eten opwarmen Beeld Getty Images/Onoky
Beeld Getty Images/Onoky

7x deze voedingsmiddelen kun je beter niet opnieuw opwarmen

Een halve pan eten overhouden na het eten: bewaar je dit in de koelkast of gooi je het weg? Goed om te weten: je kunt niet alles zomaar opnieuw opwarmen. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je beter kunt weggooien als je ze over hebt.

1. Aardappelen

Aardappelen opnieuw opwarmen is mogelijk, maar dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen. Doe je dit niet en laat je de aardappelen afkoelen en op kamertemperatuur komen, dan kan de warmte de groei van de zeldzame bacterie botulisme stimuleren. Door deze bacterie kun je een voedselvergiftiging oplopen.

2. Kip

Als je afgekoelde kip opnieuw verwarmt, verandert de eiwitsamenstelling. Hierdoor kan je spijsvertering in de war raken. Dus wil je kip opwarmen, dan moet zowel de binnen- als buitenkant van de kip minimiaal 75 graden zijn. Dit kun je alleen meten met een keukenthermometer, dus mocht je er nog geen hebben, dan is dit het moment om er eentje in huis te halen!

3. Eieren

Eieren kun je niet bewaren en opnieuw opwarmen. Weggooien is de meest verstandige keuze. Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die de eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is het ook niet goed voor je gezondheid. Er komen gifstoffen vrij die erg schadelijk voor je kunnen zijn.

4. Bladgroenten

Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat. Nitraat zelf is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar wanneer je deze bladgroenten opnieuw opwarmt, kan nitraat in het lichaam omgezet worden in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden.

Andere groenten die veel nitraat bevatten: rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, spitskool en venkel.

5. Rijst

Wanneer je rijst opnieuw opwarmt, kan de baccillus cereus-bacterie ontstaan. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kunnen leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar vier graden, niet langer dan twee dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik. Warm de rijst dus alleen opnieuw op als je deze na de eerste keer koken in de koelkast hebt bewaard.

6. Paddenstoelen

Paddenstoelen bevatten veel water en eiwitten, waardoor ze snel schimmelen en bederven, zowel rauw als gekookt. Wanneer je paddenstoelen wilt bewaren, is het belangrijk om ze laten afkoelen in een afgedekt waterbad in de koelkast. Wanneer je ze vervolgens opnieuw wilt verwarmen, is het belangrijk dat dit gebeurt op een minimale temperatuur van 70 graden. Hierdoor worden schadelijke micro-organismen gedood.

7. Restjes van afhaalchinees

Heb je gisteravond een Chinese rijsttafel laten bezorgen en staan er nog allemaal bakjes nasi, saté, bami en andere lekkernijen in de koelkast? Het Voedingscentrum adviseert om gerechten van Chinees-Indische restaurants nooit opnieuw op te warmen. De kans bestaat namelijk dat deze ook de bacterie bacillus cereus bevat. De bacterie kan via veel soorten eten voor besmettingen zorgen, maar het gebeurt relatief vaak door gerechten uit Chinees-Indische restaurants.

Bron | Culinaireambiance, Maxvandaag, Voedingscentrum

Sanne van de WeteringGetty Images/Onoky

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden