Tanja Jess Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUMcolumn

‘Nee, ik heb geen ADHD. Ik zit verdomme in die klote-overgang’

Terwijl de clichébeelden en flauwe grappen over de overgang elkaar in hoog tempo opvolgen, is er één overgangseuvel waar Tanja het meest mee zit: die vreselijke vergeetachtigheid.

Waarom vertelt niemand je dat vergeetachtigheid een zeer veelvoorkomende overgangskwaal is? Opvliegers en stemmingswisselingen, dat wordt ons sinds jaar en dag verteld. Lacherige sketches van cabaretiers over zwetende chagrijnige ouwe wijven, ja die kennen we (helaas) wel.

En dat terwijl ik die typische opvliegers waarvan je binnen twee seconden helemaal nat bent gezweet nooit heb gehad.

Maar wat ik wél heb, zijn die ontzettende brain farts. Dat je in een live interview zit en ineens niet meer op de naam van je tegenspeler, of nog erger, je regisseur kunt komen (die vraagt me waarschijnlijk nooit meer). Of dat ik drie weken achter elkaar het dochtertje van mijn buurvrouw, met wie ik carpoolde, op het schoolplein had laten staan. Tot drie keer toe dus!!! Terwijl ik er na de eerste keer al letterlijk van had wakker gelegen, zo erg vond ik het.

Blij dat ik mijn eigen naam nog weet

Dat wakker liggen helpt trouwens ook niet mee. Daar word je nóg vergeetachtiger van. En als je nou altijd al zo’n gezellig, warrig ‘laissez faire, laissez aller’-type bent geweest, dan zit je hier misschien niet zo mee. Maar ik ben ‘Tanja de Betrouwbare’. Op mij kun je rekenen. Dat is wie ik werkelijk ben. Ik onthoud verjaardagen, ben attent, kan na jaren nog terugkomen op een detail dat iemand me ooit heeft verteld, ben altijd op tijd (min eventueel het ‘academisch kwartiertje’, maar dan bel ik altijd) en vergeet nooit afspraken.

Maar tegenwoordig val ik van de ene dubbele afspraak in de andere, laat ik dus kleine angstige kindjes moederziel alleen op het schoolplein staan en vergeet ik de namen van mijn dierbare collega’s. Ik ben onderhand blij dat ik mijn eigen naam nog weet. En wat ben ik blij met Google!

Google als extern geheugen

Google is momenteel mijn bestie, samen met mijn mobiele telefoon. Tegenwoordig heb ik die meteen in de aanslag als ik weer eens in een gesprek zit met vriendinnen die hetzelfde euvel ervaren en we constant niet op namen kunnen komen.

Je wilt niet weten hoe dat een gesprek kan stagneren. En niet op een naam kunnen komen terwijl die op je lippen brandt is toch het meest irritante gevoel?! Dus Google is tegenwoordig ons nieuwe externe geheugen.

Tanja de ontoerekeningsvatbare

Maar wat ik voorál zo lastig vind is dat mensen die me nu pas leren kennen zo’n verkeerd beeld van me krijgen. Al die jaren ben ik regelmatig de soort van P.A. van mijn man en kinderen geweest, die allemaal ADHD hebben en constant van alles vergeten of taken half afmaken, omdat ze afgeleid zijn geraakt. En nu vroeg die nieuwe psychologe bij wie ze voor controle komen ineens aan mij of ik niet misschien zelf óók ADHD had.

‘Nee, ik zit verdomme in die klote overgang, trut, waarom snap je dat niet?! Je bent toch zelf ook een vrouw en bovendien niet meer de jongste?!’ dacht ik… Ik zei het gelukkig niet, terwijl ik het wel had kunnen uitschreeuwen. Ik ben ‘Tanja de Betrouwbare’ en niet ‘Tanja de ontoerekeningsvatbare flapdrol’!

Brief van de deurwaarder

Het absolute dieptepunt was bereikt toen ik laatst een brief van een deurwaarder kreeg waarop stond dat ik binnen vijf dagen de rekening plus een boete van een tankbeurt moest overmaken. Ik zou namelijk zonder te betalen zijn weggereden bij een tankstation en daar waren camerabeelden van. In eerste instantie was ik nog verontwaardigd. Dit soort dingen zou ik nooit doen. Ik ben toch geen asociale crimineel?! Hoe konden ze me hiervan beschuldigen?! Totdat mij langzaam weer iets begon te dagen.

Ik las om welke pomp het ging en op welke datum dit moest zijn gebeurd. Checkte mijn agenda en wat ik die dag had gedaan. En ineens zag ik me zelf weer staan bij die pomp. Het was koud met zo’n harde kille wind, weet ik nog. Ik had snel getankt en ben toen… zo snel mogelijk weer in mijn auto gestapt en weggereden. O, wat erg! Ik realiseerde me ineens dat ik blij mocht zijn dat ik niet was gearresteerd. Stel je voor, wat gênant! Ik zag de koppen al voor me: ‘Tanja Jess aan lager wal steelt benzine. Vergane glorie!’

Allemaal warrige vrouwen

Toen ik in paniek dat incassobureau belde - omdat ik niet vaker dan één keer per week mijn brievenbus leeg (wie krijgt er nog post?!) en die vijf dagen dus al voorbij waren - vertelde een heel kalme en vriendelijke stem aan de andere kant van de lijn mij dat dat helemaal geen probleem was. Dat ik me geen zorgen hoefde te maken en dat wanneer ik het bedrag nu zou overmaken er niets aan de hand was. Blijkbaar kwam dit vaker voor.

Zouden dat allemaal warrige vrouwen in de overgang zijn? Of ADHD’ers? Of misschien ook van die burn-outerige corporate professionals die chronisch over hun taks zitten?

Meer kennis en begrip

Hoe dan ook zou het toch enorm fijn zijn als iederéén met zo veel begrip en zo’n zalvende stem zou reageren op al die vrouwen die net als ik door deze fase gaan. Dat huisartsen ons niet meer zouden afpoeieren met ‘Tja, daar moet je gewoon doorheen.’ Als vrouwen in de overgang niet meer onnodig antidepressiva voorgeschreven zouden krijgen. Als er eindelijk eens, net als in de ons omringende landen, meer en betere hormoonpreparaten op de markt zouden komen. Als er meer onderzoek naar die overgang zou worden gedaan. Als er eindelijk meer kennis, begrip en ondersteuning zou komen voor deze superinteressante maar ook mega-ingewikkelde fase van ons leven. Wat zou dat fijn zijn!

Tanja Jess Beeld

Over Tanja Jess

Tanja Jess is actrice en presentatrice. Ze is al zo’n dertig jaar te zien in allerlei films, op het toneel en in series en programma’s op tv. Ook heeft ze uitstapjes gemaakt naar radio en schreef ze een boek (De Mama Match). Intussen schrijft zij al vijftien jaar columns voor diverse magazines en heeft ze haar eigen podcast, Kaarten Op Tafel. Ze is moeder van twee pubers, heeft een hond en twee katten en is getrouwd met zanger Charly Luske.
Wil je Tanja volgen? Dat doe je natuurlijk tweewekelijks op vrijdag bij Margriet. Daarnaast kan dat ook via haar eigen website Tanjajess.nl, via Instagram of Facebook

Tanja JessFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden