null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

7 dingen die je kunt schoonmaken met ketchup

Ketchup kennen we vooral als een van onze favoriete tafelsauzen, en niet als schoonmaakmiddel. Vaak is de rode saus dan ook net de oorzaak van die vervelende vlek. Maar door het azijnzuur dat ketchup bevat is het tegelijkertijd een verrassend, milieuvriendelijk en goedkoop schoonmaakmiddel. Wist jij dat je deze zeven dingen kunt schoonmaken met ketchup?

Van roestvrij staal tot en met aangekoekte pannen.

1. Koper

Door de lucht of door het koken kan koper een laag koperoxide ontwikkelen. Als gevolg kan je koperen object er aangetast uitzien. In ketchup zitten zuren die deze doffe laag oplossen, waardoor het koperen object of ander keukengerei er weer als nieuw uitzien.

Zo werkt het: smeer het koperen object in met ketchup. Laat het 10 tot 15 minuten inwerken. Veeg de ketchup er vervolgens af, en klaar is kees.

2. Roestvrij staal

In je keuken staan hoogstwaarschijnlijk verschillende objecten van roestvrij staal. Deze ontwikkelen na verloop van tijd dezelfde soort aanslag als koperen objecten. Haal je fles ketchup maar weer tevoorschijn, want ook deze aanslag verwijder je gemakkelijk met het rode goedje.

Zo werkt het: smeer het aangetaste object in met een flinke laag ketchup. Laat het 30 minuten inwerken. Spoel het af en de bruine vlekken zijn verdwenen.

Lees ook:

Je bad schoonmaken? Gebruik dan deze vrucht

3. Messing

Deurknoppen en kandelaars van geelkoper (messing) kunnen er op de duur dof gaan uitzien. Ook voor dit probleem is ketchup de oplossing.

Zo werkt het: smeer het voorwerp in met ketchup. Laat het 40 minuten inwerken. Veeg vervolgens de ketchup van het voorwerp af en je messing voorwerp ziet er weer uit als nieuw.

4. Gietijzer

Je probeert het te voorkomen, maar het lijkt haast wel onvermijdelijk: je prachtige gietijzeren pan krijgt van die vervelende roestvlekken. Zo’n aangetaste pan eindigt vaak in de afvalbak. Maar dat is niet nodig, want met ketchup verwijder je de roestvlekken gemakkelijk.

Zo werkt het: bedek de roestvlekken met ketchup. Laat het eventjes inwerken. Veeg de pan schoon en weg zijn de vlekken.

5. Aangekoekte pannen en schalen

Het is ons allemaal wel eens overkomen: je zet het vuur net iets te hoog of je laat de schaal net te lang in de oven staan. Het gevolg: vastzittende en verbrande etensresten. Je raadt het vast al, ook hier is ketchup de oplossing.

Zo werkt het: spoel de aangetaste pan of schaal met water en ketchup. Laat het de pan of schaal met het water-ketchup-mengsel erin een nachtje staan. Spoel vervolgens je schaal of pan uit.

6. Tuingereedschap

Is je tuingereedschap tijdens de winter of door het gebruik wat roestig geworden? Ook dit los je gemakkelijk op met de rode saus. Zo is je gereedschap straks weer zo goed als nieuw.

Zo werkt het: smeer het tuingereedschap in met ketchup. Laat het een nachtje rusten. Veeg het vervolgens schoon, en de roest is verdwenen.

7. Zilver opblinken

Heb je zilveren sieraden of een prachtig zilveren servies? Ook zilver heeft de eigenschap dat het na verloop van tijd dof wordt. Ketchup is het wondermiddel om je zilverwerk weer te laten blinken.

Zo werkt het: laat het zilveren item zo'n 10 minuten weken in een bakje met ketchup. Spoel het daarna af met water en poets op met een borsteltje. Binnen enkelen minuten glimt je zilver weer.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Libelle.be

Beeld | Getty

Lichelle RoozeboomGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden