null Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Tanja Jess: Superinteressant die reacties op het overlijden van The Queen. Sommige mensen zijn volledig overstuur, anderen maken zich vooral zorgen over haar hondjes

Tanja vindt het in deze dagen na het overlijden van The Queen vooral interessant hoe mensen reageren op haar dood. En dat loopt nogal uiteen.

Koningin Elizabeth is dood. De nieuwe premier van Groot-Brittannië, Liz Truss, riep in haar speech dat dat een grote schok was voor haar land en de wereld. Opmerkelijk, want wanneer iemand 96 is, weet je in principe dat het eraan zit te komen, toch? Maar goed, ik begrijp best dat het heel veel mensen heeft aangegrepen. Ze heeft tenslotte zeventig jaar op de troon gezeten en dat heeft, buiten Lodewijk XIV die maar liefst 72 jaar koning was, nog niemand weten te evenaren.

Complottheorieën

Persoonlijk vind ik de monarchie niet meer van deze tijd, maar het psychologische aspect van wat het met mensen doet om in zo’n rol geboren te worden vind ik wel intrigerend. Ik was destijds ook best van slag toen Lady Di overleed. Ik weet nog wel dat ik toen echt een beetje werd meegezogen in de conspiracy theorieën over dat dat ongeluk zou zijn gepland door the royal family, omdat Diana hun een doorn in het oog was. Dat hele verhaal, met Charles en Diana en dat het zo druk was in hun huwelijk, want Camilla was altijd nog in the picture en Charles die haar tampon wilde zijn… het maakte dat dat hele Engelse koningshuis voor mij een ranzig luchtje kreeg.

The Crown en Spitting Image

Pas door de Neftflix-serie The Crown kreeg het voor mij weer wat van z’n glamour terug. Voor het eerst voelde ik sympathie voor koningin Elizabeth die ik daarvoor eigenlijk alleen maar associeerde met haar karikatuur uit de satirische poppenserie, Spitting Image. Eerlijkheidshalve had ik mij dan ook verder niet echt in haar verdiept. Dus ik kan niet zeggen dat haar overlijden mij heel erg heeft aangegrepen, maar wat ik wel superinteressant vind zijn de reacties van mensen hierop. Sommige mensen zijn volledig overstuur en in tranen. Ze leggen bloemen neer, ‘bingen’ alles wat er maar wordt uitgezonden over The Queen en zijn in diepe rouw.

Anderen maken zich boos over dat haar heengaan zo veel aandacht krijgt in de media. Die vinden dat er belangrijker nieuws te brengen is dat nu naar de achtergrond wordt geduwd. En dan heb je de groep die zich vooral zorgen maakt over haar hondjes, want waar moeten haar corgi’s Muick en Sandy, dorgi Candy en cockerspaniël Lissy nu naartoe?

Gesprekken met Diana

Maar de meest fascinerende reactie vond ik die van ‘Cosmic woman’ oftewel Tessa Koop (niet te verwarren met de ontwerpster Tessa Koops) op Instagram. Zij heeft namelijk gesprekken met wijlen Diana Spencer over de dood van haar ex-schoonmoeder. Die typt ze dan helemaal uit en publiceert ze in haar posts. Lange epistels die worden uitgeschreven in de vorm van een soort vraaggesprek, met toevoegingen zoals [ze slaakt een zucht] of [gelach]. Niet zo vreemd dat een volgster onder haar post vroeg in welk interview Diana deze uitspraken precies had gedaan. Waarop Tessa antwoordde: “Oh sorry dat dit niet duidelijk was, ik heb haar telepathisch gesproken vanmorgen. Dus het is aan de ontvanger of het resoneert of niet.”

Het spoor bijster

In haar stories op Insta geeft Tessa bovendien een soort handleiding waarin ze uitlegt hoe je zelf zo’n telepathisch contact met Diana zou kunnen opzetten.

Ik vind het fascinerend en besluit even haar site te bezoeken. Ze heeft er zelfs een boek over geschreven dat je kunt kopen, want aan het delen van al haar kennis en wijsheden voortkomend uit deze conversaties is wel een verdienmodel gekoppeld. Dat boek krijg je gratis wanneer je voor slechts € 299 euro een een-op-eensessie met haar boekt en dan krijg je er desgewenst geheel gratis ook een handtekening met een persoonlijke boodschap bij.

Op haar website opent ze onder de kop ‘Over Tessa Koop’ met: ‘Iedereen is weleens het spoor bijster’

En dat, lijkt me, is een waarheid als een koe.

null Beeld

Over Tanja Jess

Tanja Jess is actrice en presentatrice. Ze is al zo’n dertig jaar te zien in allerlei films, op het toneel en in series en programma’s op tv. Ook heeft ze uitstapjes gemaakt naar radio en schreef ze een boek (De Mama Match). Intussen schrijft zij al vijftien jaar columns voor diverse magazines en heeft ze haar eigen podcast, Kaarten Op Tafel. Ze is moeder van twee pubers, heeft een hond en twee katten en is getrouwd met zanger Charly Luske.

Wil je Tanja volgen? Dat doe je natuurlijk tweewekelijks op vrijdag bij Margriet. Daarnaast kan dat ook via haar eigen website Tanjajess.nl, via Instagram of Facebook

Tanja JessFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden