null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze 9 dingen kun je beter niet schoonmaken met allesreiniger

Iedereen heeft een fles allesreiniger in zijn keukenkastje staan. Maar wist je dat je allesreiniger niet voor alles kunt gebruiken? Er zijn bepaalde oppervlakken waar je beter een ander schoonmaakmiddel voor kunt gebruiken.

Wij zetten negen dingen op een rij waarbij je allesreiniger beter kunt laten staan.

1. Douche en bad

Gebruik voor het schoonmaken van je douche of bad een krachtig schuurmiddel in plaats van allesreiniger. Je kunt een mengsel maken van afwasmiddel en baking soda of een speciale badkuip- en tegelreiniger aanschaffen.

2. Iets wat gedesinfecteerd moet worden

Er zijn bepaalde oppervlakken in huis waarbij je liever desinfectiemiddel wilt gebruiken, omdat deze beter is in het doden van bacteriën dan allesreiniger. Het gaat hierbij vooral om veel aangeraakte oppervlakken zoals lichtschakelaars, deurknoppen en handgrepen van de kast.

3. Schimmel of meeldauw

Als je schoonmaakt in huis, is allesreiniger over het algemeen een prima schoonmaakmiddel. Maar voor bijvoorbeeld het verwijderen van schimmel of meeldauw kun je beter een speciaal product gebruiken.

4. Ramen, glas of spiegels

Allesreiniger laat witte strepen achter op ramen, glas of spiegels. Gebruik daarom azijn of op ammoniak gebaseerde glasreinigers om vet te verwijderen en geen witte strepen achter te laten.

Lees ook: Streeploos ramen lappen: met deze tips lukt het altijd

5. Onafgewerkte oppervlakken

Ruw hout, beton of onverzegelde stenen tegels kun je beter niet met allesreiniger schoonmaken. Deze kunnen namelijk een mogelijke verkleuring achterlaten. Gebruik hiervoor een microvezeldoek en water of raadpleeg de instructies van de desbetreffende fabrikant.

6. De oven

Als je het aangekoekte vuil in je oven wilt verwijderen, is het niet efficiënt om allesreiniger te gebruiken. Je kunt beter een goede ovenreiniger gebruiken omdat hier stoffen in zitten die gemakkelijker het aangekoekte vuil in de oven verwijderen.

7. Vlekken in kleding

Allesreinigers zijn er niet voor gemaakt om specifieke vlekken op kleding te verwijderen. Hiervoor kun je echt beter specifieke producten gebruiken die daarvoor bedoeld zijn.

8. Luxe oppervlakken

Het kan zijn dat je marmer of koper thuis hebt in je interieur. Ga niet zomaar aan de slag met allesreiniger. Bekijk op de website van het bedrijf hoe je het materiaal in de beste staat kunt houden. Test voordat je begint altijd op een kleine, onopvallende plek of de reiniger goed aanslaat.

9. Bekleding of stof

Als een vlek hebt gemaakt op bijvoorbeeld je bank of stoel en je gebruikt allesreiniger, kan dit mogelijk verkleuren. Gebruik daarom een product dat speciaal is gemaakt voor het reinigen van bekleding. Deze bevatten vaak gerichte ingrediënten die poreuze materialen niet beschadigen. Ook hier geldt: test altijd op een kleine, onopvallende plek of de reiniger goed aanslaat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Tipsenweetjes.nl

Beeld | iStock

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden