null Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Op stap met ‘de besjes’

Tanja heeft haar moeder (83) en een van haar oudste vriendinnen (77) op bezoek. Met de twee besjes beleeft ze een topavond én werd haar ineens iets heel duidelijk.

“Heb je nog een wodkaatje?” Cathy (77 jaar) staat in de openslaande deur met in haar ene hand het lege glas en in haar andere een sigaret, die ze geroutineerd buiten de deur houdt, hoewel de helft van de rook alsnog zijn weg naar binnen vindt. Cathy is Amerikaanse en een van de oudste vriendinnen van mijn moeder, Ellen (83 jaar, kunstenares), die ze nog kent uit de tijd dat wij vanwege mijn vaders werk ruim een jaar in Washington DC woonden. Cathy maakt momenteel in haar uppie een reis door Europa waarbij ze al haar oude vrienden opzoekt. Zo ook mijn moeder.

Enorme hutkoffer

Ze hebben een dag of vier in Noordwijk aan Zee geboekt in een chic hotel, maar vonden het leuk om daarvoor een paar dagen met mij in ons nieuwe vakantiehuisje in Noord Holland door te brengen. Mijn moeder was al een dag eerder gekomen met, ondanks honderd smeekbedes van mij, een enorme hutkoffer alsof ze van plan was om drie maanden weg te blijven. “Nou, het valt deze keer wel mee toch? Ik heb heel weinig schoenen meegenomen. Maar aan de andere kant: een slimme meid is op haar toekomst voorbereid… je weet toch nooit of je nog voor een leuk feestje uitgenodigd wordt, ofzo? Dus ik kan maar beter voor alle gelegenheden iets bij me hebben.” Ik ga er maar niet tegenin.

De volgende dag haalden we Cathy op van Schiphol. In een rolstoel werd ze door een stewardess door de gate geduwd terwijl een andere dame de nog veel grotere hutkoffer dan die van mijn moeder met moeite er achteraan schoof. “Ik heb een bacteriële infectie in mijn ruggengraad gehad, dus lange stukken lopen is nog een dingetje”, legt Cathy uit, nadat we elkaar lang en hartstochtelijk omhelst hadden. Wanneer ik moeizaam haar koffer vooruit probeer te duwen richting parkeerplaats, zegt ze “Oh ja, ik probeer nog altijd ‘licht’ te reizen”, waarna zij en mijn moeder keihard in de lach schieten. Die uitgelaten sfeer blijft, afgewisseld met gepassioneerde discussies over politiek en het milieu en gezellige facetime-gesprekken met alle jaloerse familieleden die er graag bij hadden willen zijn.

Veel gelachen

Cathy is psychotherapeute, heeft haar eigen praktijk en ziet nog steeds gemiddeld 12 patiënten per week. “In de VS werk je als zelfstandige gewoon door, zelfs als je 77 bent, vertelt ze, “Het is een groot voordeel, want ik word alleen maar beter met al mijn kennis, wijsheid en ervaring”. “Haha, ik ook!” roept mijn moeder, die op haar 83e nog steeds exposeert. “…zolang je niet seniel word tenminste,” weer schieten de vriendinnen keihard in de lach. Ik inmiddels ook.

Drie dagen lang hebben we veel gepraat, gewandeld (dat ging ineens verbazingwekkend goed zonder koffer), heel veel wijn en wodka gedronken en vooral heel veel gelachen. Maar het hoogtepunt van het weekend was ons bezoek aan een groot muziekfestival in de buurt. Mijn man, Charly, moest daar toevallig optreden en had VIP kaarten ter beschikking. Daar wilden de twee besjes (het woord ‘oude’ ben ik weg gaan laten want ik vond ze behoorlijk fruitig) natuurlijk per se naartoe. Ik had ook niet anders verwacht.

Ware groupies

Nadat we die avond ruim anderhalf uur bezig waren geweest met het uitzoeken van de juiste festivaloutfits (“Wat zei ik, Tanja, beter goed voorbereid dan later spijt”), de inhoud van beide hutkoffers verspreid door het hele vakantiehuisje lag en we elkaars haar en make-up hadden gedaan, waren we er klaar voor. En het was een top avond! We hebben gedanst op Ronnie Flex, De Jeugd van Tegenwoordig en vooral op de rocksongs van Charly. Als ware groupies stonden de vriendinnen met hun handen in de lucht in de ‘VIP area’ vlak voor het podium (zouden ze dat vaker gedaan hebben?).

Het werd me weer eens heel duidelijk dat zij uit ‘de wilde generatie’ komen. Zij waren jong in de jaren 60, hebben de hele flower power periode meegemaakt, wat heet, uitgevonden. Deze dames zijn doorgewinterde feestbeesten, die alles geprobeerd hebben en de barricades zijn opgegaan voor de feministische beweging. Zij zijn zo’n beetje de eerste generatie vrouwen die een beroep kozen in plaats van alleen maar thuis te zitten en voor het gezin te zorgen. Zij vierden hun onafhankelijkheid en hun seksualiteit. Vergeleken bij hun generatie is die van mij maar preuts en bekrompen.

Wilde, vrije geesten

Ineens moest ik denken aan een geweldige Ted Talk over ageism (een sociale constructie die de ouderen systematisch op een stereotype en negatieve manier portretteert) van activiste Ashton Applewhite, die ik laatst zag in verband met een podcast die ik over dat onderwerp maakte. Daarin vertelde ze dat uit onderzoek is gebleken dat ‘elderspeak’ (het op een gek toontje tegen ouderen praten alsof je het tegen een klein kind of een huisdier hebt) mensen zelfs op celniveau sneller doet verouderen. Nog los van het feit dat wanneer je mensen maar blijft vertellen dat ze ergens te oud voor zijn, ze dat op een gegeven moment gaan geloven en het een ‘self fulfilling prophecy’ (een zelfvervullende voorspelling) wordt.

Zullen we afspreken dat we daar acuut mee stoppen?! Dat we onze ‘ouderen’ niet zien als niet meer relevant en nutteloos, maar als de wilde, vrije geesten die ze zijn. En dat we ze zeker niet zien als tuttig of preuts, want vergis je niet, dit is de generatie van Woodstock, van de seksuele revolutie en van ‘make love, not war’. De lichting die vocht tegen kernwapens en die streed voor ‘de pil’. Dus ik drink nog even een wodkaatje met deze twee heerlijke vrouwen, vol verhalen over al hun reizen en spannende avonturen. Want jeetje, wat is het een feest met die twee!

null Beeld

Over Tanja Jess

Tanja Jess is actrice en presentatrice. Ze is al zo’n dertig jaar te zien in allerlei films, op het toneel en in series en programma’s op tv. Ook heeft ze uitstapjes gemaakt naar radio en schreef ze een boek (De Mama Match). Intussen schrijft zij al vijftien jaar columns voor diverse magazines en heeft ze haar eigen podcast, Kaarten Op Tafel. Ze is moeder van twee pubers, heeft een hond en twee katten en is getrouwd met zanger Charly Luske.

Wil je Tanja volgen? Dat doe je natuurlijk tweewekelijks op vrijdag bij Margriet. Daarnaast kan dat ook via haar eigen website Tanjajess.nl, via Instagram of Facebook.

Tanja JessFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden