De oplaadpoort van je telefoon schoonmaken? Zo doe je dat! Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De oplaadpoort van je telefoon schoonmaken? Zo kun je dat het beste doen

Tegenwoordig gebruiken we onze telefoon voor van alles en nemen we hem overal mee naar toe. Heel vervelend dus als je hem tussen het chatten met vrienden en het bellen met je kinderen door op wilt laden, maar de oplader niets doet. Grote kans dat je oplaadpoort vies is en toe is aan een schoonmaakbeurt. Maar hoe pak je dat aan?

We delen de tips waarmee jij binnen de kortste keren je telefoon weer goed kunt opladen. Goed nieuws: het schoonmaken van de poort is niet heel veel werk.

1. Wees voorzichtig

Ondanks dat het schoonmaken van de oplaadpoort geen tijdrovende klus is, moet je wel voorzichtig zijn. Aan de binnenkant zitten namelijk kleine, kwetsbare onderdelen, die kapot kunnen gaan als je te hardhandig aan de slag gaat. Gebruik daarom geen scherpe voorwerpen om vuil weg te halen. Pak in plaats daarvan een zo dun mogelijke, houten tandenstoker en steek die voorzichtig in de aansluiting. Deze stokjes geleiden geen stroom, dus de kans op kortsluiting of andere problemen is een stuk kleiner. Lukt het niet met een tandenstoker? Probeer dan eens een klein stukje plakband hierop te doen. Als je de tandenstoker dan weer in de opening doet, blijft het stof aan de plakband zitten.

2. Gebruik perslucht om de oplaadpoort schoon te maken

Geen tandenstokers in huis of is het te veel gepriegel? Dan is er ook een ander alternatief: perslucht. Hiervoor moet je wel even naar de bouwwinkel om een blik perslucht te kopen. Hiermee kun je vervolgens in de poort blazen om het vocht eruit te krijgen. Om het makkelijker te maken zit er aan deze blikken een tuitje die je in de poort kunt steken. Ga je voor deze optie? Zorg er dan voor dat je het blik met perslucht goed recht houdt en eventuele andere openingen, zoals die van de microfoon of speakers, afplakt. Als je het blik niet goed rechthoudt loop je het risico dat er vocht vrijkomt en je de telefoon beschadigt.

3. Gebruik geen schoonmaakmiddel

Klinkt misschien logisch, maar in een poging het poortje schoon te maken kan het zomaar zijn dat je naar schoonmaakmiddel grijpt. Maar schoonmaakmiddel in de aansluiting van je telefoon zorgt er juist voor dat je het toestel kunt beschadigen. Houd het dus bij de tandenstoker of perslucht.

4. Niet zelf blazen

Het is heel verleidelijk om gewoon even in de oplaadpoort te blazen om al het vuil eruit te krijgen en de kans is groot dat je dit ook al gedaan hebt. Maar het is beter om dit niet te doen, omdat hiermee ook speeksel of andere viezigheid de poort ingeblazen kan worden. En dat terwijl het de stroomaansluiting is, waar juist géén vocht bij moet komen. Niet doen dus.

Lukt het schoonmaken niet?

En valt het nog binnen de garantieperiode? Dan kun je ermee terug naar de winkel waar je het toestel gekocht hebt. Zij kunnen dan kijken wat er binnen de garantie mogelijk is. Is je garantie al verlopen? Dan kun je ook naar een andere reparateur gaan, die naar het toestel kan kijken.

In de tussentijd zijn er gelukkig wel andere snufjes, waardoor jij nog steeds je telefoon kunt opladen. Veel telefoons kun je bijvoorbeeld draadloos opladen, dus controleer even of dit voor jouw toestel ook geldt. Dan kun je de komende tijd je telefoon opladen op een draadloze oplader.

Bron | Radar, AD

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden