verschillende apps die je telefoongebruik registreren. Door bij te houden hoe vaak je 'm per dag tevoorschijn haalt, word je (waarschijnlijk) zo afgeschrikt dat je in het vervolg wel een extra keer nadenkt voordat je automatisch je hand uitstrekt om je smartphone te pakken.

De app Forest heeft een leuk extraatje. Je kunt vooraf instellen hoelang je niet met je telefoon bezig wilt zijn. Stel je bijvoorbeeld in dat je 'm een uur niet mag pakken, dan 'plant' de app een boompje op je scherm. Grijp je er eerder naar, dan gaat het boompje dood.

3. Een echte wekker kopen

Veel mensen leggen hun telefoon op hun nachtkastje, vaak omdat-ie ook dienstdoet als wekker. Maar het gevaar dat daarin schuilt, is dat de telefoon in de meeste gevallen wordt gebruikt totdat je ogen dichtvallen. Als je vervolgens midden in de nacht wakker wordt, pak je 'm om te checken hoe laat het is en raak je al gauw weer afgeleid door de eventuele berichtjes die je hebt gekregen. En 's ochtends? Dan scroll je ook nog even door alle social media voordat je opstaat. Door een echte wekker te kopen, die te gebruiken om wakker te worden en 's nachts te kijken hoe laat het is, vermijd je al deze telefoonmomenten. Kleine moeite, groots effect.

4. Telefoonvrije avond

Misschien doe je het al: af en toe afspreken met je partner of vriendinnen dat jullie telefoons in je zak of tas blijft zitten zolang jullie samen zijn. Zo heb je veel meer contact met elkaar, wat een stuk gezelliger is. En dat is precies de reden dat jullie hebben afgesproken, toch? Om het leuk te hebben met elkáár en niet met jullie telefoons?

Las ook voor jezelf telefoonvrije momenten in. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je tussen 18.oo en 20.30 uur niet met je smartphone bezig mag zijn, omdat je dan tijd aan het eten en/of de kinderen wilt besteden. En de kunst is natuurlijk om je daaraan te houden. Tip: gebruik de wekker die je hebt gekocht om te weten wanneer je je telefoon weer mag gebruiken. In het begin zul je misschien vaak op de tijd letten, maar reken maar dat je het op een gegeven moment heerlijk vindt!

5. Smartphonevrije plekken

Je kunt bepaalde tijden met jezelf afspreken waarop je niet met je telefoon bezig mag zijn, maar je kunt ook plekken in huis benoemen tot telefoonvrije zone. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om de telefoon niet mee te nemen naar de slaapkamer of spreek met het hele gezin af dat een smartphone aan tafel uit den boze is. Dat is wel zo gezellig.

Bron | womenshealthmag.nl, rtlnieuws.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook leuk en interessant om te lezen

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden