Margriet logo
Kleine dingen die je kunt doen om water te besparen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

5 simpele dingen die je in het dagelijks leven kunt doen om water te besparen

In Nederland is er op dit moment sprake van een watertekort. Hier zul je zelf (nog) niet heel veel van merken, op misschien een droge tuin en velden in de buurt na. Maar toch is er opgeroepen om zuinig te zijn met het drinkwater. Wat kunnen wij zelf doen om water te besparen?

Want alle kleine beetjes helpen, toch?

Tip 1: Vang je douchewater op

Ga je douchen? Dan wil je waarschijnlijk water met een fijne temperatuur. Maar voordat het water die fijne temperatuur heeft, laat je de douche eerst even lopen. Zet op dit moment een emmer onder de douche om dit water op te vangen. Dit kun je vervolgens gebruiken om je planten water te geven. Scheelt weer wat gieters vullen!

Tip 2: Hergebruik het water om te koken

En dan bedoelen we niet dat je vaker in dit water hoeft te koken. Het water dat je gebruikt om pasta of rijst mee te koken kun je wel opvangen. Supergoed voor je planten én je bespaart weer water.

Tip 3: Gebruik de vaatwasser

Als je een vaatwasser hebt, is het verstandig om deze te gebruiken. Niet alleen omdat het je een hoop tijd bespaart, maar ook omdat het efficiënter is dan wassen met de hand. Een vaatwasser gebruikt gemiddeld 13 liter water. Een afwasteiltje gemiddeld minder, namelijk maar 11, maar dit is niet het enige water dat je gebruikt. Je hebt ook nog water nodig om de afwas af te spoelen, waarmee je snel boven die 13 liter uitkomt. Laat een vaatwasser wel alleen draaien als deze echt vol zit, anders is het weer zonde van de energie.

Tip 4: Was alleen een volle trommel

Hoe vaker je de wasmachine laat draaien, hoe meer water je gebruikt. En die ene broek? Die kun je echt wel vaker dan één keer dragen (tenzij je er extreem in gezweet hebt natuurlijk). Wees kritisch. Stinkt het niet en is het niet vies? Draag het dan nog een keer, zodat je wasmachine zo vol mogelijk is als deze uiteindelijk aan gaat.

Tip 5: Hergebruik water uit de droger

Je denkt er misschien niet aan, maar in je droger zit ook water. De droger wordt namelijk warm om het vocht uit je kleding te absorberen. De waterdamp die hierbij ontstaat wordt opgevangen in het waterreservoir, waar je dus gewoon bij kunt. Dit is gedistilleerd water en daarom heel zuiver. Gebruik het voor je planten of in je stoomstrijkijzer.

Tips van lezeressen

Op Facebook vroegen we onze lezeressen wat zij doen om tijdens het watertekort water te besparen. We delen drie tips:

  • Annemarie Waldack: “Van mijn grootouders en ouders leerde ik al zuinig te zijn met water. Zo hergebruik ik het spoelwater van groenten en de was voor mijn planten, trek ik het toilet door met de kleine spoelknop en draai ik de wasmachine of vaatwasser alleen als deze écht vol zit.”
  • Roelie Meijering: Het eerste (koude) water dat uit de douche komt, vang ik op in een emmer en met dat water geef ik ‘s avonds de plantenbakken in de tuin water
  • Greet van de Woord: Ik heb een emmer onder de waterkraan staan. Hierin loopt het water van afspoelen, handen wassen. Daarnaast gaat hier het water bij van de groenten wassen of afgietsel van aardappelen/groenten. Al dit opgevangen water gebruik ik voor de buitenplaatsen of om toilet mee door te spoelen. Scheelt echt enorm in het watergebruik.

Bron | WWF

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden