Margriet logo
Beddengoed wassen? Vermijd deze vier meest gemaakte fouten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Beddengoed wassen? Vermijd deze vier meest gemaakte fouten

Beddengoed wassen klinkt niet als de grootste uitdaging, maar toch zijn er vier fouten die veel mensen regelmatig maken. Was jij je lakens bijvoorbeeld altijd samen met de handdoeken? Dit is waarom je dat en deze andere drie andere dingen beter niet meer kunt doen.

Van krimpgevaar tot kreukels: vermijd deze vier dingen.

Beddengoed samen met handdoeken wassen

Een van de meest gemaakte fouten is je beddengoed samen met je handdoeken wassen. Best logisch dat je dit misschien op de automatische piloot al jaren doet, omdat je beide op dezelfde temperatuur wast, maar voor de levensduur van je beddengoed is dit niet bevorderlijk. Van handdoeken komen namelijk veel pluisjes af die, vooral tijdens het drogen, aan je beddengoed blijven kleven. Daarnaast zorgt de structuur van je handdoeken ervoor dat je beddengoed eerder slijt.

Verkeerde wasmiddel gebruiken

Wat je ook beter niet kunt doen, is je beddengoed met een te krachtig wasmiddel wassen. Dit is net zo slecht voor de stof als te veel wasmiddel gebruiken. Kies dus voor een zachtere variant dan waar je bijvoorbeeld je bezweten sportkleding mee wast. Zeker wanneer je beddengoed met een print of kleuren hebt, kun je het beste een fijnwasmiddel kiezen, omdat hier geen bleekmiddel in zit. Bij een normaal wasmiddel waar wel bleek in zit, zal de stof van je gekleurde beddengoed sneller vervagen.

Kreukels voorkomen

Veel mensen doen het beddengoed dat net uit de wasmachine komt direct in de droger. Kan prima, maar als je kreukels wilt voorkomen, kun je je was het beste eerst even uitschudden. Stop daarnaast de droogtrommel en de wasmachine niet helemaal vol, want dan is de kans ook groot dat het er verkreukeld uitkomt.

Te lang drogen

Beddengoed moet langer drogen in de droger dan je normale was, maar toch is te lang drogen niet bevorderlijk voor de stoffen. Zeker als je beddengoed van katoen gemaakt is, kan het bij te lang drogen gaan krimpen. Het beste is dus om je beddengoed op een iets lagere temperatuur te drogen, om krimpgevaar zoveel mogelijk te voorkomen. En mocht je de mogelijkheid hebben, hang dan je gewassen beddengoed lekker buiten te drogen.

Bron | Vriendin, Lievelingslinnen, Smulderstextiel

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden