null Beeld

5 tips om de wifi in huis verbeteren

Is traag internet voor jou ook een grote irritatiefactor? Zit je net lekker in een film, loopt 'ie vast - of heb je een belangrijke (video)belafspraak, valt je verbinding weg. Zeker met thuiswerken kan de internetverbinding nogal eens tot frustratie leiden. Tijd om je wifi te verbeteren, dus.

Zeg maar dag tegen trage wifi: zo verbeter je de internetverbinding.

Manieren om je wifi te verbeteren

1. Router verplaatsen

Een van de meest voorkomende oorzaken van traag internet is het verkeerd plaatsen van de router. Als je wifi telkens uitvalt kun je er natuurlijk voor kiezen een digitale detox te houden, maar mocht dit niet uitkomen, dan hebben nog wel wat tips. Je kunt je wifi verbeteren door je router op een centrale plek in huis te zetten. Verstop ‘m dus niet in je meterkast. Heb je een modemrouter? Dan heb je niet zo veel keus omdat die namelijk in de buurt van het aansluitpunt geplaatst moet worden. En laat dat nou vaak niet de meest centrale plek zijn. In dit geval kun je een losse router aanschaffen voor een sneller netwerk. En wist je trouwens ook dat de koelkast, een volle kapstok of een aquarium de oorzaak van je wifi-storing kan zijn?

2. Geen andere elektrische apparaten

Kies voor een zo hoog en vrij mogelijke plek om je router neer te zetten. Hoe meer apparaten er om je router heen staan, hoe slechter het wifi-signaal. Houd daarbij het liefst minimaal dertig centimeter afstand van andere elektronica. Achter je tv is bijvoorbeeld geen ideale plek. Daarnaast zenden veel routers hun wifi naar beneden. Hoe lager bij de grond, hoe meer je de verbinding dus blokkeert. Plaats je router daarom altijd ergens op, bijvoorbeeld een tafel of krukje, of hang ‘m aan de muur. Kortom: check dus welke objecten mogelijk je wifi-signaal belemmeren en probeer zo veel mogelijk ruimte rond je modem te creëren.

3. Wifi-kanaal veranderen

Mocht de plek van de router nog niet baten, probeer dan je wifi te verbeteren door een ander wifi-kanaal te kiezen. Er bestaan namelijk wel dertien verschillende kanalen, terwijl veel draadloze routers vaak standaard worden ingesteld op kanaal zes. Als jij, de hele straat en het huizenblok daarna allemaal op kanaal zes zitten, is het natuurlijk niet zo gek dat je wifi-verbinding het zwaar heeft. Je kunt je wifi-kanaal aanpassen door naar de online serveromgeving te gaan. Dat adres staat vaak op een sticker op je routermodem. Daarna log je in en kun je het kanaal aanpassen. De app Network Multimeter kan je helpen het juiste kanaal te kiezen. Met deze app kun je ook zien op welke plekken in huis je een zogenaamde black spot hebt, waar de wifi niet kan komen. Mocht het van kanaal wisselen hogere wiskunde zijn, dan kun je natuurlijk altijd kijken of je provider je hiermee kan helpen.

Lees ook:

Grappig: dít is waar de term wifi echt voor staat

4. Router updaten

Daarnaast kan trage wifi worden veroorzaakt doordat je router niet geüpdatet is. Hiervoor moet je de firmware, oftewel de software voor de router, updaten. Dit kun je het best overlaten aan iemand met ervaring of hulp vragen aan de fabrikant. Want als je je router op de verkeerde manier bijwerkt, kan hij er helemaal mee ophouden. Houd daarnaast in gedachten dat de meeste routers maar zo’n vijf jaar meegaan. Heb jij je router al langer? Dan kan de slechte verbinding ook betekenen dat het tijd is voor een nieuwe.

5. Wifiversterkers

Mochten deze tips niet echt helpen en kun je echt niet zonder internet? Dan kun je altijd nog wat hulpmiddelen aanschaffen om je wifi-verbinding door heel het huis op te krikken, bijvoorbeeld met een wifi-versterker. Let wel op: wifi-versterkers zorgen misschien wel dat je in het uiterste hoekje van de zolder kan internetten, maar je wifi wordt er wel trager van. Voor social media is het prima, maar wil je een film in de hoogste kwaliteit bekijken? Dan kan je internetverbinding alsnog haperen. Je kunt ook een accesspoint gebruiken. Dat plaats je op een punt waar het wifi-signaal nog goed is, zodat ‘ie het signaal vervolgens vanaf daar opnieuw uitzendt. Ook powerline adapters, die je in het stopcontact kunt doen, verspreiden je wifi verder door het huis. Genoeg opties, dus laat je vooral adviseren wat voor jouw wifi het beste werkt.

Bron | NU.nl, AndC, RTL Nieuws

Beeld | Getty

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden