Déze trucjes zijn handig als je iemands naam bent vergeten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze trucjes zijn handig als je iemands naam bent vergeten

Iemand heeft zich net aan je voorgesteld en nog geen twee minuten later ben je zijn of haar naam alweer vergeten. Herkenbaar? Je bent waarschijnlijk niet de enige. Gelukkig bestaan er een aantal handige trucjes waardoor je alsnog achter de naam van degene komt waar je net mee hebt gesproken.

Verschillende experts leggen uit welke trucjes dat zijn, die je kunt gebruiken als je iemands naam vergeten bent.

1. Subtiele aanpak

Als je op een evenement bent en je ziet iemand die je kent, maar je weet de naam niet meer, stel jezelf dan eerst voor, omdat die persoon dan vaak ook zijn of haar naam zal zeggen. Dat is wat Mary Abbajay, oprichter van het adviesbureau voor leiderschapsontwikkeling Careerstone Group, aanbeveelt aan Huffpost. “Dat is een signaal voor iemand om ook zijn of haar naam terug te zeggen, maar denk niet dat niemand je strategie door heeft. Veel mensen zullen herkennen dat het betekent dat je hun naam niet meer weet”, legt Abbajay uit.

2. Contactgegevens vragen

Als je een gesprek voert dat later wordt voortgezet, overweeg dan om de persoon te vragen zijn of haar contactgegevens in je telefoon te zetten. Of als het gesprek naar e-mail wordt verplaatst, probeer dan te vragen: “Kun je mij vertellen hoe ik je naam moet spellen om de e-mail goed te versturen?” legt Perpetua Neo, een psycholoog en executive coach, uit.

3. Vraag het rechtstreeks

Toch is er eigenlijk maar één snelle manier om achter iemand zijn of haar naam te komen, namelijk door het rechtstreeks te vragen. Bied vervolgens je excuses aan dat je de naam bent vergeten. Dit levert meer begrip op dan wanneer je het keer op keer vergeet. “Ik denk dat mensen te lang doen alsof. Vervolgens ontmoeten ze die persoon drie of vier keer en dan zijn ze te beschaamd om hun naam te vragen,” vertelt Abbajay. “Dat kun je daarom het beste proberen te vermijden. Het is daarom beter om bij de tweede keer tegen de persoon die je hebt ontmoet te zeggen: ‘Herinner me nog eens aan je naam. Heel erg bedankt.’”

Verder is het volgens Abbajay belangrijk dat je je acties niet kleiner maakt dan dat ze eigenlijk zijn. “Zeg niet: “Oh, ik doe dit de hele tijd. De namen van mensen zijn belangrijk voor hen en je wilt dat je excuses oprecht overkomen.”

Namen leren kost tijd

Raak vooral niet ontmoedigd als je vaker dan één keer een naam vergeet. Namen leren kost nou eenmaal tijd. “Op de korte termijn kan vragen gênant zijn, maar dat is een tijdelijk gevoel. Het gevoel iemand te laten weten dat je genoeg om ze geeft om ze bij hun naam te noemen, is wat ze zullen onthouden”, aldus Abbajay.

Tips

Vind je de bovenstaande trucjes toch niet iets voor jou en wil je liever gewoon leren hoe je het beste namen kunt onthouden? Dan hebben wij een aantal tips hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Zet de naam om in beeld
    Een derde van onze hersenen is gemaakt voor het opslaan van visuele informatie. Logisch dus dat beelden veel sterker worden onthouden dan woorden. Het kan daarom een handige tip zijn om bepaalde namen te koppelen aan een beeld. Wanneer je de naam John hoort, kun je bijvoorbeeld denken aan John Travolta. Ook kun je de naam bijvoorbeeld koppelen aan een naam in je directe omgeving. Op deze manier zal je de naam beter onthouden.
  • Herhaal de naam
    Herhaal de naam na het voorstellen één of twee keer, heel subtiel. ‘Aangenaam John, leuk je te ontmoeten.’ Je hersenen hebben namelijk gemiddeld vijf seconde nodig om een naam te onthouden. Heeft de persoon tegenover je een niet veel voorkomende naam? Ga er dan nog even op door. Dit trucje kun je blijven herhalen, door de naam ook tijdens het gesprek nog één of twee keer te laten vallen.
  • Geconcentreerd luisteren
    Het is misschien de meest makkelijke, maar ook tevens de meest moeilijke tip. Luister geconcentreerd naar iemand zijn of haar naam. Vaak zijn we nog met 100 andere dingen tegelijk bezig, waardoor de naam ons compleet ontgaat, dus probeer de focus bij het gesprek te houden.

Bron | Huffpost , FunX, mtsprout

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden