Dag hardnekkige vlekken: zó kun je de magnetron het beste schoonmaken
Je magnetron schoonmaken is misschien niet je favoriete klusje, maar toch is het belangrijk om dit regelmatig te doen. Dat zorgt er niet alleen voor dat niet al je eten naar het opgewarmde kliekje van de dag ervoor smaakt, het verlengt ook de levensduur van je magnetron.
Met dit stappenplan pak je de magnetron grondig aan.
De hardnekkige vlekken in de magnetron schoonmaken
Je kunt het beste maandelijks je magnetron een opfrisbeurt geven. Heb je dit al een tijdje niet meer gedaan? Dan kunnen er behoorlijk wat hardnekkige vlekken in de magnetron zijn getrokken en zich een boel muurvaste etensresten hebben opgestapeld. Waarschijnlijk heb je geen zin om jezelf een lamme arm te schrobben, en daarom kun je de magnetron het beste het voorwerk laten doen. Met de onderstaande methodes week je eerst het vuil los, zodat je een stuk minder moeite hoeft te doen voor het schoonmaken van de magnetron.
Vuil losweken
Vul een magnetronbestendige kom met water en voeg hier een paar scheutjes citroensap of schoonmaakazijn aan toe. Azijn is net iets sterker, en daardoor handig bij de echt hardnekkige vlekken. Het citroensap zorgt echter ook meteen voor een lekkere frisse geur in de magnetron. Je kunt eventueel ook ammonia gebruiken, maar er is een kans dat die geur nog lang in je magnetron blijft hangen en ook in je eten trekt.
Zet het schaaltje met de vloeistof naar keuze voor 5 tot 10 minuten in je magnetron op de hoogste stand. Het vuil is nu losgeweekt. Laat je magnetron nog wel even afkoelen voordat je met je sopje aan de slag gaat.
Spons of natte handdoek
Je kunt in plaats van het schaaltje water ook een schone, natte spons of handdoek in de magnetron leggen. Voor de spons geldt dat je eerst de binnenkant van de magnetron nat moet maken en vervolgens de natte spons, eventueel met een druppeltje afwasmiddel, voor 2 tot 3 minuten in de magnetron opwarmt. Ook de natte handdoek zorgt binnen enkele minuten al voor een stoomeffect, waardoor het vuil zacht wordt.
Lees ook: Geniaal: vrouw laat zien hoe je je oven kunt schoonmaken terwijl je slaapt
De binnenkant
Welke methode je ook kiest, nadat de magnetron zijn werk heeft gedaan is het tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Maak een sopje met warm water en afwasmiddel. Hoe hardnekkig de vlekken ook zijn, gebruik hiervoor nooit schuurmiddel. Dit tast het materiaal van je apparaat aan.
Heb je een vrijstaande magnetron? Trek dan eerst de stekker uit het stopcontact voordat je aan de slag gaat. Haal alle losse onderdelen, zoals roosters en draaiplateaus uit de magnetron, en neem deze met je sopje af. Laat de onderdelen daarna een rondje meedraaien in de vaatwasser als ze daarvoor geschikt zijn. Daarna kun je de binnenwanden van de lege magnetron met je sopje schoonmaken. Zijn de wanden weer schoon? Neem dan alles af met een schone vochtige doek. Droog daarna alles ook nog af met een droge doek.
De buitenkant
Daarna is het tijd voor het schoonmaken van de buitenkant van je magnetron. Dat doe je door eerst met een zachte borstel de ventilatieopeningen af te stoffen. Daarna kun je met een sopje de deur inclusief de afsluitstrips, de wanden en het bedieningspaneel afnemen. Ga daarna alles langs met een vochtige schone doek en droog vervolgens alles weer goed af.
Een vieze magnetron voorkomen
Om te voorkomen dat je voortaan uren staat te boenen om al die harde etensresten en vlekken weg te krijgen, is het verstandig om je magnetron maandelijks schoon te maken. Daarnaast kun je de viezigheid ook zo veel mogelijk voorkomen. Dat doe je door maaltijden die je opwarmt af te dekken of een speciaal magnetronbestendige deksel te gebruiken. Hiermee voorkom je spetters in de magnetron.
Daarnaast helpt het om de tijdsduur en hitte in de gaten te houden. Hoe heter je gerecht wordt, hoe meer het zal spetteren. Ook helpt het om tussentijds je maaltijd door te roeren. Zo verwarm je het gerecht geleidelijk en is er minder kans op spetters. Daarnaast zorgen vettige gerechten voor meer hardnekkige vlekken. Probeer deze dus zo min mogelijk in de magnetron te verwarmen.
Heb je toch vlekken, spetters, etensresten of heftige etensgeuren in je magnetron? Wacht dan niet tot de maandelijkse schoonmaakbeurt, maar maak deze dan meteen schoon. Zo voorkom je dat het vuil kan aankoeken.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Beeld | Getty Images
Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.