Hand op de knip
Besparen op tanken? Ga niet ‘s ochtends en nog 7 slimme tips
We betalen sinds dit weekend een recordbedrag voor benzine. Nu alles duurder wordt, zijn tips om zo veel mogelijk te besparen op tanken dus héél welkom. Weet jij bijvoorbeeld op welke dag je het best wel en niet kunt tanken?
En of je beter ‘s ochtends, ‘s middags of ‘s avonds kunt gaan?
Recordbedrag voor tanken
De internationale olieprijzen stijgen flink en daardoor betalen wij steeds meer aan de pomp. En hoe duurder de brandstof, hoe meer btw we betalen. Dit weekend steeg volgens UnitedConsumers de adviesprijs voor een liter Euro95 (E10) met 0,2 cent naar 2,178 euro, een nieuw record. Voor diesel betaal je nu 0,4 cent meer, wat neerkomt op een literprijs van 1,869 euro - ook het hoogste bedrag ooit. We hebben dus nog nooit zo veel voor benzine moeten betalen, maar tanken moeten we toch. Dus hoe kun je er slim op besparen?
Besparen op benzine tanken
1. Tank op zaterdag
Tankstations geven bijna nooit korting op maandag, blijkt uit onderzoek van de ANWB. Je kunt qua kosten het best op zaterdag tanken, dan krijg je gemiddeld de meeste korting op de meeste plekken.
2. Tank liever niet ‘s ochtends
Ook het moment van de dag is van invloed op de benzinekosten. ‘s Ochtends tank je meestal duurder dan ‘s middags of ‘s avonds. Goed om eens in de gaten te houden bij de pomp waar jij vaak tankt.
3. Tank niet langs de snelweg
Tank het liefst bij een tankstation bij jou in de wijk of langs een N-weg. Hier betaal je tot wel 17 cent per liter minder dan bij een tankstation langs de snelweg.
4. Ga naar een onbemand tankstation of witte pomp
Omdat er geen personeel betaald hoeft te worden, zijn onbemande tankstation meestal goedkoper. Bij zogenoemde witte pomps is tanken ook vaak goedkoper, omdat die pomps de brandstof goedkoper inkopen en niet alleen bij één oliemaatschappij.
5. Tank bij een groen gekleurd tankstation
Volgens ANWB zijn de goedkoopste onbemande tankstations te herkennen aan de groene kleur.
6. Tank pas als je tank leeg is
Misschien wil jij altijd voorkomen dat je tanklampje gaat branden, omdat je daar de zenuwen van krijgt. Toch kun je echt beter doorrijden tot je auto aangeeft dat je tank leeg is. Je bent dan uiteindelijk minder brandstof krijgt aan het vervoeren van brandstof en zo bespaar je geld. Ga als je tanklampje brandt wel echt zo snel mogelijk tanken, want anders loop je naast stil komen te staan ook dít risico.
7. Zoek uit wat de goedkoopste pomp in jouw buurt is
Het is makkelijk om uit te zoeken waar jij het goedkoopst kunt tanken. Met de ANWB Onderweg App of Google Maps kun je bijvoorbeeld in een oogopslag zien waar de goedkoopste tankstation bij jou in de buurt zitten, en dat is ook zeker in het buitenland op vakantie handig.
8. Tank in België of Duitsland
Ook in België en Duitsland schommelen de prijzen, maar de benzineprijzen zijn daar over het algemeen goedkoper omdat de overheid minder accijnzen heft over benzine. Zoek van tevoren uit wat daar de goedkoopste pomp is met bovengenoemde apps.
Zuinig rijden
Om te besparen op tanken, is het naast slim tanken ook belangrijk om zuinig te rijden. Zo verbruik je zo min mogelijk benzine en hoef je dus minder vaak te tanken.
1. Check je bandenspanning
Een goede bandenspanning is belangrijk voor grip op de weg en je brandstofverbruik. Uit elke band ontsnapt constant een beetje lucht. Heb je op een gegeven moment een te lage bandenspanning, dan verbruik je meer brandstof dan nodig. Daarom is het belangrijk om maandelijks je bandenspanning te (laten) checken. Hier kun je zien hoe je dat doet.
2. Schakel vroeg door
Hop naar twee, hop naar drie, hop naar vier. Hoe lager je toeren, hoe lager je brandstofverbruik.
3. Laat je auto uitrollen
Zie je in de verte een rood stoplicht? Laat als de situatie dat toelaat je auto dan alvast uitrollen in plaats van te remmen en daarna nog wat gas bij te moeten geven. Dit kost je alleen maar extra brandstof.
4. Rijd zo veel mogelijk op dezelfde snelheid
Als je je snelheid stabiel houdt, belast je de motor minder en verbruik je dus minder brandstof. Veel moderne auto’s hebben daar tegenwoordig de functie cruise control voor, dus gebruik die zeker als je ‘m hebt.
5. Laat de auto wat vaker staan
Ja hè hè, zul je misschien denken. Maar ga eens na: hoe vaak pak jij de auto voor iets waarvoor je eigenlijk ook op de fiets kunt springen of een blokje om kunt maken? Hoe minder je rijdt, hoe minder snel je weer hoeft te tanken, natuurlijk. Dus als het even kan, laat je auto dan staan.
Bron | NU.nl, ANWB, Business Insider, europetrack.eu