null Beeld

Autorijden in de mist? Zo ga je veilig de weg op

Van sneeuw tot storm en van regen tot laagstaande zon: veel weersomstandigheden zorgen voor extra gevaren op de weg. Zo ook dichte mistbanken; deze kunnen je zicht op het wegdek flink beperken. Maar met deze tips kun je toch zo veilig mogelijk autorijden in de mist.

Wanneer mogen bijvoorbeeld de mistlampen wel of niet aan?

Veilig autorijden in de mist

Ga je met mist de weg op? Probeer dan geduldig en alert auto te rijden. Rem bijvoorbeeld langzamer, zodat andere automobilisten meer tijd hebben om hierop te reageren. Kettingbotsingen ontstaan bijvoorbeeld vaak bij mist doordat een weggebruiker bij een mistbank plotseling afremt. Daarnaast hebben mensen vaak de neiging om bij mist sneller te gaan rijden, zodat ze hun voorligger blijven zien. Dat wordt ook wel het ‘aanzuigeffect’ genoemd. Maar doordat je dichter op de auto voor je zit, kunnen er juist sneller ongelukken gebeuren. Probeer daarom zo veel mogelijk met constante snelheid te rijden, en net iets trager dan normaal.

Lees ook:

Aaf: ‘Ik durf niet in een auto met mezelf achter het stuur’

Mistlampen aan

Wanneer je zicht minder dan 200 meter is, kun je de mistlampen aan de voorkant van je auto aanzetten. Let wel op dat je deze meteen weer uit zet wanneer het zicht weer verbetert, anders kun je andere automobilisten hiermee verblinden. Ook groot licht is niet aan te raden, omdat de mistdruppels dit licht reflecteren en verspreiden, waardoor je juist minder ziet. De mistachterlichten mogen pas aan bij zware mist of sneeuw, wanneer het zicht minder dan 50 meter is. Anders kun je met de reflectie achterliggende automobilisten verblinden. Om te weten wat je zicht is, kun je het best kijken naar de hectometerpaaltjes langs de weg, deze staan precies 100 meter uit elkaar. Gaan je koplampen met een automatische sensor aan wanneer het donker wordt? Let dan bij mist goed op of dit ook gebeurt. Soms is dit namelijk niet het geval en zul je dit handmatig moeten doen.

Lees ook:

Autorijden tijdens de storm en regen? Hier moet je op letten

De autoruiten schoonmaken

Bij vieze autoruiten heb je ongeacht de weersomstandigheden sowieso al slechter zicht. Maar zeker als je zo veilig mogelijk wilt autorijden in de mist, is het aan te raden de autoruiten extra goed schoon te maken. Ook aan de binnenkant. Hiermee voorkom je namelijk dat er condens ontstaat aan de binnenkant, waardoor de ruiten beslaan. Je kunt ook een raampje openzetten om de condensvorming tegen te gaan.

Bron | AD, RTL Nieuws, Uniroyal

Beeld | iStock

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden