Laptop dichtklappen of uitzetten: wat is beter? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dichtklappen of uitzetten: dit is beter voor de levensduur van je laptop

Kijk je na een lange dag achter de computer ook altijd uit naar het moment dat je kunt afsluiten? Snappen we helemaal. Maar bij het afsluiten van je computer zijn er twee manieren: of je klapt het scherm van je laptop dicht, waarmee hij in slaapstand gaat, of je sluit hem helemaal af. Maar wat is beter voor je laptop?

Wij zochten het voor je uit.

Je laptop in slaapstand

De slaapstand op je laptop heb je vast weleens gezien en gebruikt. Je zet je laptop in slaapstand of klapt hem gewoon dicht en de eerstvolgende keer dat je hem weer gebruikt, zijn alle schermen van je vorige sessie nog gewoon geopend. Super handig, toch? Voor jou wel, maar voor je laptop iets minder.

Beschadiging van de harde schijf

Als je je laptop alsmaar dichtklapt en in slaapstand zet en hem eigenlijk nooit helemaal afsluit, kun je de harde schijf van het apparaat beschadigen. Hoe dat zit? Als je je laptop niet uitzet blijven bepaalde processen in stand. Zo blijft bijvoorbeeld de ventilator draaien en ook je harde schijf. Ook als de laptop in slaapstand staat, blijven deze onderdelen dus bewegen. Ga je dan ook nog eens je laptop verplaatsen of neem je hem mee in een tas? Dan schudt dit heen en weer, waardoor je het risico loopt dat er iets in de schijf kapot gaat. Let op: het gaat hierbij om een HDD-schijf die daadwerkelijk draait. Tegenwoordig hebben ook veel laptops een SSD-schijf, waarin geen losse elementen zitten. Hierbij is het risico op schade bij bewegingen dus een stuk kleiner.

Batterijduur

Wil je de batterij sparen? Dan kun je het best je laptop uitzetten, zeker als je hem daarna langere tijd niet gebruikt. Doe je dit, dan verbruikt je laptop niets. Laat je hem in slaapstand staan? Dan blijft hij een beetje energie gebruiken, waardoor de batterij langzaam leegloopt. Tegenwoordig gaan laptops wel in een diepere slaapstand als je hem langere tijd niet gebruikt, waardoor het energieverbruik ook daalt.

Updates

Krijg je ook zo vaak meldingen van updates die je vervolgens uitstelt? Niet doen! Updates zijn belangrijk voor je laptop. Vaak is het van belang dat je daarvoor de laptop opnieuw opstart. Het is dan ook beter om eens in de zoveel tijd je laptop uit te zetten, zodat updates gedaan worden.

Slaapstand of afsluiten?

Maar wat is nou het best voor je laptop? Misschien is het al een beetje duidelijk geworden, maar het advies is toch echt om de computer helemaal uit te schakelen als je hem langere tijd niet gebruikt. Als je hem meerdere keren op een dag gebruikt, kun je hem tussendoor gerust op slaapstand zetten, maar zet hem dan na het laatste gebruik uit. En heb je ook weleens gehoord dat het bij Apple-apparaten minder belangrijk is? Dan hebben we slecht nieuws: voor deze computers is het net zo belangrijk als voor een windows-computer om hem altijd uit te zetten.

Bron | Seniorweb, Newsmonkey.be

Nynke KooyGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden