null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dankzij deze tips heb je meer plezier van de airco in je auto

Op warme dagen als deze kan een autorit een behoorlijke beproeving zijn. Als de zon op de auto staat, loopt de temperatuur binnen een mum van tijd op tot 35 graden. Dan is een airco in de auto geen overbodige luxe. Je gebruikt het verkoelingssysteem in je bolide misschien gedachteloos, maar toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

Want als je onderstaande fouten maakt, heb je minder profijt van de airco, zonde!

Beurtje

Niet alleen voor je auto zelf is goed onderhoud belangrijk, dat geldt ook zeker voor de airco. Dan weet je zeker dat 'ie je niet ineens in de steek laat. Daarom wordt het aangeraden om één keer per drie jaar je airco te laten onderhouden. Afhankelijk van het type auto, zou je na zo'n 30.000 kilometer het interieurfilter moeten vervangen.

Op je gezicht

Wie maakt zich hier nu niet schuldig aan? Je zet de airco aan en richt de ventilatieroosters op je gezicht voor wat broodnodige verkoeling. Maar wanneer je dit doet, duurt het veel langer voordat er een aangename temperatuur in de auto is. Om de koele lucht goed te verdelen, richt je de ventilatieroosters omhoog. Op deze manier verdeelt het zich gelijkmatig door de auto en kan iedere passagier genieten van de koelte.

Raampje open

Wanneer je op een zomerse dag in de auto stapt, is het binnen waarschijnlijk hartstikke heet. Grote kans dat je de airco dan meteen op standje vrieskou zet. Toch wordt aangeraden dat niet te doen. Beter is om eerst te ventileren: even de ramen en deuren openzetten. Zo daalt de temperatuur al een flink stuk in de auto en als je dan de airco aanzet, is het sneller aangenaam.

Lees ook:

Let op: zó kort kan een hond in een warme auto zitten

Frisse ochtend

In tegenstelling tot mediterrane landen, kan het in Nederland 's ochtends nog best fris zijn. De temperatuur in de auto is dan best aangenaam en dan lijkt het niet nodig om de airco aan te zetten. Toch kun je dat beter wel doen. Zo voorkom je dat de ramen beslaan, als het kwik later op de dag wel stijgt.

Kwaliteit boven kwantiteit

Het kan handig lijken om aan het begin van je autorit de airco even op luchtcirculatie te laten staan, omdat het interieur van de auto dan snel afkoelt. Maar het is toch echt verstandiger om de airco gelijk op ‘auto-stand’ te zetten. De airco verdeelt de luchtstroom efficiënter en gelijkmatiger.

Bron | AD.nl, Rijschoolpro

Beeld | Getty Images

Lichelle RoozeboomGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden