Margriet logo
Tips tijdens autorijden in het donker. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Autorijden in het donker: 8 tips om veilig de weg op te gaan

Het wordt weer vroeger donker en daardoor zullen we vaker in het donker in de auto stappen. Dit kan soms best wel een uitdaging zijn: het zicht is slechter en al helemaal wanneer de weersomstandigheden niet optimaal zijn. Wat kun je doen om autorijden in het donker veiliger te maken?

Nachtblind

Natuurlijk is het voor iedereen even schakelen wanneer je in het donker de auto instapt. Toch is er wel een verschil tussen ‘minder goed zien’ en ‘slecht zicht’. Hebben je ogen moeite met de plotselinge overgang van licht naar donker en zie je in het donker met beide ogen slecht? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met nachtblindheid. In dit artikel vertellen we je meer over deze oogaandoening.

Laat je ogen wennen

Wanneer je van huis of je werk wegrijdt, zijn je ogen nog gewend aan het licht. Daarom is het verstandig om je ogen een aantal minuten te laten wennen aan het donker. Wacht dus even buiten of in je auto, voordat je met de auto vertrekt.

Controleer de verlichting

Wanneer het donker is, rijd je soms ook langs plekken waar geen straatverlichting is. Daarom is het extra belangrijk om te checken of je verlichting het goed doet. Controleer daarnaast ook of je achterlichten zijn ingeschakeld. Heeft je auto automatische verlichting, dan gaan de lampen niet altijd meteen aan bij de eerste schemering. Heb je een oudere auto? Bekijk dan of de koplampen niet dof zijn geworden. Vooral als je auto meer dan zeven jaar oud is, neemt die kans toe.

Is je voorruit schoon?

Misschien sta je er in het donker niet bij stil, maar ook dan is het belangrijk om een schone voorruit te hebben. Wanneer je ruit vies is, zie je in het donker een stuk minder. Vooral wanneer de binnenkant smerig is, kunnen de reflecties van lantaarnpalen of andere auto’s ervoor zorgen dat je zicht vermindert.

Zet de verwarming niet te hoog

Het is natuurlijk erg aanlokkelijk om de verwarming op een koude winterdag een paar graden hoger te zetten in je auto. Toch is dit niet heel verstandig, want door de warmte kun je moe en suf worden. Hierdoor verlies je je concentratie op de weg, wat voor onveilige situaties kan zorgen. Is het buiten erg koud en wil je het toch een beetje behaaglijk hebben? Richt de verwarming dan op je voeten in plaats van je borst en zorg ook voor frisse lucht in de auto.

Kijk niet in koplampen

In het donker zijn de koplampen van andere auto’s erg fel voor je ogen, waardoor je een paar seconden verblind kunt raken. Focus je daarom op je eigen weghelft en kijk niet in de koplampen van andere auto's. Zet de binnenspiegel van je auto op de anti-verblindstand, zodat je ook daar niet verblind wordt. Heb je veel last van koplampen? Dan zou een speciale nachtbril voor verbetering kunnen zorgen.

Als een piraat

Wanneer piraten vroeger een ander schip betraden, was het niet handig als het zicht benedendeks slecht was. Het bekende ooglapje is daarvoor een handige oplossing geweest. Wanneer je in het donker autorijdt kun je hier gebruik van maken: knijp één oog dicht wanneer je een tunnel inrijdt of voordat je een weg oprijdt zonder verlichting. Wanneer je dat oog daarna weer opent is hij beter aan het donker gewend en heb je in ieder geval met dat oog al beter zicht.

Uitgerust de auto in

Tot slot is het erg belangrijk dat je uitgerust je auto instapt. In het donker rijden vergt nu eenmaal meer concentratie dan overdag. Neem daarom de tijd tijdens het rijden. Is een stuk van de weg niet goed zichtbaar? Neem dan wat gas terug. Ga rustig door de bochten, zodat je tijd hebt om te corrigeren als dat nodig is.

Bron: Max Vandaag, ANWB

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden