parkeerkosten besparen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Tips & Tricks

7 handige tips om te geld besparen op parkeerkosten

Ga je een dagje met de auto op pad? Dan moet je op veel plekken rekening houden met hoge parkeertarieven. Zeker in grote steden kan dit bedrag flink oplopen. Besparen op je parkeerkosten doe je met déze handige tips.

Elke euro is mooi meegenomen, toch?

Besparen op parkeerkosten

Met de torenhoge benzinekosten én dure parkeertarieven is een autorit al snel een rib uit je lijf. Eerder verzamelden we al tips om langer met een volle tank te doen. Wil je ook het parkeren wat goedkoper maken? Houd deze tips dan in je achterhoofd.

1. Vergelijk prijzen

Staat er een bezoek aan Amsterdam, Den Haag of een andere stad op de planning? Zoek van tevoren uit wat de parkeertarieven zijn. Zo kom je ter plekke niet voor verrassingen te staan en weet je bijvoorbeeld waar je de auto voor minder geld kunt parkeren. Check niet alleen het verschil tussen parkeerplaatsen, maar ook verkeergarages van dezelfde keten. Soms kun je voor de ene parkeergarage zomaar een paar euro per uur meer betalen, terwijl er een ander veel goedkoper en ook op loopafstand van het centrum is.

2. P&R-plek

Natuurlijk, een parkeerplek vlak naast je bestemming is ideaal. Maar vind je het niet erg om het laatste stukje met de metro, bus of tram te reizen? Dan is een P&R (Parkeren en Reizen) een fijn alternatief. Scheelt een hoop geld – soms zelfs gratis - en je komt nog steeds in het centrum terecht. Extra fijn: geen gedoe met het zoeken van een (te krappe) parkeerplek. Ook als je naar een pretpark, stadion of dierentuin gaat, betaal je de hoofdprijs voor een parkeerplek. Zet de auto indien mogelijk op een andere plek in de omgeving. Bij evenementen kun je soms gebruikmaken van een shuttlebus.

3. Besparen op parkeerkosten met een dagkaart

Wie van plan is om een hele dag door een stad te struinen, kan in veel parkeergarages kiezen voor een dagkaart. Hiermee ben je over het algemeen een stuk goedkoper uit dan wanneer je per uur betaalt.

4. Gebruik een parkeerapp

Ze staan er nog wel, die parkeerautomaten, maar veel mensen gebruiken tegenwoordig een parkeerapp. Dat is ook een stuk makkelijker. Je hoeft niet langer op zoek naar een parkeerautomaat en je betaalt alleen voor de tijd die je écht parkeert. Bij een automaat gok je vaak hoe laat je weer terug bij de auto bent, waardoor je al snel te veel tijd berekent. Zonde! In een app zet je de parkeersessie gewoon uit voordat je wegrijdt. Het is dus wel belangrijk dat je die sessie weer uitzet, anders ben je alsnog een klap geld kwijt.

5. Parkeer bij het station

Geldt niet voor grote steden, maar op veel plekken in Nederland kun je nog steeds gratis parkeren bij een treinstation. Kun je daar meteen een bus naar je eindbestemming pakken.

6. Ga voor een parkeergarage

In een parkeergarage ben je meestal goedkoper uit dan op straat, ontdekte de Consumentenbond. Op straat betaalde je in 2018 gemiddeld € 3,94 per uur, in een parkeergarage was dat ongeveer € 2,74. En die prijzen zijn in de afgelopen jaren nog véél hoger geworden. In veel steden werken ze met dagkaarten tegen ‘schriktarieven’ om te voorkomen dat dagjesmensen hun auto de hele dag op straat parkeren. In dat geval is een garage dus vaak een goedkopere optie.

7. Reserveren met korting

Op verschillende locaties in Nederland, zoals Schiphol, Hoog Catharijne in Utrecht en het Olympisch Stadion, kun je een parkeerplek reserveren tegen een lager tarief. Verzekerd zijn van een plekje én parkeerkosten besparen: win-win!

Bron | ANWB, Consumentenbond, Max Vandaag

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden