Margriet logo
null Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Met het risico om heel spiri wiri en weeïg te klinken, wil ik de vrouwenvriendschappen vieren deze week

Na jaren spreekt Tanja weer eens met een oud vriendinnetje af. Daardoor beseft ze nog weer eens hoe belangrijk vrouwenvriendschappen voor haar zijn.

Er wordt vaak gesproken over hoe lastig vrouwen onderling kunnen zijn. Dat ze elkaar zo beconcurreren en extra kritisch zijn op elkaar. Dan vallen termen zoals de moedermaffia en het krabbenmand-effect. Maar veel meer dan dat ervaar ik steeds weer hoe geweldig vrouwen het juist met elkaar kunnen hebben. Als wij onze krachten bundelen kunnen we bergen verzetten. En onze vriendschappen hebben vaak zo veel diepgang. Dat maakt ze wellicht complexer, maar tegelijkertijd ook zo hecht, liefdevol en duurzaam..

De draad oppakken

Deze week had ik op sociale media na lange tijd weer eens contact met een heel dierbaar, oud vriendinnetje. We roepen al jaren dat we weer eens moeten afspreken, maar daar komt dan steeds niks van terecht, ken je dat? Maar nu had ik eindelijk weer eens wat gaatjes in de agenda en zij blijkbaar ook. Dus we hebben spontaan een datum geprikt… eindelijk! En het grappige was, we pakten meteen de draad weer op alsof we die gisteren ergens neergelegd hadden. Meteen gingen de gesprekken weer de diepte in en was onze liefde weer zo voelbaar.

Zij heeft een behoorlijk heftige periode achter de rug en ik voelde me ergens schuldig dat ik er niet zo voor haar was geweest als ik had gewild. Van borstkanker waarbij uiteindelijk beide borsten (deels preventief) zijn verwijderd, tot het overlijden van haar beide ouders met als ‘kers op de taart’ een echtscheiding. Ik was zo graag haar grote steun en toeverlaat geweest, maar dat lukte me gewoon niet. Ik zat zelf in een orkaan van relatie gedoe (wat ook nog eens breed uitgemeten werd in de media), nog een vriendin met borstkanker, mijn zieke vader die 2 oktober overleed, mijn zieke stiefvader, Corona-gedoe en mijn oudste kind dat transgender bleek te zijn. Kortom, het was bij mij ook een gekkenhuis.

In gedachten bij elkaar

Het mooie en bijzondere is dat er geen enkel verwijt doorsijpelde. Het is gewoon goed tussen ons. We weten het van elkaar. We weten dat we in gedachten bij elkaar zijn en dat die back-up er altijd is. Dat we hoe dan ook altijd bij elkaar aan kunnen kloppen in geval van nood. Wat we misschien nooit zullen doen, maar de wetenschap dat dat kan geeft al zoveel steun. Wat is dat toch fijn! En dat terwijl wij aan de buitenkant heel verschillend lijken. Als je ons bij wijze van spreken met vijf andere vrouwen op een rijtje zou zetten, zoals bij zo’n Osloconfrontatie, dan zou nooit iemand raden dat wij tweeën vriendinnen zijn. We zijn qua uiterlijk totaal verschillende types maar toch voelen we vanaf het begin van onze vriendschap een hele sterke zielsverwantschap. Nu ik dit opschrijf besef ik ineens dat het ook weer zo typisch is dat we precies tegelijkertijd in zo’n mega orkaan-fase in ons leven terecht zijn gekomen.

Zonder oordeel

We leerden elkaar kennen via haar broer die bij mij in de klas had gezeten, maar het had nog wel een paar extra ontmoetingen nodig voordat onze vriendschap echt de diepte inging. Dat gebeurde toen we spontaan besloten om het millennium samen op Jamaica te vieren. Wat was dat een feest! Vanaf toen noemen we elkaar zieltweelingzusjes. En wat is dat toch leuk, dat je zo verschillend mag zijn en toch ook zo hetzelfde. Dat je elkaar niet in hokjes stopt maar elkaar écht ziet, door alle poespas heen. Zonder oordeel met alleen maar waardering.

Dus met het risico om heel spiri wiri en weeïg te klinken, wil ik de vrouwenvriendschappen vieren deze week. December is tenslotte de maand van het geven en van bezinning. Van het geven van liefde en aandacht en van het overdenken van wat voor ons belangrijk is. En wat zijn ze belangrijk, die vrouwen in ons leven. Ik zeg niet voor niets altijd: vrienden heb je soms voor even, maar vriendinnen voor een heel leven.

null Beeld

Over Tanja Jess

Tanja Jess is actrice en presentatrice. Ze is al zo’n dertig jaar te zien in allerlei films, op het toneel en in series en programma’s op tv. Ook heeft ze uitstapjes gemaakt naar radio en schreef ze een boek (De Mama Match). Intussen schrijft zij al vijftien jaar columns voor diverse magazines en heeft ze haar eigen podcast, Kaarten Op Tafel. Ze is moeder van twee pubers, heeft een hond en twee katten en is getrouwd met zanger Charly Luske.

Wil je Tanja volgen? Dat doe je natuurlijk tweewekelijks op vrijdag bij Margriet. Daarnaast kan dat ook via haar eigen website Tanjajess.nl, via Instagram of Facebook.

Tanja JessFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden