null Beeld

Deze zes dingen maken je hooikoortsklachten erger

Het seizoen van de jeukende traanogen, niesbuien en kriebelhoest is weer begonnen. Heb je last van hooikoorts? Dan zijn er zes dingen die je hooikoortsklachten erger kunnen maken, en die je voortaan dus beter kunt vermijden.

Van je kleding tot je lenzen: let op deze dingen.

Hooikoortsklachten worden erger door weersomstandigheden

De eerste factor waardoor hooikoortsklachten erger worden, maar waar je helaas zelf weinig invloed op kunt uitoefenen, is het weer. Op zonnige, droge dagen met een klein beetje wind is de kans op hooikoortsklachten het grootst. Dat komt omdat bomen en planten onder deze omstandigheden hun pollen loslaten, waarbij ze door de wind verder door de lucht worden verspreid.

Regen is jammer genoeg een beter moment voor hooikoortspatiënten om naar buiten te gaan. Daarmee spoelen de pollen namelijk weer uit de lucht. Gelukkig hoef je geen nat pak te halen, net na een regenbui is het ook veilig. Op de droge en zonnige dagen met een beetje wind kun je het beste 's ochtends op pad gaan. Dan hangen er vaak nog weinig pollen in de lucht.

Je kleding twee keer dragen

Gelukkig zijn er ook factoren waar je wél invloed op hebt en die je wel kunt vermijden om je hooikoortsklachten niet erger te maken dan ze misschien al zijn. Dat doe je allereerst door je kleding tijdens het hooikoortsseizoen niet twee keer te dragen. Vooral als je veel buiten bent geweest. Pollen blijven namelijk aan je kleding zitten. Gooi je gedragen kleding daarom meteen in de was. Anders kunnen de pollen zich ook in huis verspreiden.

De was buiten drogen

Als je die gedragen kleding dan hebt gewassen, kan het met het lentezonnetje lekker zijn om de boel buiten op te hangen. Hoewel de was daar wel lekker fris van opdroogt, is de kans ook groot dat het de nodige pollen verzamelt. Als je snel last hebt van hooikoortsklachten en het ‘jouw’ pollenseizoen is, hang dan je was binnen op.

Je haren wassen en borstelen

Daarnaast helpt het ook om in het hooikoortsseizoen iets vaker je haren te wassen. Net als op je kleding verzamelen pollen zich makkelijk in je haar, waardoor je het stuifmeel continu bij je draagt. Aangezien je waarschijnlijk niet vier keer op een dag je haren wil wassen, helpt het ook om tussendoor je haren goed te borstelen. Ook voor het slapengaan kan het helpen om je haren te wassen of goed te borstelen, zodat er geen stuifmeel op je hoofdkussen belandt. Daarnaast is het verstandig om de slaapkamer extra vaak te stofzuigen.

Lees ook: Hooikoorts of coronavirus: hoe herken je het verschil?

Lenzen dragen

Draag je lenzen? Ook dat kan de hooikoortsklachten, en dan specifiek die aan je ogen, erger maken. Misschien zou je verwachten dat je lenzen je ogen beter beschermen tegen pollen, maar die lenzen zorgen juist dat je ogen extra gevoelig worden voor hooikoortsklachten. Dat komt omdat je lenzen zuurstof naar je ogen doorlaten, maar daardoor kan ook het stuifmeel van pollen zich tussen je oog en de lens nestelen. Dat levert extra irritatie en jeuk op.

Probeer vooral om niet in je ogen te wrijven, dit maakt de klachten alleen maar erger. Daarnaast bestaan er speciale oogdruppels, kun je tijdelijk overstappen naar een bril, nachtlenzen of een zonnebril als extra bescherming gebruiken. Als laatste kan het helpen om tijdelijk daglenzen te gebruiken in plaats van maandlenzen, zodat het stuifmeel zich niet kan opbouwen.

Let op met geuren

Als laatste kunnen bepaalde geuren bij sommige mensen de klachten verergeren. Denk bijvoorbeeld aan geurstokjes of geurkaarsen, een wasmiddel of parfum. Als je veel last hebt van hooikoortsklachten kan het helpen om tijdelijk geen parfum te dragen, te wisselen van wasmiddel en de geurkaarsen op te bergen.

Bron | Santé, 123Lens, Etos

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 15 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week positief gezondheidsnieuws, een dossier libido & de overgang, alles over spannende nieuwe levensfases en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden