null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

9 tips om opruimen een stuk makkelijker én leuker te maken

Het huis opruimen is typisch zo'n klusje dat we voor ons uit blijven schuiven, tot we er écht niet meer omheen kunnen. Maar hoe pak je zoiets slim aan, zonder te verdrinken in bergen kleding, oude knutselwerkjes van de kinderen en meer rommeltjes?

Met deze negen tips wordt opruimen een makkie. Muziekje op, en beginnen maar!

1. KonMari-methode

Volgens de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo werkt het makkelijker om per categorie op te ruimen. Eerst al je kleding bijvoorbeeld. Sorteer alle T-shirts, broeken, truien, enzovoort. Pak elk item even vast en vraag jezelf af: word ik hier blij van? Als het antwoord ja is, leg het dan terug in de kast. Zo niet? Weg ermee!

2. Vaste plekken

Geef spullen een vaste plek: sleutels in het sleutelkastje, je brillenkoker of lipbalsem in de bovenste lade van de kast en het papierwerk in een map bij de boeken. Dit bespaart een hoop zoekwerk.

3. 20/20-regel

Iedereen herkent het wel, spullen bewaren ‘voor het geval dat’ en ze vervolgens na een jaar ongebruikt terugvinden. Houd voor deze spullen de 20/20-regel aan: alles wat je binnen 20 minuten voor minder dan 20 euro kan kopen, laat je gaan.

4. Twijfeldoos

Stop spullen waarvan je nog niet zeker weet of je ze wilt houden in een twijfeldoos. Zet deze na het opruimen op zolder of in de schuur en haal hem na een paar maanden weer tevoorschijn. Heb je de spullen in de tussentijd niet gebruikt? Door naar de kringloop!

5. Dag schuldgevoel!

Bewaar spullen niet uit schuldgevoel, omdat je iets nooit gedragen hebt of je het van je lieve tante kreeg. Doe het gewoon weg en maak jezelf los van die gedachte. Het kan ook helpen om iemand anders er blij mee te maken.

6. Eén keer aanraken-regel

Besluit je dat iets weg mag? Laat het dan niet nog een paar weken staan. Gooi het direct weg of breng het naar de kringloop.

7. Dertig dagen ontspullen

Daag jezelf uit met een dertig dagen-challenge. Zet een grote doos in de woonkamer neer en stop daar elke dag drie items in die je niet meer gebruikt. Doe dit een maand lang. Voor je het weet ben je heel wat spullen kwijt. Op zoek naar meer uitdaging? Bouw het op: de eerste dag één item, de tweede dag twee items, enzovoort.

8. Eén in? Eén uit!

Ruil elke nieuwe aankoop in voor een item dat je al in huis hebt. Zo komen er in elk geval niet nog meer spullen bij.

9. Maak het leuk

Zet een cd op met je favoriete guilty pleasures, beloon jezelf na het opruimen met iets lekkers en maak voor- en na-foto’s.

null Beeld

In Margriet 49, die nu in de winkel ligt, staat een volledig dossier over ontspullen en opruimen met nog véél meer handige tips van experts. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Bron | De HuishoudCoach, The Minimalists

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Yara GriffioenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden