Margriet logo
Headers columnisten Tanja Jess NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

‘Zodra ik de gordijnen opendoe en de zon lacht me toe, lijkt het leven ineens zo veel makkelijker’

Tanja geniet van het leven op Ibiza en bedenkt dat ze het wel ziet zitten om reisblogger te worden.

Wind in mijn haren, zon op mijn huid waar nog een laagje zout op ligt van het opgedroogde zeewater... Wat heb ik hiernaar verlangd! Dus zit ik nu heerlijk met vriendinnen bij een vriendin in haar huis op Ibiza. Na al die coronabeperkingen is het een verademing om weer te kunnen reizen. Nu de kinderen wat groter zijn en toch het liefst thuis zitten achter hun geliefde computers (een onderwerp waar ik later nog weleens op terug zal komen... aargh), heb ik bedacht dat we in de zomervakantie gewoon thuis blijven en ik wat vaker, buiten de schoolvakanties, tripjes ga maken.

Met de oudjes bij elkaar

Met dank aan global warming hebben we inmiddels ook in Nederland behoorlijk warme zomers, maar die typische grauwe dagen in het najaar of de winter wil ik graag een beetje ontvluchten. Met het ouder worden heeft het weer steeds meer invloed op mijn gemoedstoestand. Van die grijze luchten kan ik behoorlijk somber worden. Ineens begrijp ik waarom zoveel ouderen naar Portugal of Spanje verhuizen.

Vond ik vroeger altijd zo’n vreemd fenomeen. Begreep ik niks van, waarom je jezelf zo laat in je leven nog zo’n hele emigratie aan zou doen. En dan zit je daar, met al die oudjes bij elkaar. De één nog krakkemikkiger dan de ander, dacht ik. Leek me ook super onhandig, want als je dan allerlei kwalen zou krijgen - die nou eenmaal bij het ouder worden horen - heb je daar misschien niet de juiste medische zorg. Of je ligt in een ziekenhuis waar ze alleen maar Portugees spreken. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kom in het Portugees niet verder dan ‘duas águas com gás’. En we weten allemaal dat het met de leeftijd steeds moeilijker wordt om een nieuwe taal te leren.

O, dát trekt die pensionado's

Kortom, er móest iets anders zijn dat die pensionado’s naar het buitenland trok. Spannende wooncommunes waar wilde seksfeesten plaats zouden vinden, leek mij onwaarschijnlijk aangezien tachtig procent van alle mannen met de jaren last krijgt van prostaatklachten. Geheime genootschappen was misschien ook nog een motief. Een soort Illuminati of Vrijmetselaars, waar allerlei complotten gesmeed zouden worden om wereldomvattende problemen aan te pakken of grote politieke stromingen om te werpen. Maar ja, daar zag ik ‘Henk en Annie uit Blijswijk’ nou niet echt aan deelnemen. En die zijn tenslotte ook naar de Costa Blanca verhuisd.

Maar inmiddels is het me dus helemaal duidelijk. Het zijn de zonnestralen die ons lokken en waar we zó naar verlangen. Serieus, al zit ik met deadlines, stress, gedoe met de kids of allerlei ziektes in de familie, zodra ik de gordijnen opendoe en de zon me toelacht, lijkt het leven ineens zo veel makkelijker. Andersom vind ik het niet te doen, zelfs wanneer er eigenlijk niet echt iets aan de hand is, om de dag door te komen als het van dat sombere weer is.

Reisvlogger

Daarom hebben mijn vriendin en collega Chimène van Oosterhout (die ook mee is naar die vriendin met dat huis en met wie ik hier nu lekker aan de vino zit) en ik bedacht dat we maar eens reisvlogger of -blogger ofzo moeten worden. Je weet wel, die op Instagram allemaal prachtige foto’s posten van schitterende landschappen, de mooiste stranden, pittoreske dorpjes.

Ze verblijven natuurlijk in de mooiste accommodaties waar je normaal alleen maar van zou dromen; oude kastelen omgebouwd tot luxe hotels, infinity pools met waanzinnige uitzichten, op boten, grote zeiljachten, uitgestrekte Italiaanse landgoederen, het mooiste van het mooiste. Daar schrijven ze of vloggen ze dan over en zo reizen ze de wereld rond. Dus in het kader van ‘het is nooit te laat om je carrière om te gooien’ bedenken we hier ter plekke dat dat écht iets voor ons zou zijn.

Haar kind is de deur uit, de mijne zijn tieners maar ik heb ook nog een man die kan ‘oppassen’ dus dat biedt genoeg mogelijkheden, lijkt ons. Kortom, zie dit als een open sollicitatie: Red Tanja en Chimène van een winterdepressie! zou een toepasselijke titel van onze blog/vlog kunnen zijn. Of Tanja en Chimène, voor al uw 50+-reistips.

Enfin, wij schenken nog even bij, hier op het terras in Cala Nova met de zon op onze bol. Het leven is mooi! Hasta la vista!

Paspoortbeeld columnisten Tanja Jess NW Beeld

Over Tanja Jess

Tanja Jess is actrice en presentatrice. Ze is al zo’n dertig jaar te zien in allerlei films, op het toneel en in series en programma’s op tv. Ook heeft ze uitstapjes gemaakt naar radio en schreef ze een boek (De Mama Match). Intussen schrijft zij al vijftien jaar columns voor diverse magazines en heeft ze haar eigen podcast, Kaarten Op Tafel. Ze is moeder van twee pubers, heeft een hond en twee katten en is getrouwd met zanger Charly Luske.
Wil je Tanja volgen? Dat doe je natuurlijk tweewekelijks op vrijdag bij Margriet. Daarnaast kan dat ook via haar eigen website Tanjajess.nl, via Instagram of Facebook

Tanja JessFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden