null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze trucs tegen fruitvliegjes kende je misschien nog niet

Fruitvliegjes houden we het liefst op grote afstand, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel ze gemiddeld maar twee weken leven, grijpen ze elke kans aan om zich voort te planten en honderden eitjes te leggen. Wat zijn de ultieme trucs tegen fruitvliegjes?

Fruitvliegjes doen mensen geen kwaad, maar zorgen er wel voor dat verse producten sneller gaan rotten. Ze voelen zich namelijk vooral aangetrokken door rijpend eten, rottend voedsel en planten. Wegwezen dus, en dat kunnen deze trucs bewerkstelligen:

1. Papieren kegel met fruit in een glas

Een efficiënte manier om vliegjes te vangen: maak een papieren kegel en plaats de dunne kant in een beker of potje met fruit of een alcoholische drank, zoals bier of wijn. Dek de hoeken van de beker of schaal goed af om te voorkomen dat de vliegjes ontsnappen.

2. Azijn en afwasmiddel

Doe een paar druppels afwasmiddel in een kom met azijn. Na het landen zinken de vliegjes en verdrinken ze.

3. Melk, suiker en peper

Maak een cocktail van twee koppen melk, honderd gram suiker en vijftig gram gemalen peper. Laat het mengsel tien minuten zachtjes koken in een pan en giet het vervolgens in een diep bord. De cocktail zal de fruitvliegen aantrekken, waarna ze verdrinken.

4. FruitFlyNinja

Geen zin om zelf een val te maken? Met het product FruitFlyNinja vang je moeiteloos en effectief elke fruitvlieg. De lokstof zit in een handige val die je op alles en overal kunt vastplakken. Het bespaart je dus niet alleen een hoop geknoei met azijn en andere bestrijdingsmiddelen, de val is ook nog eens super makkelijk te plaatsen.

Lees ook:

Word je stapelgek van al die vliegen in huis? Dit kun je ertegen doen

5. Schaaltje met azijn, bier of rode wijn

Een andere effectieve truc is een schaaltje of potje vullen met azijn, rode wijn of bier. Bedek vervolgens het schaaltje of het potje met plastic en prik er een paar gaten in. De fruitvliegjes kunnen wel via de gaatjes naar binnen, maar ze kunnen er niet meer uit. In deze video van Libelle zie je de truc om vliegensvlug van ze af te komen:

Preventieve trucs tegen fruitvliegjes

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Je kunt het beste beginnen door je fruit en groenten goed te beschermen.

  1. Bedek je fruitschaal met een net. Tip: voor extra bescherming kun je je fruit en groenten in plasticfolie inwikkelen.
  2. Laat eten niet rondslingeren en houd het aanrecht schoon; de geur van rottend eten en drinken is wat fruitvliegjes aantrekt.
  3. Maak je vuilnisbak regelmatig schoon en gebruik altijd een vuilnisbak met deksel. Het kan bovendien ook geen kwaad om zo nu en dan je afvoer te reinigen om te voorkomen dat het een broedplaats wordt.
  4. Wijnruit is een kruid dat goed werkt tegen het bestrijden van fruitvliegjes. Het is een goed idee om een bosje naast je fruitschaal of bij een open raam te leggen. Ze hebben een hekel aan wijnruit. Bonus: vlinders worden er juist door aangetrokken.
  5. Je kunt gootstenen afdekken om te voorkomen dat ze snel bevuild raken. Dit scheelt een hoop schoonmaken en verkleint de kans op fruitvliegjes.
  6. Was je hand- en theedoeken vaak om te voorkomen dat ze vocht blijven vasthouden. Een vochtige theedoek is de ideale broedplaats voor fruitvliegjes.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Helpling

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden