veilig en gezond je huis verwarmen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

De brandweer geeft tips: zo verwarm je veilig en gezond je huis

Door de hoge gasprijzen is iedereen massaal op zoek naar manieren om het huis te verwarmen, het liefst zonder dat de verwarming aan hoeft. Verwarm je huis wel op een verantwoordelijke manier. De brandweer maakt zich zorgen om de veiligheid en gezondheid van de Nederlandse bevolking.

Nadine Schenau, specialist brandveiligheid Brandweer Twente, geeft uitleg bij de tips die op Brandweer.nl staan om je huis veilig en gezond te verwarmen.

1. Zorg voor goede ventilatie

Nadine Schenau vertelt dat in de winterperiode het aantal meldingen van koolmonoxide bijna altijd stijgt. Daarom is goede ventilatie belangrijk. “Bij de verbranding van brandstoffen, zoals houtolie of gas, kan koolmonoxide vrijkomen. Komt er een gevaarlijke hoeveelheid hiervan vrij en je ventileert niet, dan kan de koolmonoxide niet weg. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen: je ziet en ruikt het namelijk niet. In ruimtes waar je een verbrandingstoestel hebt, is het daarom belangrijk om een raam op een kier te zetten of ventilatieroosters te openen.”

Nu denk je misschien: ik houd de ramen juist dicht zodat het warm blijft, maar volgens Schenau klopt dat niet. De specialist stelt dat ventileren juist helpt om de warmte vast te houden: “Door een raam open te zetten, zorg je voor minder vocht in huis, waardoor je huis sneller opwarmt.”

2. Zet kaarsen op een veilige plek

Een kaars op een veilige plek zetten: het klinkt voor de hand liggend, maar volgens Schenau is het toch belangrijk om dit te blijven herhalen. “Zorg dat kaarsen goed vrij staan, zet niet alle waxinelichtjes dichtbij elkaar, want dat kan zorgen voor een grotere vlam. Verder is een stabiele ondergrond belangrijk.”

De afgelopen periode is er ook een enorme run geweest op terracotta potten. Deze gebruiken mensen als verwarming door meerdere waxinelichtjes in een terracottapot te plaatsen. Een heel slecht en vooral gevaarlijk idee, volgens Schenau. “Dit kan leiden tot steekvlammen. Landelijk zijn er incidenten geweest. Trek liever een warme trui aan. Dat is een stuk veiliger.”

3. Onderhoud de schoorsteen

Het risico op schoorsteenbrand – nu al de hoofdoorzaak van een op de drie woningbranden – neemt enorm toe door de ontwikkeling van binnen hout stoken. Ben je van plan om hout te gaan stoken binnen? De specialist vertelt dat het dan extra belangrijk is om je schoorsteenkanaal minimaal één keer per jaar door een professional te laten schoon vegen. “De verwachting is dat mensen door de hoge gasprijzen nog meer gaan stoken. Dan is het belangrijk om midden in het stookseizoen nog een keer je schoorsteenkanaal te laten schoonvegen.”

Verder raadt ze aan om op de Zwitserse stookmethode te stoken; met droog en schoon hout. “De Zwitserse stookmethode houdt in: grote blokken hout onderop en aanmaakhout bovenop en droog en schoon hout gebruiken. De verkoop van hout staat onder druk. Gaan mensen genoegen nemen met minder droog hout of behandeld hout? Die vraag baart ons zorgen. Vandaar dat we extra benadrukken dat je schoon hout moet gebruiken dat minimaal twee jaar gedroogd is.” Doe je dit niet, dan is de kans dat er schadelijke stoffen vrijkomen groter. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.

4. Controleer snoeren en stekkers

Naar de aanloop van de kerstperiode wordt er steeds meer gebruikgemaakt van een verlengsnoer in verlengsnoer, vertelt Schenau. Dit wordt afgeraden. “Hiermee voorkom je dat zich plaatselijk veel warmte in het elektriciteitscircuit ontwikkelt, waardoor er een overbelasting of zelfs brand kan ontstaan.”

Schenau hoort ook verhalen over mensen die de elektrische deken onder een tapijt of vloerkleed leggen. “Gevaarlijk, want de warmte kan nergens naartoe, waardoor er brand kan ontstaan. Het belangrijkste advies is dat ik kan geven: zorgt dat de warmte altijd goed weg kan.” Heb je een elektrische deken uit de kast gehaald, maar heb je die al lange tijd niet gebruikt? Dan is het volgens Schenau belangrijk om de werking ervan te controleren. “Leg het elektrische deken niet op een textielmeubel, dit is brandgevoelig. Probeer het deken eerst uit op de grond.”

5. Zorg dat je op tijd wordt gewaarschuwd

Rookmelders zijn sinds 1 juli 2022 verplicht op elke verdieping in je huis. koolmonoxide zijn nog niet verplicht, maar de specialist raadt aan om er wel een te plaatsen. “Van alle Nederlandse huishoudens heeft maar 35 procent zo’n melder. Dit blijkt uit het WoonOnderzoek Nederland (WoON) dat recent is gepubliceerd. Dit is bijzonder en gevaarlijk, want in ons land is 85 procent van de huishoudens afhankelijk van de cv-ketel voor het verwarmen van de woning. Via onder andere de cv-ketel kan koolmonoxide ontstaan. Ons advies is daarom om er een te plaatsen aan het plafond in ruimtes waar een verbrandingstoestel staat of cv-ketel hangt.”

6. Onderhoud de cv-ketel en gaskachel

Het is volgens Schenau belangrijk om de cv-ketel en gaskachel jaarlijks te onderhouden, omdat er bij een cv-ketel ook koolmonoxide kan vrijkomen. “Onderhoud hiervan is belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Wanneer je de cv-ketel laat onderhouden zorg je ervoor dat je zuiniger stookt en dus bespaart op je energiekosten.”

Vanaf 1 april 2023 komt er een nieuwe wetgeving: “Alleen bedrijven met een koolmonoxide-erkenning certificaat mogen vanaf dan aan jouw gasverbrandingsinstallatie werken. Daarmee wordt voorkomen dat bedrijven met onvoldoende kennis dit doen.”

7. Gebruik geen gasflessen in de woning

Op dit moment is er een lichte stijging te zien in het aantal losse gasflessen dat gebruikt wordt in huis, stelt Nadine. “We zien dat mensen van het gas afgekoppeld zijn. Dat kan zijn door het energiebedrijf, maar het kan ook dat mensen zich principieel van het gas laten afsluiten om hoge energiekosten te voorkomen. Op een losse gasfles sluiten ze bijvoorbeeld het gasfornuis aan, of de geiser in de douche. Doe dit niet, want bij lekkage, geen goede aansluiting of brand kan een gasfles explosiegevaar opleveren.”

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden