null Beeld

Batterijen bewaren? Zo doe je dat het beste (én dat is dus niet in de koelkast)

Vaak heb je niet alle batterijen uit een verpakking in één keer nodig. Maar wat doe je dan met de rest? Hoe kun je batterijen het beste bewaren zonder dat ze al voor gebruik leeglopen?

Volgens sommigen zou het goed zijn je batterijen in de koelkast te bewaren, toch is dit niet de beste keuze.

Batterijen bewaren

Hoewel het klopt dat batterijen langer meegaan als je ze koel bewaart, is de koelkast net een stapje te ver. Batterijen kun je het beste bewaren op een koude plek, waarbij de temperatuur boven nul blijft. Anders verliezen ze hun spanning waardoor ze niet meer goed werken. Toch is de koelkast net te koud. De beste temperatuur om batterijen te bewaren ligt namelijk tussen de 15 en 17 graden. Daarnaast is het in de koelkast vaak vochtig waardoor de batterijen door de condens kunnen beschadigen. Mocht je toch het liefst je batterijen in de koeling leggen, doe dit dan in een goed afgesloten, luchtdichte verpakking. Je kunt het best kiezen voor een donker, koel plekje zoals een kelder om je batterijen het langst mee te laten gaan, zonder dat ze leeglopen.

Batterijen opwarmen

Een andere tip die nog wel eens op het internet voorbijkomt, is om je leeggelopen batterijen op te warmen, zodat ze weer vol raken. Bijvoorbeeld door ze op de verwarming of in de zon te leggen. Hierdoor zouden ze weer opladen. Toch heeft dit in de praktijk nauwelijks effect en is het zelfs gevaarlijk om je batterijen aan warmte bloot te stellen. Een opgewarmde batterij kan namelijk oververhit raken en daardoor openbarsten. Er zitten veel gevaarlijke stoffen zoals nikkel en alkaline in niet-oplaadbare batterijen. Als die vrijkomen kunnen er ontvlambare gassen of een bijtende stof ontstaan.

Lees ook: Handig: simpele test voor lege batterijen

Oplaadbare batterijen

Heb je oplaadbare batterijen gekocht? Dan is het al helemaal af te raden deze in de koelkast te leggen. Deze kunnen hier namelijk niet tegen, ook niet als je ze luchtdicht verpakt. Oplaadbare batterijen bewaar je het beste rond kamertemperatuur op een droge plek.

Lekkende batterijen

Heb je nog oude batterijen liggen? Let dan goed op. Deze kunnen gaan lekken en roesten. Lekkende batterijen kun je beter niet met je blote handen aanraken. Is dit toch gebeurd? Was je handen dan grondig. Breng oude batterijen altijd tijdig naar een inzamelbak, om lekken te voorkomen. En heb je toch lekkende batterijen? Doe dit dan in een goed afgesloten zakje in de inzamelbak. Gooi je oude batterijen nooit bij het restafval, dan komen er namelijk schadelijke stoffen vrij tijdens de afvalverbranding.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Milieu Centraal

Beeld | iStock

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden