Margriet logo
7x hiervoor kun je silicagel zakjes gebruiken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

7x hiervoor kun je dat zakje met silicagel óók voor gebruiken

Je kent ze vast wel: die kleine zakjes met bolletjes die je bijvoorbeeld vindt in de schoenendoos van je nieuwe schoenen, een corona zelftest of verpakkingen van elektrische apparaten. Vaak gooi je deze silicagel korrels gewoon weg, maar eigenlijk is dat erg zonde. Je kunt ze namelijk voor veel handige dingen gebruiken.

Silicagel bestaat uit kristallen die vocht absorberen. Het wordt dan ook vaak gebruikt om producten te beschermen tegen vocht van buitenaf. Maar je kunt ze ook gebruiken voor de volgende 7 dingen.

1. Het behouden van foto’s

Het liefst wil je al je foto’s natuurlijk zo mooi mogelijk houden en beschermen tegen bijvoorbeeld vocht. Stop daarom een zakje met silicagel in een doos met foto’s. Doordat je foto’s nu beter beschermd zijn tegen vocht zullen ze minder snel verkleuren en langer mooi blijven.

2. Silicagel zakjes voor je zilveren sierraden

Vocht kan ook invloed hebben op je zilveren sieraden. Om te voorkomen dat ze dof worden kun je een aantal silicagel zakjes bij je sieraden in een doosje stoppen. Zo blijven ze altijd glanzen.

3. Frisse sporttas

Na het sporten gooi je de sportkleding vaak vies in een tas. Dit kan ervoor zorgen dat de kleding en de tas behoorlijk kunnen gaan stinken. Gooi voor het sporten een aantal silicagel zakjes in je sporttas. Op deze manier wordt het vocht opgenomen en zal je sporttas een stuk frisser blijven ruiken.

4. Bloemen drogen met wat hulp

Gedroogde bloemen zien er niet alleen leuk uit in je interieur, het is ook nog eens heel gemakkelijk om te doen. Met wat hulp van een aantal silicagel zakjes heb je binnen no time een mooie vaas met gedroogde bloemen op tafel staan. Hiervoor leg je de bloemen tussen de korrels in een luchtdichte bak. De korrels nemen het vocht op, waardoor de bloemen binnen een paar dagen droog zijn.

Lees ook: DIY bloemen drogen: de natuur aan je muur

5. Je telefoon redden

Ook wanneer je telefoon in het water valt zijn silicagelkorrels het perfecte redmiddel. Leg je telefoon een aantal dagen in een bakje met de korrels. De korrels absorberen het vocht uit je telefoon en is de waterschade beperkter.

6. Gereedschap roestvrij houden

Gereedschap ligt vaak in een vochtige omgeving, bijvoorbeeld de garage of de schuur. Maar ook hier kun je ervoor zorgen dat het vocht je gereedschap minder aantast. Door een aantal zakjes met silicagelkorrels in de gereedschapskist te leggen zorg je ervoor dat je gereedschap minder snel gaat roesten.

Extra tip: ook je scheermes kan gaan roesten. Wil je ervoor zorgen dat hij langer meegaat? Leg ‘m dan tussen de korrels. Zo hoef je hem minder snel weg te gooien.

7. Voorkomen dat je autoruiten beslaan

Condens kan zorgt er vooral in de winter voor dat je autoruiten beslaan. Wil je dat voorkomen, dan kun je een aantal silicagel zakjes verspreiden over de lengte van het dashboard. Op deze manier zorg je ervoor dat je autoruiten beslaan.

Is silicagel gevaarlijk?

Op de zakjes staat vaak in grote letters DO NOT EAT, maar hoe gevaarlijk zijn die kleine bolletjes silicagel? Hoewel je ze natuurlijk beter niet kunt eten, is silicagel niet zo extreem giftig als vaak gedacht wordt. Een paar grote glazen water drinken is volgens het Antigif-centrum voldoende om het gevaar te verminderen.

Bron | RTL Nieuws, tips en weetjes, antigif centrum

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden