zo verminder je het energieverbruik van je koelkast en vriezer Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

7x zo verminder je het energieverbruik van je koelkast en vriezer

De prijzen van energie lopen steeds verder op, dus de kans is groot dat je zoekt naar manieren om je energieverbruik te verminderen. De lampen minder vaak aan, korter douchen of isoleren: het zijn allemaal mogelijke oplossingen. Maar wat dacht je van de koelkast en vriezer? Deze apparaten slurpen ook energie.

We vertellen hoe je het energieverbruik van deze apparaten vermindert en beperkt.

1. Kies een koele plek

Je koelkast en vriezer zorgen er natuurlijk voor dat je eten en drinken gekoeld staat, maar de apparaten houden zelf ook wel van een lage temperatuur. Staat je koelkast in de buurt van een oven of bij een raam waardoor deze in de zon staat? Dan kun je beter kijken of er een andere plek is waar je 'm neer kunt zetten. Het apparaat moet nu compenseren voor die warmte en gaat dus harder werken. Een (tweede) koelkast in de schuur of garage kan dus een stuk efficiënter en voordeliger zijn.

2. Zorg voor een goed gevulde koelkast

Toegegeven: het is natuurlijk ook erg fijn om je koelkast open te doen en een hoop lekkers te zien liggen. Maar het heeft een belangrijkere functie: als jouw koelkast goed gevuld is, hoeft het apparaat minder energie te verbruiken. In een gevulde koelkast liggen meer koude producten, die de koelkast ook vanbinnen koel houden. Liggen er minder producten? Dan blijft er ook meer warme lucht hangen. Hetzelfde geldt ook voor de vriezer. Vind je het lastig om de koelkast gevuld te houden? Zet dan op een aantal lege plekken flessen water neer. Scheelt weer!

3. Laat je eten afkoelen

Een koelkast en vriezer zijn ideaal om kliekjes in te bewaren. Je doet je overgebleven eten in een bakje of zakje en pakt het weer uit de ijskast als je het op wilt eten. Maar het moment dat je het in de koelkast of vriezer legt is van belang. Zorg ervoor dat je eten eerst afkoelt, voordat je het bakje in de koelkast of vriezer zet. Het kost de apparaten namelijk een stuk meer energie als er iets warms ingezet wordt. Ook is het belangrijk om de bakjes en zakjes goed af te sluiten. Hoe minder lucht erin zit, hoe minder moeite je koeling heeft om het koud te houden.

4. Ice, ice, baby!

Of toch liever niet. Een dikke laag ijs in je vriezer is namelijk een mega energieverbrander. Volgens RTL Nieuws kost elke twee millimeter ijsvorming zelfs tien procent meer energie. Snel weghalen dus! Hoe je dat doet en voorkomt? Ontdooi je vriezer het liefst één tot twee keer per jaar.

5. Maak je koelkast schoon

En dan bedoelen we niet alleen de binnenkant schoonmaken. Ook de buitenkant is belangrijk om mee te nemen. Ligt er veel stof op je koelkast of kleeft dit aan de buitenkant? Pak dan snel een stofdoek, want dit zorgt ervoor dat je koelkast meer moeite heeft met koelen. De koelkast kan z’n warmte niet kwijt door het laagje stof en moet dus extra hard werken.

6. Kies de juiste temperatuur

Waarschijnlijk ben je geneigd de koelkast lekker koud te zetten, zeker met warm weer. Maar de ideale temperatuur in de koelkast is eigenlijk 4 graden Celsius. Om een lagere temperatuur te bereiken, moet je koelkast veel harder werken. Zet je koelkast ook niet te warm, want dan krijg je een probleem met de hygiëne...

7. Voorkom tocht

Roep je in huis ook altijd dat de deuren dicht moeten? Datzelfde geldt voor je koelkast en vriezer. Houd de deur niet onnodig lang open, want dan ontsnapt de koude lucht en gaat er warmere lucht in. Kost weer veel moeite om af te koelen.

Bron | RTL Nieuws, MaxVandaag, Coolblue

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden