null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

6x zó voorkom je dat je kerstboom vroegtijdig z’n naalden verliest

Hoewel het natuurlijk hartstikke gezellig is om je kerstboom al ruim voor de kerst in huis te halen, brengt het wel een probleem met zich mee: hoe langer je boom staat, hoe minder mooi ‘ie zal zijn als het dan eindelijk kerst is. Hoe voorkom je dat je boom vroegtijdig z’n naalden verliest?

Dankzij deze tips ziet jouw kerstboom er straks met de kerst nog hartstikke vol uit!

1. Zaag een stukje van de stam af

Wist je dat je een kerstboom eigenlijk hetzelfde moet behandelen als een bos bloemen? Net zoals je de stengels van bloemen schuin afknipt, moet je ook een stukje van de stam (als je er eentje zonder kluit hebt) afzagen. Doe dit vóórdat je de boom in huis zet en haal er ongeveer twee centimeter vanaf.

2. Niet meteen binnenzetten

Wanneer je een kerstboom koopt staat deze vaak buiten, maar toch zet je hem na aanschaf meteen binnen in een warm huis. Hierdoor krijgt de boom ineens te maken met een groot temperatuurverschil, waardoor de naalden sneller loslaten. Je kunt je boom dan ook beter geleidelijk laten wennen aan de binnentemperatuur. Zet hem eerst een dag in de schuur en tuig hem daarna pas op in de woonkamer.

3. Gebruik een plantenspuit

Heb je een plantenspuit in huis? Maak de kerstboom dan, voordat je deze in huis zet, eerst even goed nat met de spuit. In de winter is de luchtvochtigheid in huis namelijk erg laag door de verwarming, waardoor de boom sneller zijn naalden loslaat. Als je het spuiten af en toe herhaalt, zul je merken dat de boom langer mooi blijft.

Lees ook:

Zó snel kan een droge kerstboom in brand vliegen

4. Regelmatig water geven

Dit klinkt misschien als een inkoppertje, maar toch zijn er genoeg mensen die vergeten de boom regelmatig water te geven. Ook staat niet iedereen erbij stil dat je een gezaagde boom (dus eentje zonder kluit) ook gewoon water moet geven. Je kunt de boom water geven door de voet even in het water te zetten. Hou er wel rekening mee dat het water giftig wordt vanwege de hars die uit de stam komt. Zorg er daarom voor dat er geen huisdieren of kinderen bij het water kunnen.

5. Uit de buurt van de verwarming

Omdat je kerstboom niet echt dol is op de droge en warme lucht die uit een verwarming komt, kun je je kerstboom beter niet in de buurt van een kachel zetten. Als je dit wel doet, droogt je boom sneller uit en verliest hij dus eerder z’n naalden.

6. Niet in de weg

Zorg er ook voor dat de kerstboom niet midden in een ‘looppad’ staat. Als je steeds langs de boom moet lopen en deze aanraakt laten de naalden namelijk sneller los.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Eigen Huis & Tuin

Beeld | iStock

Erandi GodinezGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden