Headers columnisten Tanja Jess NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Je moet er altijd rekening mee houden dat een partner op bepaalde fronten niet aan je eisenpakket zal voldoen

Bepaalde uitspraken doen en zich kwetsbaar opstellen in interviews is iets waar Tanja zichzelf altijd voor behoedt. Nadat ze onlangs toch een openhartige uitspraak over haar relatie deed, voelt ze de behoefte om dit toe te lichten.

Op het moment dat ik iets over mezelf vertel en open ben in een interview, is er altijd een stemmetje in mijn achterhoofd dat mij regisseert en roept: “Kijk uit wat je zegt, want dit wordt weer uit zijn verband gerukt en tegen je gebruikt op allerlei social media platforms, juice kanalen of in roddelbladen”.

Daar ben ik me dan heel erg bewust van, maar tegelijkertijd wil ik ook moedig en eerlijk zijn en niet alleen maar mooi weer spelen. Er wordt al genoeg perfectie geveinsd en daar hebben we allemaal last van, omdat we het gevoel krijgen te falen aangezien ons leven in de praktijk verre van perfect is.

Kwetsbaar

Maar het blijft heel eng om me zo kwetsbaar op te stellen en ik merk dat wanneer een bepaalde quote helemaal verkeerd uitgelegd wordt of buiten de context een heel andere betekenis heeft gekregen, ik toch de behoefte voel om dat toe te lichten. En ja, ik weet dat ik dat niet verplicht ben, dat die mensen die daar heel erg over vallen waarschijnlijk heel erg hun best doen om alles wat ik zeg negatief op te vatten. Dus dat een uitleg vermoedelijk helemaal geen zin heeft. Dus in het slechtste geval schrijf ik dit nu dan maar als uitlaatklep voor mijzelf.

Google alert

In een interview had ik in een uitgebreid verhaal onder andere gezegd dat ik liever een man heb die een keertje vreemdgaat, maar met wie ik verder een fantastisch leven heb, dan iemand die altijd trouw is, die me niet respecteert of niet begrijpt. Nu heb ik een ‘Google alert’ ingesteld waardoor ik een melding krijg wanneer ergens op internet mijn naam opduikt. Je kunt je natuurlijk afvragen of dat zo verstandig is, maar ik vind het toch fijn om te weten wat er verteld wordt, ook al is het misschien lulkoek . Ik hoop echt dat ik ooit op een punt ben dat me dat allemaal niet meer van mijn stuk brengt of kwetst, maar zover ben ik nu nog niet.

Enfin, ik werd dus door die ‘Google alert’ naar een pagina geleid waarop bovenstaande quote helemaal uit zijn verband getrokken stond en allerlei mensen daar heel boos op reageerden. “Wat een achterlijk wijf,” stond er onder andere. “Het is toch niet of/of ?! Je wilt toch iemand die je én respecteert en begrijpt én je trouw is!”. En “Respecteren?! Hoezo respecteert iemand jou als hij vreemdgaat?!”. “Jeetje, wat is dat voor een deurmat!! Domme doos!”. En zo ging het maar door.

Eisenpakket

Dat stak mij, want ik probeerde met die uitspraak natuurlijk niet te zeggen dat het oké is wanneer iemand je bedriegt of dat je daar maar genoegen mee moet nemen. Maar wat ik bedoelde, is dat ik ervaar dat in onze cultuur en in onze samenleving huwelijkse trouw zo’n beetje op nummer één staat bij de eigenschappen waar een partner aan moet voldoen of bij de eisen die een goede relatie definiëren. Dat lijkt voor veel mensen het áller-áller-belangrijkste te zijn, dan komt er een hele tijd niks en dan komen pas al die andere eigenschappen die iemand een fijne partner maken. En dat is dus iets wat voor mij anders is.

Ik heb het idee dat die fixatie op trouw iets is wat ons is ingeprent door allerlei religies en niet per se intrinsiek bij ons hoort. Natuurlijk wil iedereen een partner die én trouw én lief én gezellig is én met wie je goede seks mee hebt én goede gesprekken mee kunt voeren, die zijn troep opruimt en met wie je kunt lachen én én én… dat zou prachtig zijn, maar laten we even eerlijk zijn: die bestaat niet. Het leven is niet perfect en mensen al helemaal niet. Dus je moet er rekening mee houden dat een partner altijd op bepaalde fronten niet aan je eisenpakket zal voldoen.

'Mister fits me’

Ze zeggen weleens: zoek niet naar ‘mister perfect’, maar naar ‘mister good enough’, anders vind je niemand. Dat klinkt een beetje te treurig naar mijn smaak, dus ik vind dat je moet gaan voor ‘mister fits me’. Iemand die bij je past, wiens mindere eigenschappen (want die heeft-ie zeker) jou niet te erg dwarszitten en wiens goede eigenschappen enorm belangrijk voor je zijn. Als jij dus iemand bent voor wie trouw superbelangrijk is en ver boven alle andere goede eigenschappen uitsteekt, maar een goed gesprek je misschien niet zo kan boeien, dan zou een slippertje van je partner voor jou desastreus zijn en het einde van de relatie betekenen. Het feit dat de gesprekken die je met hem hebt niet zo diep gaan mis je misschien wel een beetje, maar is voor jou geen dealbreker.

Voor mij zou echter het gebrek aan een goed gesprek desastreus zijn en tot gevolg hebben dat ik niet meer genoeg voldoening uit mijn relatie zou halen. En vreemdgaan is dus iets waar ik blijkbaar, tot op zekere hoogte en onder bepaalde omstandigheden, overheen kan stappen of wat ik in elk geval wil proberen. Maar het feit dat sommige mensen je met zulke heftige bewoordingen veroordelen wanneer je bereid bent je partner te vergeven, is wel iets om over na te denken. Laat ik daar de volgende keer eens wat dieper op ingaan. Voor nu kies ik gewoon lekker voor hoe ik wil leven en voor mijn ‘mister fits me’. En gelukkig hoeft deze jou niet te passen. Ciao, tot over twee weken!

Paspoortbeeld columnisten Tanja Jess NW Beeld

Over Tanja Jess

Tanja Jess is actrice en presentatrice. Ze is al zo’n dertig jaar te zien in allerlei films, op het toneel en in series en programma’s op tv. Ook heeft ze uitstapjes gemaakt naar radio en schreef ze een boek (De Mama Match). Intussen schrijft zij al vijftien jaar columns voor diverse magazines en heeft ze haar eigen podcast, Kaarten Op Tafel. Ze is moeder van twee pubers, heeft een hond en twee katten en is getrouwd met zanger Charly Luske.
Wil je Tanja volgen? Dat doe je natuurlijk tweewekelijks op vrijdag bij Margriet. Daarnaast kan dat ook via haar eigen website Tanjajess.nl, via Instagram of Facebook

Tanja JessFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden