Header Tanja Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

‘Hoe gaan vrouwen optimaal genieten van seks als ze niet eens weten hoe hun geslachtsdeel werkt?’

Tanja heeft genoeg om over te schrijven zou je zeggen, maar ze houdt zich in. Dat doet ze overigens niet als het gaat over de vrouwelijke seksualiteit en het bizarre gegeven dat we daarover anno 2022 nog altijd niet goed worden voorgelicht.

Eigenlijk wilde ik een heel andere column schrijven. Ik dacht: misschien moet ik toch nog even ingaan op de shitload die een roddelkanaal recentelijk op YouTube met betrekking tot een pijnlijke privékwestie over me heeft uitgestort. Maar wat doe je als je je shitty voelt? Dan ga je series bingen, toch? En nou heb ik me toch een te gekke serie gekeken op Netflix: Dirty Lines! Ik kan nu niet anders dan hierover schrijven. De verhaallijn gaat in eerste instantie over de opkomst en ondergang van de 06-sekslijnen eind jaren tachtig.

Terug in de Roxy

Als je net als ik aan het einde van de tachtiger jaren toetrad tot het Amsterdamse studentenleven, is deze serie één grote trip down memory lane. Zó tof om weer even terug te zijn in de Roxy, de coolste discotheek van dat moment. En ondanks dat ik nooit zo veel met housemuziek heb gehad, vond ik de ‘vibe’ daar destijds ge-wel-dig! Als meisje uit de provincie was ik zwaar onder de indruk van al die vrijgevochten types die totaal remmingloos uit hun dak gingen op de dansvloer. Het heeft even geduurd voordat ik erachter kwam dat ze vrijwel allemaal onder invloed waren van xtc of andere drugs... dat was wel enigszins teleurstellend. Maar ik heb er evengoed met m’n Johnny Walker-cola een toptijd gehad. En wat was het een schok toen die hele tent destijds afbrandde.

Seks met Joy

Maar het allerleukste en belangrijkste van deze serie is de onderliggende verhaallijn van het hoofdpersonage, Marly, gespeeld door Joy Delima. Wat heb ik een girl-crush op deze vrouw! Zij speelt een jonge studente Psychologie/Seksuologie die als bijbaantje bij een 06-sekslijnenbedrijf terechtkomt en daar carrière maakt terwijl ze tegelijkertijd promoveert aan de universiteit. Naast het cultuurverschil dat de van oorsprong Surinaamse Marly ervaart in een witte stad, is een belangrijk thema het taboe rond de vrouwelijke seksualiteit en het doorbreken daarvan. Delima speelt niet alleen fantastisch, maar schrijft ook al sinds 2020 een geweldige column in de Volkskrant: Seks met Joy, wat mede een inspiratie blijkt te zijn geweest voor dit personage.

De clitoris is géén klein erwtje

Toen ik in mijn podcast Kaarten Op Tafel met een jonge gaste sprak over slutshaming*, kwamen we tot de pijnlijke conclusie dat er in de laatste veertig jaar nauwelijks iets is veranderd met betrekking tot het beeld van de vrouwelijke seksualiteit en de dubbele moraal die hieromtrent al eeuwen gehanteerd wordt. Opvallend vond ik dan ook dat de recensies (uiteraard geschreven door mannen) die ik over Dirty Lines las veel minder enthousiast waren dan het gevoel dat ik ervan kreeg. Ze waren op zich redelijk positief, maar deden het toch af als een soort van niemendalletje. Zag dan niemand het maatschappelijke belang van deze serie?! Het wordt toch verdomme eens tijd dat we de vrouwelijke seksualiteit uit die taboesfeer trekken? En deze serie speelt daar een belangrijke rol in. Er wordt eindelijk eens niet zo tuttig over gedaan en de beestjes worden gewoon bij hun naam genoemd.

Ook zien we het plezier van de vrouwelijke personages die zich gaandeweg steeds meer seksueel bevrijden. En ondertussen leren we ook nog een hoop. Bijvoorbeeld dat de clitoris niet een heel klein erwtje is (wat ons tot voor kort op school geleerd werd), maar een veel groter orgaan van 8 cm dat veel meer aan de binnenkant van ons lichaam zit. Echt un-f*cking-believable dat er pas sinds mei 2021(!) een studieboek te verkrijgen is waarin de clitoris in zijn werkelijke vorm afgebeeld staat. Helaas staat er in dit boek blijkbaar nog geen afbeelding van de vagina/clitoris in erecte toestand, terwijl er eindeloze plaatjes zijn van de penis in welke toestand dan ook. Gelukkig schijnt er een nieuwe druk aan te komen met correcte afbeeldingen. Want hoe gaan vrouwen echt optimaal genieten van seks als ze niet eens weten hoe hun geslachtsdeel werkt?

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 27% van alle vrouwen tussen 12 en 25 jaar pijn ervaart bij penetratie! En dat heeft er natuurlijk alles mee te maken dat ze op het moment van penetreren nog niet voldoende opgewonden en dus niet nat genoeg waren. Dat is toch om te huilen en om ons allemaal diep te schamen dat we door onze misplaatste preutsheid en de hardnekkige dubbele moraal in onze samenleving verzaken om goed voor te lichten.

Ode aan Ellen Laan

Kortom, vrouwen én mannen, kijk naar deze serie, die bovendien een ode is aan de geweldige Ellen Laan, hoogleraar seksuologie, die zo’n enorm belangrijke rol gespeeld heeft in het onderzoek naar seksualiteit van vrouwen en die op veel te jonge leeftijd afgelopen januari is overleden.

En lees die column van Joy Delima, een nieuwe ster aan het firmament, die mijn hart (en binnenkort dat van jou, als je haar niet al kende) gestolen heeft!

*Slutshaming = het negatief beoordelen en vaak openlijk bekritiseren van meisjes en vrouwen vanwege bepaald gedrag dat zij vertonen, vaak seksueel gedrag of een bepaalde manier van kleden, dat voor vrouwen vaak als sletterig of hoerig wordt beschouwd en indruist tegen traditionele verwachtingspatronen van seksueel gedrag van de vrouw, terwijl soortgelijk gedrag bij mannen vaak niet negatief wordt beoordeeld en zelfs als stoer wordt gezien; het bestempelen van vrouwen als sletten.

Tanja Jess Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

Over Tanja Jess

Tanja Jess is actrice en presentatrice. Ze is al zo’n dertig jaar te zien in allerlei films, op het toneel en in series en programma’s op tv. Ook heeft ze uitstapjes gemaakt naar radio en schreef ze een boek (De Mama Match). Intussen schrijft zij al vijftien jaar columns voor diverse magazines en heeft ze haar eigen podcast, Kaarten Op Tafel. Ze is moeder van twee pubers, heeft een hond en twee katten en is getrouwd met zanger Charly Luske.
Wil je Tanja volgen? Dat doe je natuurlijk tweewekelijks op vrijdag bij Margriet. Daarnaast kan dat ook via haar eigen website Tanjajess.nl, via Instagram of Facebook

Tanja JessFeriet Tunc
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden