Bespaar geld tijdens je belastingaangifte met déze 7 tips
Het is weer maart, wat betekent dat de belastingaangifte weer voor de deur staat. Niemand wordt vrolijk van de aankondiging in die blauwe envelop, maar met deze tips gaat jouw aangifte een stuk sneller en makkelijker én bespaar je misschien zelfs geld.
Zorg er bij het doen van belastingaangifte altijd voor dat je alert bent. Doe het niet even snel tussendoor, maar houd je aandacht erbij. Controleer de gegevens die van tevoren al ingevuld zijn en controleer ook nadat je alle gegevens ingevuld hebt of ze allemaal kloppen. Een foutje sluipt er zo in, maar kan grote gevolgen hebben.
1. Vul je aangifte op tijd in
Dit is misschien wel de makkelijkste manier om geld te besparen bij je aangifte. Je hebt tot 1 mei om je aangifte in te vullen en te verzenden, dus zorg dat je dit op tijd doet. Ben je te laat? Dan kun je een ‘verzuimboete’ krijgen van wel 385 euro of zelfs meer als je vaker te laat bent. Daar zit je niet op te wachten!
2. Kijk naar je zorgkosten
Zijn je zorgkosten het afgelopen jaar hoger uitgevallen dan je verwacht had? Dan kan het de moeite waard zijn om naar de aftrekpost voor zorgkosten te kijken. Of je de ziektekosten daadwerkelijk mag aftrekken is afhankelijk van een aantal zaken. Zo gaat het om zorgkosten die niet gedekt worden door de zorgverzekering en geldt er een drempelbedrag dat afhankelijk is van je inkomen. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst.
3. En naar studiekosten
Heb je een opleiding gevolgd die relevant is voor jouw werk? Dan zou het zomaar kunnen dat je de kosten kunt aftrekken bij de belastingaangifte. Daarbij gelden wel een aantal voorwaarden. Zo mogen de kosten niet vergoed worden door de werkgever, kost de studie meer dan 250 euro (de eerste 250 euro is namelijk niet aftrekbaar) én mogen alleen noodzakelijke kosten afgetrokken worden. In 2022 vervalt deze aftrekpost. Daarvoor in de plaats komt het STAP-budget, een subsidie van maximaal 1000 euro per jaar, die aangevraagd kan worden voor opleiding en ontwikkeling.
4. Vraag zo nodig middeling aan
Ben je minder gaan werken, gestopt met werken of ben je zelfstandig ondernemer? Dan heb je waarschijnlijk een inkomen dat sterk wisselt. In dat geval kun je middeling aanvragen. Dan wordt er een gelijke verdeling gemaakt van je inkomen over de afgelopen drie jaar, wat een belastingvoordeel op kan leveren.
5. Donaties als aftrekpost
Geef je vaak aan een goed doel met een ANBI-status? Dan mag je deze gift aftrekken. Hierbij geldt een drempel van één procent van je inkomen. Let wel op of je een periodieke of een gewone gift doet. Bij een periodieke donatie (oftewel: vijf jaar lang steeds hetzelfde bedrag) mag je het hele bedrag aftrekken, een gewone gift mag je alleen aftrekken als deze boven het drempelbedrag valt.
6. Heb je een fiscale partner?
Heb je een relatie en woont je partner op hetzelfde adres als jij? Dan zijn jullie fiscaal partners en kun je bepaalde aftrekposten verdelen. Denk hierbij aan spaargeld en vermogen in box 3, aftrekbare giften, studiekosten en aftrekposten voor je woning. Heb je kinderen die jonger zijn dan 21 jaar? Dan mag je ook de kosten daarvoor fiscaal verdelen. Doe de aangifte altijd samen met je fiscale partner, want alleen op die manier kun je in het verdeelscherm van de aangifte schuiven en kijken welke verdeling het voordeligst is.
7. Vraag bij twijfel om hulp
Mocht je twijfelen over bepaalde zaken, kijk dan of er iemand in je omgeving is die je kan helpen. Misschien is die ene buurman of je zoon of dochter wel heel goed met cijfertjes. Mochten jullie er nou niet uitkomen, dan staat er op de site van de Belastingdienst een heleboel informatie en is er de Belastingtelefoon. Houd er bij die laatste wel rekening mee dat je mogelijk lang in de wacht staat. De Belastingdienst geeft namelijk aan dat de BelastingTelefoon door een tekort aan personeel en een stijgend aantal telefoontjes minder goed bereikbaar is.
Bron | Consumentenbond, Independer, AD