Margriet logo
Schoonmaakmiddelen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze schoonmaakmiddelen moet je nooit met elkaar mengen

Soms moet je iets schoonmaken dat zó vies is, dat een simpel sopje de klus niet klaart. Dan is het tijd voor het grovere werk. Pas wel op welke middelen je samen gebruikt.

Als twee schoonmaakmiddelen beide goed werken, denk je misschien al snel dat ze nóg beter werken als je ze bij elkaar giet. Helaas is dat niet altijd waar. Hoewel ze misschien grondig schoonmaken, kunnen sommige combinaties gevaar voor de gezondheid opleveren. Carolyn Forte, directeur bij de afdeling Cleaning Lab van het Good Housekeeping Institute, waar producten getest worden voor consumenten, vertelt welke middelen je in elk geval niet moet mixen:

Gootsteenontstopper

Forte zegt dat je deze middelen beter nooit kunt mixen of zelfs vlak na elkaar moet gebruiken. Het zijn sterke schoonmaakmiddelen die op elkaar kunnen reageren bij contact. Volgens Forte kan er zelfs een (kleine) explosie ontstaan.

Baking soda en azijn

Los van elkaar zijn dit producten die je fantastisch kunnen helpen met je schoonmaakklus. Als je ze mengt zorgt de azijn ervoor dat de baking soda opschuimt, en wat overblijft is water met zout. De kracht van de schoonmaakmiddelen gaat hierbij verloren, zonde!

Waterstofperoxide en azijn

Waterstofperoxide werkt ontsmettend. Azijn maakt van alles schoon. Als je deze twee mengt, krijg je perazijnzuur. In verdunde vorm wordt dit nog gebruikt om medische instrumenten schoon te maken. Maak het niet zelf: perazijnzuur is irriterend voor de ogen en huid, en kan schade aan de longen toebrengen. Bij schokken of opwarming kan het spul exploderen.

Bleek en azijn

Beide werken desinfecterend, maar als je azijn en bleek mengt krijg je chloorgas. Chloorgas is irriterend voor de ogen en luchtwegen en kan brandwonden op je huid veroorzaken. Erg gevaarlijk dus!

Bleek en ammoniak

Ook deze combinatie veroorzaakt een gas: chloramine. Het is ook irriterend voor de luchtwegen en het kan brandwonden veroorzaken. Daarnaast kan het voor kortademigheid en pijn op de borst zorgen.

Bleek en ontsmettingsalcohol

Meng deze stoffen en je krijgt chloroform. Chloroform kennen we allemaal wel uit films, waarin iemand ermee wordt bedwelmd. Hoewel je er niet van hoeft flauw te vallen, is deze stof irriterend en giftig.

Denk altijd aan deze simpele regels

Weet je niet meer wat je wat met wat kunt mengen? Het staat natuurlijk op de verpakking, maar onthoud in elk geval dat je bleek nooit met iets anders dan water moet mengen. Meng ook nooit iets waar ammoniak in zit of iets waar zuur (zoals azijn) in zit.

Bron: huisvlijt.com, goodhousekeeping.com

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden