Afdingen kun je op meer plekken doen dan alleen op de markt. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

7x Hier kun je ook afdingen door te onderhandelen

Bij afdingen denk je misschien vooral aan onderhandelen over souvenirs in het buitenland. Wist je dat je in Nederland vaak gewoon kunt onderhandelen over de prijs van je internetabonnement, keuken of koelkast? Op die manier kun je heel wat besparen. Zó doe je dat.

Als je nooit afdingt, kan het een drempel zijn om ermee te beginnen. Trek de stouten schoenen aan en probeer korting te krijgen bij déze aanbieders en diensten.

1. Bel je telefoonprovider met een voorstel

Bereid je goed voor. Op die manier lukt het je eerder om een mooie deal uit het telefoongesprek te slepen. Pak er een recente rekening bij en kijk goed naar wat je op dit moment betaalt en wat je daarvoor krijgt. Bekijk het huidige aanbod van je provider en kijk ook of de concurrenten een beter aanbod voor je hebben.

2. Onderhandel met je internetprovider

Bel je internetprovider op en vraag om een goed aanbod. Neem er niet te snel genoegen mee: zeg bijvoorbeeld dat je de deal nog nét niet scherp genoeg vindt. Als je er even over na wilt denken, kun je vragen om het aanbod te noteren. Kom er later eventueel op terug. Vind je de deal echt niet goed genoeg? Zeg dat je overstapt en doe dat ook echt als dat uiteindelijk nodig is.

3. Afdingen op de markt

Op de markt is het heel gangbaar om af te dingen. Zeker aan het einde van de dag zijn marktlieden bereid om te onderhandelen. Je kunt dan bijvoorbeeld bij een groentekraam voor €7,50 euro aan groenten laten inpakken en daar €5 euro voor bieden. Dat zijn ze op de markt wel gewend aan het einde van de dag.

4. Onderhandel in elektronicazaken

Bij elektronicazaken die niet verbonden zijn aan een keten kun je proberen te onderhandelen over bijvoorbeeld een koelkast of televisie. Besef dat de vraagvrijs vaak niet de minimumprijs is. Bijna altijd is er ruimte voor onderhandeling. Het is wel belangrijk om de winkelier daarbij niet uit te knijpen. Bied maximaal twintig procent onder de vraagprijs. Dat lukt niet altijd, maar dan is wel het spel van afdingen begonnen en eindig je vaak met een korting van vijf of tien procent. Bedenk ook: hoe gewilder het product, hoe kleiner de kans dat je korting krijgt.

5. Onderhandel met je energieleverancier

Als je telkens voor een nieuwe energieleverancier kiest, krijg je elke keer een welkomstpremie. Pak je het op die manier aan? Dan kan dat elk jaar een paar honderd euro schelen. Je kunt ook met je huidige energieleverancier onderhandelen als je contract bijna afloopt. Je kunt bijvoorbeeld vragen hoeveel ze ervoor over hebben als je bij hen blijft. Misschien komen ze eerst met een luttel bedrag, maar als je flink onderhandelt kun je er soms wel 200 euro uit halen én krijg je een beter maandtarief.

6. Onderhandel over een kranten- of tijdschriftenabonnement

Veel kranten en tijdschriften doen leuke aanbiedingen voor nieuwe abonnees. Als je al een tijdje een abonnement hebt, kun je ervan balen als je ziet wat het verschilt met wat je zelf moet betalen. Bel de klantenservice van je krant of tijdschrift op en benoem dat je graag gebruik wilt maken van de aanbieding.

7. Ding af bij keukens en meubels

In de wereld van keukens en meubels kijkt niemand er van op als je probeert af te dingen. Verkopers worden zelfs getraind om goed met je te onderhandelen. Het gebeurt vaak genoeg dat ze zelf al zakken met de prijs, als ze zien dat je interesse hebt in het product.

Bron | Consumentenbond, Android Planet, Echt Geld Besparen, AD, Nu.nl, Bespaarinfo.nl

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden