Margriet logo
Tips om langer een volle tank te hebben Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

6 x tips om langer te doen met een volle tank

De benzineprijzen zijn de afgelopen tijd extreem gestegen en voor een volle tank betaal je steeds meer. Het lijkt er ook niet op dat die prijzen snel gaan dalen. Om kosten te besparen zou je de auto misschien het liefst laten staan, maar soms heb je het vervoersmiddel toch echt nodig om van A naar B te komen.

Wij geven je zes praktische tips om zo lang mogelijk met een volle tank te doen.

1. Minder hard rijden

Hard rijden zorgt ervoor dat je veel meer benzine verbruikt dan op een lagere snelheid. Om brandstof te besparen kan het dus verstandig zijn om wat minder gas te geven en de maximumsnelheid of net iets daaronder te gaan rijden. Heeft je auto cruise control? Zet die dan aan op langere afstanden. Dan rijd je constant op eenzelfde snelheid, wat minder brandstof kost.

2. Check je bandenspanning

Ken je dat gevoel van fietsen met zachte banden? Je moet harder trappen en het kost je meer moeite dan normaal om vooruit te komen. Hetzelfde geldt voor je auto. Banden waar te weinig lucht in zit komen moeilijker vooruit. Om zo makkelijk mogelijk te rijden is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je banden de juiste bandenspanning hebben. Het juiste aantal bar voor jouw banden staat meestal in het benzineklepje of in het portier aan de bestuurderskant. Je kunt de spanning ook laten opmeten bij tankstations, waar je de banden ook meteen kunt oppompen.

3. Vermijd files

Ben je flexibel in het moment waarop je kunt vertrekken? Controleer dan voordat je weggaat of er file staat en vertrek op een rustig moment. Als je in de file staat moet je continu remmen, om meteen weer op te trekken. Dit vreet benzine. Om je tank zo vol mogelijk te houden kun je dus beter op een rustiger moment de weg opgaan.

4. Doe je ramen dicht

Rijd je graag met de wind in je haren en heb je altijd de ramen open? Dan moet je daar misschien nog een keer over nadenken. Als je de ramen open hebt zorg je ervoor dat er een soort ‘trek’ beweging ontstaat in de auto. Dit betekent dat de wind de auto naar achteren trekt, terwijl je zelf naar voren rijdt. Je auto moet dus meer moeite doen om vooruit te komen en verbruikt zo meer brandstof. Wil je toch genieten van dat lekkere briesje? Dan kun je natuurlijk de airco aanzetten of desnoods je raam op een kleinere kier in plaats van wagenwijd open zetten.

5. Laat niet onnodig de motor aan

Sta je stil met je auto, maar laat je wel de motor draaien? Dan kun je dit beter niet doen, zeker als je langer dan drie minuten moet wachten. Het kost benzine als je de motor opnieuw opstart, maar lange tijd stilstaan terwijl je de motor laat lopen verbruikt natuurlijk ook benzine, zeker als je lang stilstaat.

6. Rijden op de ecostand

Heb je een moderne auto met ecostand? Dan is het verstandig om die soms aan te zetten. Met die knop zet je misschien wel een aantal functies uit die het rijden comfortabeler maken, maar je bespaart wel brandstof. Let wel op dat het afgeraden wordt om altijd in de ecomodus te rijden, omdat het op lange termijn schadelijk kan zijn. Maar af en toe wisselen naar de ecostand kan geen kwaad.

Bron | Fixico, Brabants Dagblad

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden