Margriet logo
Tanja Jess Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

‘De Wim-Hof-rage heeft nu ook ons huishouden bereikt’

De man van Tanja neemt sinds kort met regelmaat een ijsbad, iets wat zij ook zou moeten proberen, vindt hij. Eigenlijk wil Tanja niet, maar ja, ze is nogal competitief ingesteld...

Mijn man heeft een ijsbad gekocht. Ja serieus, de Wim-Hof-rage heeft nu ook ons huishouden bereikt. Het is op zich best een mooi ding, moet ik toegeven. Het ziet eruit als een uit de kluiten gewassen ouderwetse stalen wastobbe. Dus gelukkig staat er nu niet een of andere afzichtelijke plastic bak in onze tuin, dat scheelt. Maar goed, daar gaat hij dan om de haverklap een paar tellen in zitten, omdat dat gezond zou zijn.

Geen tekort aan energie

Hij krijgt er lekker veel energie van, zegt-ie. Nou moet je weten dat mijn man ADHD heeft, dus op een tekort aan energie heb ik hem nog nooit kunnen betrappen. En ik weet niet of jullie zijn badderfilmpjes op Instagram al hebben gezien, maar daarin ziet het er eerder uit alsof hij half dood aan het gaan is. Voordat hij erin gaat, zie je de angst al in zijn ogen, dan haalt-ie diep adem en stapt in dat ijskoude water om er vervolgens na twee seconden kreunend van de pijn uit te springen en daarna nog minstens een kwartier na te bibberen. Maar hij zweert erbij.

Het ergste is dat hij mij nu ook over probeert te halen om mezelf (letterlijk) bloot te stellen aan deze marteling. En dat terwijl ik nog restklachten heb van zijn vorige ‘gezondheidsmanie’. Hij had die Game changers-docu van Arnold Schwarzenegger gezien en besloot dat we acuut met het hele gezin volledig veganistisch moesten gaan eten. Resultaat: een jaar later ben ik de enige die nog (flexi)vegetarisch eet en droge nepschnitzels naar binnen werkt, terwijl de rest van het gezin de hertenbiefstukken, eendenborsten en wagyu burgers zit te verorberen, want zegt mijn man, hij heeft de eiwitten nodig... die eiwitten die je volgens Arnold S. dus ook gewoon uit boontjes kunt halen...

Een sneeuwengel maken in bikini

Tja en nu is koude training dus ‘de shit’. Vorig jaar kreeg hij me al zo gek om, nadat het had gesneeuwd, in bikini een sneeuwengel te maken (ook al te ‘bewonderen’ op Instagram). Maar het is natuurlijk niet alleen mijn mans overtuigingskracht die mij zover krijgt om met al die toestanden mee te doen. Mijn nog steeds niet-aflatende competitieve aard en het idee dat ik voortdurend iets moet overwinnen is hier vooral debet aan, vrees ik. Je zou denken dat ik dat met 55 jaar inmiddels wel los heb kunnen laten. Maar net als die overtuiging dat ik altijd alles perfect moet doen, heb ik ook dit nog steeds niet onder controle. Of eigenlijk te veel controle dus.

Tja, the story of my life... Dat loslaten blijft een dingetje. Ik vrees dat dat in de komende columns nog wel vaker aan bod zal komen, dus dan weet je dat. Ze zeggen weleens dat bewustwording het halve werk is, dat je er dan al bijna bent. Maar ik ben me nu al zó lang bewust van al mijn hangups en toch blijven die hardnekkig de kop opsteken. Zelfs een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Ik dus wel. Tja en nu lonkt dus dat afschrikwekkende ijsbad... Dus wie weet staat er binnenkort weer zo’n ‘gezellig’ filmpje op Insta. We zullen zien.

Over Tanja Jess

Tanja Jess Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

Tanja Jess is actrice en presentatrice. Ze is al zo’n dertig jaar te zien in allerlei films, op het toneel en in series en programma’s op tv. Ook heeft ze uitstapjes gemaakt naar radio en schreef ze een boek (De mama match). Intussen schrijft zij al vijftien jaar columns voor diverse magazines en heeft ze haar eigen podcast, Kaarten op tafel. Ze is moeder van twee pubers, heeft een hond en twee katten en is getrouwd met zanger Charly Luske.
Wil je Tanja volgen? Dat doe je natuurlijk tweewekelijks op vrijdag bij Margriet. Daarnaast kan dat ook via haar eigen website Tanjajess.nl, via Instagram of Facebook

Tanja JessFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden