null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze handige functies op je telefoon kende je misschien nog niet

Een wereld zonder telefoons is haast niet meer voor te stellen. Naast dat we tegenwoordig overal bereikbaar zijn en alles wat we maar willen kunnen opzoeken, zitten er nog een paar handige functies op je telefoon waarvan je het bestaan misschien niet eens wist.

We leggen je uit wat je allemaal nog meer uit je smartphone kunt halen.

Handige functies op je telefoon: de stappenteller

Er is tegenwoordig voor alles wel een app te downloaden, maar ook zonder zitten er op je telefoon al een hoop handige functies en snufjes. Bijvoorbeeld een standaard stappenteller. Als je dagelijks je telefoon bij je draagt heb je geen los meetinstrument of fitbit meer nodig. Je telefoon kan namelijk ook nauwkeurig bijhouden hoeveel stappen je zet en hoeveel trappen je op- en afloopt.

Bij een iPhone kun je dit terugvinden in de Gezondheid-app die standaard op je telefoon staat. Hier kun je ook allerlei medische gegevens invullen. Staat de Gezondheid-app nog niet aan? Ga dan naar Instellingen > Privacy > Beweging en conditie. Daar kun je aanzetten dat je conditie wordt bijgehouden.

Heb je een smartphone met Android? Ook deze houdt via sensoren je beweging bij. Je kunt de informatie inzichtelijk inzien en bijhouden in de Google-Fit-app die je in de Play Store kunt downloaden.

Een medisch ID

In je telefoon kun je ook een medisch ID instellen, zodat een ander toegang kan krijgen tot jouw medische informatie zoals je bloedgroep, allergieën en eventuele medische aandoening. Dit kan handig zijn als jij bijvoorbeeld buiten bewustzijn bent of een ongeluk krijgt.

Hier kun je ook een sos-contactpersoon instellen. Deze wordt op de hoogte gebracht bij een ongeval en ontvangt jouw locatie. Ook worden hulpdiensten én jouw sos-contactpersonen automatisch gecontacteerd als je vijf keer snel op de vergrendel/ontgrendel knop drukt. Ben je je telefoon verloren? Dan kan de vinder hiermee ook jouw contactpersoon inschakelen om je telefoon weer terug te geven.

Lees ook:

Met déze SOS-functie slaat je iPhone alarm in een onveilige situatie

Bij een iPhone maak je een medisch ID aan via Instellingen > Gezondheid > Medisch ID. Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoeveel informatie je hier wilt delen.

Bij een Android 8.0 of hoger vul je je medische gegevens in via Contacten. Typ je eigen naam in, scroll naar beneden en tik op Voeg uw medische gegevens toe/Voer uw medische gegevens in voor gebruik bij een noodgeval. Druk op OK en vul vervolgens de gegevens in die je wil invullen. Vergeet niet om daarna nog op opslaan te drukken.

Waterpas en meten

Wil je weten of je iets recht hebt opgehangen, maar heb je toevallig de waterpas niet bij de hand? Gebruik dan het kompas of de meetfunctie die standaard op een iPhone zit. Bij oudere iPhones zonder meetfunctie kun je bij het kompas naar het tweede scherm swipen om bij de waterpasfunctie te komen. Heb je de meetfunctie op je telefoon? Dan staat onderaan de optie waterpas. Daarnaast kun je de meetfunctie handig gebruiken om iets op te meten als je geen meetlint bij de hand hebt.

Heb je een Android? Dan zul je wel aparte apps moeten downloaden voor een waterpas en meetlat. Hiervoor bestaan allerlei verschillende apps in de Play Store.

Foto én video maken

Wil je het liefst een specifiek moment vastleggen maar kun je niet kiezen tussen een foto of video? Dan hebben we goed nieuws. Op de meeste Android- en iPhone-toestellen zit de optie om tijdens het filmen ook foto’s te maken. Zo hoef je nooit meer te kiezen en een belangrijk moment te missen.

Bij een iPhone verschijnt bijvoorbeeld tijdens het filmen een wit bolletje in beeld. Als je hierop klikt tijdens het filmen, worden er ook foto's gemaakt.

Lees ook: Zó kun je ervoor zorgen dat je niet meer anoniem gebeld wordt

Alle pasjes bij de hand

Tegenwoordig gebruiken we steeds pasjes en tickets met QR-codes. In de standaard Wallet-functie van een iPhone kun je allerlei klantenkaarten, betaalkaarten, entreetickets en boardingpasses bewaren. Zo heb je alles altijd bij de hand. Handig als je bij de supermarkt staat, en blijkt dat je je portemonnee thuis bent vergeten of als je een event hebt, maar de inkt van de printer is op. Voor een Android-telefoon heb je hier een app voor nodig, bijvoorbeeld PassWallet.

Vertaalfunctie

Op iPhones met iOS 14 zit een standaard vertaalfunctie. Deze vertaalt een geschreven of gesproken tekst naar de door jou gekozen taal. Je kunt de app ook zonder internet gebruiken, alleen moet je dan vooraf wel de taal/talen downloaden waar je iets naar wil vertalen. Het enige nadeel is dat Nederlands niet als taal in deze functie beschikbaar is. Als je bijvoorbeeld iets naar het Russisch wil vertalen, zul je dat vanuit het Engels moeten doen. Android-telefoons hebben deze functie niet, hier zal je dus de Google Translate-app moeten downloaden.

Bron | Smartphone, Appletips, Simyo, Timemanagement, Computertotaal

Beeld | Getty Images

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden