Dankzij deze trucjes gaan je kaarsen een stuk langer mee
De herfst is weer in aantocht, dus dan kun je het maar beter zo gezellig mogelijk maken in huis. Steek jij bij thuiskomst direct kaarsen aan en baal je stiekem ook zo als ze in een mum van tijd opgebrand zijn? Gelukkig zijn er simpele, slimme tips en trucs om ze (veel) langer mee te laten gaan.
Voor simpele kaarsen hoef je gelukkig niet diep in de buidel te tasten, maar geurkaarsen kunnen behoorlijk wat kosten. Voor dat soort prijzen wil je natuurlijk dat ze zo lang mogelijk blijven branden. Met deze tips kun je er optimaal van genieten.
1. Knip het lontje af
Door een klein stukje van de lont af te knippen voordat je de kaars aansteekt, brandt 'ie op een trager en gelijkmatiger tempo. Zeker als je een stompkaars met meerdere lonten hebt, is dit verstandig. Zo blijft de kaars stukken langer mooi en heb je er avonden langer plezier van.
2. Laat je kaars lang genoeg branden
Als je vooraf weet dat je nog maar een uurtje in de woonkamer zit, is het verstandig – hoe ongezellig het ook is – geen kaarsen aan te steken. Je kunt ze beter aan één stuk door laten branden. Hoe lang je dat het best kunt doen, is afhankelijk van de dikte. Fijne richtlijn: laat de kaars een uur branden voor elke twee centimeter die hij breed is. Heeft je sfeermaker een omtrek van vier centimeter, geef 'm dan dus twee uur achter elkaar de tijd om te branden.
3. Tocht
Heb je kaarsen op de vensterbank staan of naast een tochtende deur? Dan is de kans groot dat ze sneller opbranden, omdat de luchtstroom het vlammetje aanwakkert. Hierdoor raakt het kaarsvet sneller op. Zoek daarom een plek waar je geen briesje of tocht voelt.
4. Voorzichtig uitblazen
Hoewel het misschien onschuldig lijkt, kun je kaarsen beter niet met je volledige longinhoud uitblazen. Door het voorzichtig te doen, voorkom je dat er kaarsvet tegen de rand van de houder spettert en dus verloren gaat. Heb je geurkaarsen met een dekseltje? Wacht dan met het afsluiten van het glas tot de rook volledig is weggetrokken. Sluit je het glas te vroeg, dan wordt de heerlijke lucht aangetast. Zonde, want dan is de kans groot dat de geurkaars niet meer lekker ruikt en daardoor in de prullenbak belandt.
Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Flair.be
Beeld | Getty Images