5 tips om het meeste uit je herfstwandeling te halen Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

5 tips om het meeste uit je herfstwandeling te halen

De herfst is aangebroken. Het weer wordt wat guurder en dus kan de jas weer uit de kast worden getrokken. Want nu het herfstweer aangebroken is, betekent dit natuurlijk niet dat we binnen gaan zitten. Juist niet! Dit is hét moment om te genieten van een prachtige herfstwandeling. Met deze tips haal je het meeste uit je wandeling.

Er zijn weinig dingen zo lekker als een lange herfstwandeling. Heerlijk het bos in en genieten van de natuur. Maar ook als je geen bos in de buurt hebt, is het goed mogelijk om een herfstwandeling te maken. Met deze tips haal je het meest uit het mooiste wandelseizoen.

1. Bedenk een doel voor je wandeling

Gewoon ergens beginnen en kijken waar je uitkomt kan leuk zijn, maar het kan juist ook motiverend werken om een doel te stellen voor je wandeling. Dit kan bijvoorbeeld een bepaald aantal kilometers zijn, maar je kunt ook iets creatievers bedenken. Neem bijvoorbeeld een fotocamera mee, en neem je voor om een foto te maken van een bepaald gebouw, landschap of een bijzondere plek langs de route. Uiteraard kun je dit ook met je smartphone doen. Of zoek een fijne podcast uit en stel de lengte van je wandeling daarop in. Het doel is terug te zijn op het moment dat de podcast net is afgelopen.

2. Neem de onbekende weg(en)

Hoe goed ken jij je buurt eigenlijk? Vaak hebben we in onze eigen woonplaats onze vaste loopjes, die we automatisch nemen. Stap eens de voordeur uit en sla linksaf. Neem vervolgens de volgende straat rechts, en dan weer de eerste links. Net zo lang tot je voor je gevoel op de helft van je wandeling bent. Wandel dan weer terug naar huis. Het zal je verbazen hoe veel nieuws je tegenkomt in je eigen buurt!

3. Wandel samen

Nu het langzaamaan kouder en donkerder wordt, kan het lastig zijn je ertoe te zetten om te gaan wandelen. Terwijl je je, als je eenmaal aan de wandel bent, juist energieker kunt gaan voelen. Dan kan het helpen om een vaste wandelafspraak te maken met je partner, een vriend of vriendin of een familielid. Dan heb je een stok achter de deur wanneer je eigenlijk liever binnen bij de kachel wilt blijven zitten, en kun je elkaar motiveren. En daarnaast is het natuurlijk hartstikke gezellig om samen te wandelen.

4. Goede voorbereiding is het halve werk

Om wandelen leuk te houden is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Niemand wordt namelijk blij van blaren, doorweekte kleren of uren rondjes lopen. Daarom is het de moeite waard te investeren in goede wandelschoenen en een fijne, waterdichte jas die je goed warm houdt. Minstens net zo belangrijk: een goede wandelroute. Hier heb je fijne boekjes en handige apps voor, die ervoor zorgen dat je nooit meer verdwaalt. Wel zo handig!

5. Maak van je wandeling een intervaltraining

Het klinkt misschien als iets voor hardlopers, maar ook wandelaars kunnen een intervaltraining doen. Dit houdt in dat je het tempo waarin je loopt meerdere keren aanpast. Begin bijvoorbeeld rustig en loop dan 45 seconden tot een minuut wat sneller. Door afwisselend langzamer en sneller te lopen houd je het leuk én verbeter je je conditie en uithoudingsvermogen. Twee vliegen in één klap dus!

Bron | Startpagina, Real Simple

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden