Albert Heijn beeld 3 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

7x voedselverspilling voorkomen: goed voor het milieu én je portemonnee

‘Bij mensen thuis wordt het meeste voedsel verspild’, vertelt verpakkingsexpert Marion Beugelsdijk op het Beter eten Festival van Albert Heijn. Voedselverspilling is niet alleen zonde van het geld, maar ook van het eten en de moeite die het kost om dat te maken.

Margriet samen met Albert Heijn

Daarom: zeven handige bespaartips die goed zijn voor het milieu én je portemonnee. Win-win!

Minder verspillen, beter verpakken

Verpakkingsexpert Marion Beugelsdijk stelde op haar eerste werkdag bij Albert Heijn een doel: in 2025 twintig miljoen kilo minder verpakkingsmaterialen gebruiken. Marion: “We zijn al hard op weg, maar we zijn er nog lang niet. Iedere dag houd ik me bezig met de nieuwste technieken en ontwikkelingen om alles recyclebaar te maken en daarbij ook minder te gebruiken.” Dit gebeurt op allerlei manieren, vertelt Marion: “Zo zijn de wijnflessen dunner gemaakt door nieuwe technieken in het maken van glas en zijn alle bakjes waar vlees, fruit en groenten op liggen nu transparant en daardoor beter recyclebaar. Hier merk je niks van in de supermarkt, maar heeft een groots effect.”

Marion: “Doe je altijd vroeg boodschappen? Kijk dan eens bij de broodafdeling, waar het brood van gisteren maar 50 cent kost.”

Alle beetjes helpen

Het is natuurlijk van groot belang dat we voedselverspilling voorkomen. Behalve dat het goed is voor het milieu, is het ook fijn voor je portemonnee. Eigenlijk is het heel simpel: slim boodschappen doen, slim koken en slim bewaren. Benieuwd hoe jij minder voedsel kunt verspillen? Marion deelt een paar tips.

 1. Kijk wat je nog in huis hebt
  “Kijk voordat je boodschappen gaat doen, wat je nog in huis hebt. Maak daarnaast ook een boodschappenlijstje, dan koop je niet zo snel te veel.”
 2. Houdbaarheid
  “Door goed om te gaan met de houdbaarheidsdata kun je voedselverspilling voorkomen. Twee begrippen die je op verpakkingen ziet staan, zijn belangrijk: ‘Te Gebruiken Tot’ (TGT) en ‘Ten minste Houdbaar Tot’ (THT). Producten die bederfelijk zijn, krijgen een TGT-datum. Daarna is het niet meer veilig om ze te gebruiken. Gebruik of vries ze in vóór of óp de datum. De THT datum staat op producten die minder snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit achteruitgaan, maar blijft het product wel veilig. Tip: kijk, ruik en proef of het nog lekker is.”
 3. Inspiratie recepten
  "Heb je een product in de koelkast liggen, maar weet je niet wat je ermee kunt maken? Typ het ingrediënt in op Allerhande.nl. Stel, je hebt een courgette over, dan krijg je een overzicht te zien van recepten met courgette.”
 4. Soep maken
  "Heb je veel groenten over? Heel simpel: maak soep. Snijd alles in stukjes, fruit een uitje aan in de pan, voeg water met een bouillonblokje toe en laat tien minuten koken. Vervolgens pureer je alles met een staafmixer en je hebt een heerlijke soep. Zo hoef je niks weg te gooien. Extra tip: je kunt de soep ook invriezen.”
 5. Bewaren
  “Bewaar je appels nu in de koelkast of niet? (ja!) En hoe zit het met tomaten? (nee). Door groente en fruit slim te bewaren blijven ze lang vers en lekker. Wil je meer weten, kijk dan op Samen Tegen Voedselverspilling.
 6. 35% korting sticker
  “Albert Heijn gebruikt 35% stickers op versproducten. Deze korting wordt ingezet als een product tegen de houdbaarheidsdatum aanloopt. Mensen hebben de neiging om iets te pakken met een langere houdbaarheidsdatum, maar als je het product dezelfde dag nog gebruikt, ga je voedselverspilling tegen én profiteer je van korting.”
 7. Verspil-me-niet-zakjes
  “Voor slechts 1 euro krijgen klanten een herbruikbaar verszakje gevuld met groente en fruit dat wat rijper is of een plekje heeft, maar nog steeds even lekker is.”

Verpakkingsvrij

Albert Heijn is begonnen met een nieuw concept: ‘AH Verpakkingsvrij.’ Klanten nemen zelf een herbruikbare zak of pot mee en vullen hem met verschillende producten die je normaal in een verpakking koopt. Een groot voordeel is volgens Marion dat je precies kunt meenemen wat je nodig hebt. “Je kunt de hoeveelheid aanhouden die op het recept staat. Zo hoef je niets weg te gooien.” Helemaal verpakkingsvrij lukt niet, want verpakkingen hebben écht een functie. "We verpakken niet als het niet nodig is, maar soms is het noodzakelijk voor transport, dosering en houdbaarheid. Daarnaast is recycling ook heel belangrijk. We maken van oude verpakkingen nieuwe materialen. Let wel op dat je verpakkingen los weggooit en niet in elkaar propt. Dit zorgt namelijk voor problemen bij het sorteren.”

Beter eten voor iedereen

Albert Heijn wil beter eten bereikbaar maken. Voor iedereen. Om deze missie tot leven te brengen bedachten ze het Beter eten Festival in de Expo Haarlemmermeer op 29 en 30 april. Het resultaat: twee dagen lang inspirerende talks, interactieve workshops, veel proeven én beleven. Met bijdragen van o.a. Hugo Kennis tot Hanna Verboom en van Joris Bijdendijk tot Mark Tuitert. Meer informatie over het festival vind je hier.

Logo AH Beeld Logo AH
Beeld Logo AH
Commerciële redactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden