null Beeld

Aan déze signalen kun je gemakkelijk een leugen herkennen

Iedereen vertelt weleens een leugen. Sterker nog, gemiddeld vertellen we twee keer per dag iets wat niet de waarheid is. Als je je afvraagt of je gesprekspartner de waarheid spreekt, let dan op de volgende zeven signalen hoe je een leugen kunt herkennen.

Aan de lichaamstaal van iemand kun je gemakkelijk herkennen of iemand een leugen verteld. Handig om te weten!

Leugenaar

Sommige mensen vertellen wel tien leugens op een dag en van nature zijn we heel slecht in het herkennen van een leugen. In slechts 54 procent van de gevallen herkennen we of iemand een leugen aan het vertellen is. Maar met déze zeven signalen wordt het een stuk gemakkelijker om een leugenaar te ontmaskeren.

1. Gezicht aanraken

Grappig feitje: ons gezicht gaat onbewust jeuken als we een leugen aan het vertellen zijn. Om de aandacht vervolgens op iets anders te richten, heeft iemand die aan het liegen is de neiging om zijn of haar gezicht aan te raken.

2. Gesloten ogen

Als je gesprekspartner een verhaal tegen je aan het vertellen is en zijn of haar ogen ongeveer twee seconden gesloten houdt, kan dit erop wijzen dat er gelogen wordt. Door je ogen te sluiten wakker je een soort verdedigingsmechanisme aan. Dit heeft degene die aan het liegen is nodig om zichzelf te beschermen.

Lees ook

Vrouwen liegen vaker om déze redenen dan mannen

3. Observeren

Door je gesprekspartner eerst goed te observeren, kom je erachter hoe hij of zij zich normaal gesproken gedraagt. Praat een beetje over koetjes en kalfjes, stel onschuldige vragen en kijk naar de reactie van je gesprekspartner. Het kan zijn dat diegene een tic heeft door bijvoorbeeld te tikken met zijn of haar schoen of aan het haar te draaien. Dit kun je dus niet met leugens associëren. Maar wanneer er weinig te ontdekken valt, de gesprekken verder gaan en zich dán wel tics aandienen, dan kun je uitgaan van een leugen.

4. Knipperen

We knipperen zo ongeveer om de tien tot twaalf seconden. Maar wanneer iemand onder druk of spanning staat, ga je veel sneller achter elkaar knipperen. Dit komt omdat diegene het gevoel heeft dat 'ie op een leugen betrapt gaat worden. Dus knipperen de ogen van je gesprekspartner vaker dan normaal, dikke kans dat het verhaal niet helemaal klopt.

5. Rood worden

Een rood gezicht krijgen en vlekken in de nek is een oncontroleerbaar reflex die wordt veroorzaakt van binnenuit. Je kunt het zien als een reactie op het vrijkomen van adrenaline wat veroorzaakt wordt door het liegen. Afhankelijk van de situatie - is iemand bijvoorbeeld heel erg zenuwachtig? - kan het zijn dat er gelogen wordt. Zweetdruppels op het voorhoofd, de wangen of achteraan in de nek zijn duidelijke signalen van een leugenaar.

Lees ook

Leugentje om bestwil? Dit zijn de meest voorkomende leugens op datingapps

6. Droge lippen

Wanneer iemand liegt komt het weleens voor dat iemand zijn of haar lippen samenperst of aan de binnenkant van de wangen zuigt. Gevolg? Droge lippen. Daarnaast zorgen zenuwen ervoor dat je mond droog wordt. Dus als iemand veel water begint te drinken, overduidelijk slikt of de keel schraapt: dit zou je kunnen herkennen als leugen.

7. Gesloten houding

Iemand die niet de waarheid aan het vertellen is, zal een gesloten houding aannemen. Schouders of benen die de andere kant op wijzen zijn signalen die erop duiden dat iemand liegt. Vaak ook is het bovenlichaam gespannen omdat degene zich extra goed moet concentreren.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | &C

Beeld | iStock

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden