null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

8x déze manieren van schoonmaken maken je huis juist viezer

Het huishouden doe je over het algemeen om je huis schoner te krijgen. Toch maken we met schoonmaken regelmatig foutjes waarmee we het tegenovergestelde effect bereiken.

Van déze schoonmaakgewoonten wordt je huis juist minder schoon, dus tijd om ermee te stoppen:

1. De vaatwasser te vol stoppen

We snappen dat je geen zin hebt om die paar extra pannen en borden af te wassen, maar je kunt het toch maar beter wel doen. Want als je ze wél allemaal in de vaatwasser propt, loop je de kans dat er de volgende dag helemaal niets schoon is. En dan moet je nog veel meer afwassen.

2. Dezelfde schoonmaakdoek gebruiken

Heb jij één schoonmaakdoek waarmee je afstoft en het fornuis en de douche schoonmaakt? Dan ben je alleen maar meer bacteriën aan het verspreiden dan dat je ze weghaalt. Stof van de kast naar het fornuis en vettigheid van het fornuis naar de douche. Je kunt beter verschillende doeken gebruiken en ze na ieder gebruik wassen.

3. Een plumeau gebruiken

Het lijkt misschien wel alsof je met een plumeau alle stof wegkrijgt, maar eigenlijk ben je het alleen maar aan het verplaatsen. Stof hecht zich namelijk niet aan de veren van de plumeau, waardoor je het alleen van dingen afweegt, maar niet opneemt. Je kunt daarom beter een speciale stofdoek gebruiken, waar het stof ook echt aan blijft hangen. Of een vochtige doek natuurlijk.

4. De natte toiletborstel opbergen

Dat is de perfecte omgeving voor bacteriën. Je kunt de toiletborstel beter eerst laten opdrogen op de rand van je toilet (klem hem vast onder de bril), voor je hem terugzet in zijn houder. Zo blijft hij een stuk langer schoon. Niet vergeten af en toe schoon te maken door de borstel een uur te laten weken in een emmer met heet water en chloor.

Lees ook:

Déze 7 dingen moet je eigenlijk elke dag schoonmaken

5. Alleen de vuilniszak vervangen

Wanneer je prullenbak nare geurtjes begint te verspreiden, is alleen het vervangen van de vuilniszak niet voldoende. De kans is groot dat de bacteriën, schimmels en vocht ook hun weg naar het interieur van je prullenbak hebben gevonden. Neem deze daarom ook wekelijks af met een sopje met bleek.

6. Te veel wasverzachter gebruiken

Dit kan je lakens of handdoeken vettig maken, waardoor ze steeds lastiger schoon te krijgen zijn. Bovendien kunnen je handdoeken door dat laagje ook minder goed vocht opnemen.

7. Vieze sponsjes gebruiken

Spreekt misschien voor zich, maar weet jij nog wanneer je voor het laatst je schuursponsjes hebt vervangen? Zorg ervoor dat je ze iedere paar dagen schoonmaakt en minstens iedere maand vervangt door nieuwe. Je kunt sponsjes schoonmaken door ze in een bakje met water te leggen en vervolgens een minuut lang op een hoge stand in de magnetron te leggen.

8. Vergeten de stofzuiger schoon te maken

Wanneer je stofzuiger een te volle zak heeft, is de kans groot dan hij alleen maar stof en vuil uitstoot wanneer je hem gebruikt. Dan kun je bezig blijven. Vervang de zak dus altijd voordat hij propvol zit, want dan is het al te laat.

Bron | Good Housekeeping

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden