groenten en fruit bewaren Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze groenten- en fruitsoorten moet je niet naast elkaar bewaren

Wanneer je teveel groenten of fruit hebt gesneden, kun je het bewaren om later nog eens te gebruiken. Maar welke verse producten kun je veilig bij elkaar bewaren en welke groenten en fruit mogen nooit te dicht bij elkaar liggen?

John Adler, adjunct-directeur van Blue Apron, een maaltijdbezorgingsdienst, vertelt op Marthastewart.com dat je over het algemeen geen ethyleengevoelig fruit of groenten moet bewaren met fruit of groenten die een grote hoeveelhed ethyleengassen produceren.

Ethyleen is een stof die de rijping van bepaalde groenten en fruit bevordert. Andere vruchten en groenten zijn daar gevoelig voor en kunnen er sneller door bederven. Groenten en fruit die veel ethyleengassen produceren, zijn onder andere: appels, bananen, peren, uien, tomaten en perziken.

Aardappelen met uien bewaren

Adler legt uit dat wanneer je aardappelen en uien samen bewaart, je aardappelen gaan ruiken naar uien. “Door deze producten samen te bewaren, versnelt het rijpingsproces van de aardappelen, waardoor ze sneller zullen bederven. Uien nemen daarentegen snel het vocht op uit de aardappelen, waardoor deze eerder gaat rotten. Kortom, bewaar de ui en de aardappel nóóit naast elkaar.”

Beste bewaarplek voor aardappels

Nu het duidelijk is wat er fout kan gaan als het gaat om een bewaarplek voor je aardappelen, dan nu de plek waar je ze wél het beste kunt bewaren. Dit is op een droge, koele plek zoals ergens in de (bij)keuken, in de kelder of in de garage. Met name de temperatuur in deze ruimten is erg belangrijk. Een plek waarbij de temperatuur kouder is dan de gemiddelde kamertemperatuur en warmer is dan de temperatuur in de koelkast is perfect. Ook een donkere ruimte waar niet of geen zonlicht naar binnen komt is het beste voor aardappelen.

Appels en meloenen bewaren

Voor appels geldt ook dat je ze beter niet met ander fruit in een fruitschaal kunt leggen. Appels produceren veel ethyleen, waardoor ze minstens 15 tot 20 centimeter afstand moeten hebben van andere soorten fruit en groenten.

Er is wel één uitzondering: “Als je fruit op het aanrecht, zoals bananen, snel wilt laten rijpen, zal je ze sneller laten rijpen door ze dichter bij de appels op het aanrecht te leggen,” aldus Adler.

Net als appels en bananen produceren meloenen ook ethyleen, wat kan leiden tot overrijping van producten in de buurt. Meloenen kunnen meestal het beste op het aanrecht worden bewaard, totdat ze rijp genoeg zijn om te snijden of eten.

Bloemkool, broccoli en spruitjes bewaren

Adler stelt dat bloemkool ook erg gevoelig is voor ethyleen. Bewaar deze groenten daarom niet samen met appels, meloenen of uien. Een bloemkool heeft luchtcirculatie nodig om vers te blijven, dus als je bloemkool in plastic bewaart, zorg er dan voor dat de bovenkant open is zodat de groente kan ademen. De beste bewaarplek voor bloemkool is in de koelkast. Hetzelfde geldt voor broccoli, kool en spruitjes, die allemaal gevoelig zijn voor ethyleen.

Champignons bewaren

Hoewel champignons technisch gezien een schimmel zijn en dus geen fruit of groenten, gebruiken de meesten champignons als ingrediënten voor een maaltijd. Vaak liggen ze ook bij andere groenten in de koelkast. Deze schimmels zijn echter gevoelig voor het absorberen van geuren van stinkend voedsel in de buurt, zoals overgebleven afhaalmaaltijden. Zorg ervoor dat je ze in de buurt van minder scherpe producten in de koelkast bewaart.

Overzicht van groente en fruit

Twijfel je bij sommige groenten en fruit of het bij elkaar mag liggen? Hieronder zie je een lijst van producten die niet samen bewaard mogen worden. Links zie je de producten die ethyleengassen produceren en rechts zie je de producten die ethyleengevoelig zijn.

 • Avocado‘s - bananen
 • Appels - broccoli
 • Bananen - spruitjes
 • Vijgen - kool
 • Druiven - wortels
 • Meloenen - bloemkool
 • Peren - komkommer
 • Perziken en nectarines - bladgroente
 • Pepers - sla
 • Aardappelen - uien
 • Tomaten - pompoen

Bron | Marthastewart

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden