Margriet logo
BBQ do's en don'ts: met deze tips wordt barbecueën een eitje Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

BBQ do's en don'ts: deze tips maken barbecueën nog leuker (en makkelijker)

De temperaturen lopen op en dat kan in Nederland maar één ding betekenen: barbecueën! Haal je de barbecue binnenkort tevoorschijn? Houd deze tips dan bij de hand, want ze maken het barbecueën een stuk leuker, makkelijker én lekkerder.

Schone grill

Maak je barbecue nooit schoon met een staalborstel. Ja, de grill krijg je er goed mee schoon, maar het brengt ook problemen met zich mee. De stalen ‘haren’ kunnen afbreken en op je grill of barbecue achterblijven. Vervolgens kan het, via een worst of sjasliek, in je lichaam terechtkomen, met alle schadelijke gevolgen van dien.

Gebruik in plaats daarvan een normale, witte ui. Snij de ui in tweeën en wrijf er stevig mee over de warme grill. Het zuur van de ui zorgt ervoor dat al het vuil verdwijnt. Bovendien geeft het extra smaak aan al je barbecue lekkernijen. Poets even na met een doek met lauw water en berg alles op zodra het droog is, meldt Praxis. Geen ui in huis? Gebruik dan citroen. De vrucht werkt namelijk als een geweldige ontvetter. Snij een citroen doormidden, smeer over het rooster en laat ongeveer twee uur intrekken. Daarna kun je met een zachte spons de laatste vuilresten wegvegen.

Anti-aanbak pieper

Er is niets zo vervelend als eten dat aan de barbecue blijft plakken. Het zorgt voor extra poetswerk en met een beetje pech kun je het aangekoekte vlees weggooien. Om dit te voorkomen, smeer je het rooster voor het bakken in met een aardappel, tipt Flavorflav. Het zetmeel in de pieper zorgt voor een anti-aanbaklaag, waardoor het eten niet meer aan de grill blijft plakken.

Check de gasfles

Als je bij het barbecueën een propaan gasfles gebruikt, is het fijn om van tevoren te weten hoeveel gas er nog in de fles zit. Om te voorkomen dat je halverwege het barbecueën zonder gas zit, kun je een handige truc gebruiken. Giet heet water over één zijkant van de tank, voel daarna met je handen van boven naar beneden waar de warmte ophoudt. Tot dit punt is de fles nog gevuld met propaan, aldus Kampeerwijzer. Het is geen nauwkeurige meting, maar het geeft je wel een indicatie.

Julie Van der EerdenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden