Margriet logo
null Beeld  Feriet Tunc styling brigitte kramer visagie Carmen Zomers
Beeld Feriet Tunc styling brigitte kramer visagie Carmen Zomers

PREMIUM

‘Of ik als vijftiger nog relevant ben? Hell yeah!’

Vijftig worden vond ik wel een dingetje. En die menopauze, het einde van mijn vruchtbaarheid. Dat labiele gevoel, nachtelijke opvliegers en al die andere overgangskwalen.

Ook ‘leuk’ als je zelf in de overgang bent en je kinderen aan het puberen. The clash of the hormones zou een toepasselijke titel zijn van de film hierover.

De keiharde confrontatie met het verval

En oh ja, die leesblindheid. Dat is ook zoiets; de keiharde confrontatie met het verval. Maar de ergste klap kreeg ik van een opmerking van iemand online. Ik had ergens reacties gelezen onder een artikel over mij. Ja ik weet het, dat moet je nooit doen, maar de nieuwsgierigheid won het van mijn verstand. En daar stond het. Dat éne zinnetje dat me nog lang zou achtervolgen: ‘Tanja Jess, is die nog relevant op haar leeftijd?!’ Dat raakte me echt op een zere plek.

Jong is goed, oud is slecht

Als mensen hoorden dat mijn man bijna twaalf jaar jonger is, kreeg ik altijd al te horen ‘Zo, dat heb je goed voor elkaar!’ Jong is goed, oud is slecht, zo gaat het in onze cultuur. En ooit pitchte ik een programma-idee bij een ouderenomroep, waarin ik ouderen en jongeren aan elkaar wilde koppelen die dan allerlei challenges samen moesten doen. Tof idee vond ik zelf. Toen werd mij verteld dat ze er geen brood in zagen, want - zo beweerden ze - zelfs oudere mensen kijken liever naar jongere mensen. En is het je ooit opgevallen dat je in films zelden een leading lady van 50+ ziet?

‘Of ik nog relevant ben? Hell yeah!’

‘Is die nog relevant?’ las ik. En de stemmetjes in mijn hoofd riepen direct: ‘zie je wel, het is over’, ‘je telt niet meer mee’, ‘niemand wil je nog', ‘je bent te oud’. Maar tegelijkertijd voelde ik vanbinnen ook een vuur ontsteken. Deze keer won mijn strijdvaardigheid het van mijn onzekerheid. Of ik nog relevant ben? Hell yeah! Ik ga mezelf toch zeker niet in een hoek achter de geraniums laten drukken door zogenaamde geldende normen of aannames? Hell no!

Met vijftig zijn we nog maar op de helft

We worden tegenwoordig zomaar honderd, mijn oma is 99 geworden, dus met vijftig zijn we nog maar op de helft. Wie bepaalt of ik op mn vijftigste nog relevant of vernieuwend kan zijn? Dat bepaal ik toch lekker zelf? Vanaf dat moment heb ik het tot mijn missie gemaakt om dit soort ingesleten conditioneringen te bestrijden en te laten zien hoe leuk, sexy, innovatief en origineel 50+-vrouwen kunnen zijn.

Vijftig is het nieuwe vijftig

Inmiddels ben ik 55, heb ik een succesvolle podcast, speel ik toch nog steeds met regelmaat mooie rollen en mag ik mij met trots de nieuwe columnist van Margriet noemen. Ongelooflijk wat er allemaal op mijn pad is gekomen toen ik die angst voor het ouder worden losliet en commentaar over mijn leeftijd in de wind ben gaan slaan. Vijftig is het nieuwe veertig, riep iemand enthousiast en goedbedoeld. Maar dat is het niet. Vijftig is het nieuwe vijftig! Waarin we trots zijn op de jaren, de vlieguren die we erop hebben zitten. De wijsheid, de levenservaring, die gigantisch gevulde cv, de innerlijke rust. En de ‘complimentjes’ van mensen die op mijn verjaardag roepen dat ik ‘eeuwig dertig blijf’ sla ik af.

Trots op elke seconde van die 55 jaar

Ik ben 55 en daar ben ik trots op, op elke seconde van die 55 jaar. Goed, er zitten er een aantal bij die ik niet over zou doen, maar dat terzijde. Ik ben trots op alles wat ze me geleerd hebben. En nu mag ik er ook nog eens over gaan schrijven. Over mijn belevenissen, inzichten, vragen, onzekerheden en overtuigingen. Vanaf nu mag ik je om de twee weken bestoken met mijn schrijfsels en wat heb ik daar superveel zin in! Maar mijn volgende column vind je al sneller online, tot de 21e!

null Beeld

Over Tanja Jess

Tanja Jess is actrice en presentatrice. Ze is al zo’n dertig jaar te zien in allerlei films, op het toneel en in series en programma’s op tv. Ook heeft ze uitstapjes gemaakt naar radio en schreef ze een boek (De Mama Match). Intussen schrijft zij al vijftien jaar columns voor diverse magazines en heeft ze haar eigen podcast Kaarten Op Tafel. Ze is moeder van twee pubers, heeft een hond en twee katten en is getrouwd met zanger Charly Luske.


Wil je Tanja volgen? Dat doe je natuurlijk tweewekelijks op vrijdag bij Margriet. Daarnaast kan dat ook via haar eigen website Tanjajess.nl, via Instagram of Facebook

Tanja Jess Feriet Tunc styling brigitte kramer visagie Carmen Zomers

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden