Margriet logo
null Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

De ironie… als je als meisje meerdere bedpartners had gehad was je een ‘hoer’, maar als je een jongen afwees ook

Op 25 november was het de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, aanleiding voor Tanja om haar column te wijden aan misogynie.

Toch was ik wederom in shock toen in juli van dit jaar de filmpjes van het Amsterdams studentencorps online verschenen waarin gescandeerd werd dat ‘vrouwen niets meer zijn dan een hoer’. Ook riepen ze ‘de nekken van vrouwen te zullen breken’ om hun ‘lul erin te steken’. Raar dat je daar elke keer weer van schrikt. Terwijl het allemaal oud nieuws is.

Wat heb ik het in mijn twintiger jaren vaak aan de stok gehad met van die corpsballen die je dan dachten te kunnen versieren met: “Hey hoer, moet je wat van me drinken!”. En in mijn ‘vorige leven’ op de Hotelschool (het heeft even geduurd voordat ik mijn bestemming in het leven had gevonden) was er een jongensjaarclub die elk jaar ‘de lekkerste wijven’ uitnodigde om spaghetti bij ze te komen eten. In werkelijkheid betekende dat dat jij, als vrouw, geacht werd die spaghetti te bereiden en uit te serveren aan de heren. Daarna moest je je laten welgevallen dat je daarmee werd bekogeld. Het werd gezien als een grote eer als je door dit mannenclubje was uitverkoren en uiteraard werd dan ook van je verwacht dat je aan het einde van de avond met een van die gasten het bed in dook. Deed je dat niet werd je ook hier uitgescholden voor ‘hoer’. De ironie… als je als meisje meerdere bedpartners had gehad was je een ‘hoer’, maar als je een jongen afwees dus ook.

Studentencorps

Educate your sons’ krijg je dan als moeder te horen (bijzonder hoe men dan zelfs hier weer een vrouw de schuld van weet te geven). Maar hier is bijna niet tegen op te voeden. Je kunt je een slag in de rondte preken tegen je zoons dat ze vrouwen moeten zien als gelijken en zich respectvol moeten gedragen, maar als dit soort studentenculturen hardnekkig in stand worden gehouden, is het een verloren wedstrijd. Schokkend vond ik ook dat na de onthullingen over de misstanden binnen het studentencorps de aanmeldingen alleen maar enorm toenamen. Enige geruststelling gaf het feit dat de verklaring daarvoor niet gezocht werd achter de schandalen die uitlekten, maar dat de conclusie was dat door corona de behoefte aan sociaal contact onder studenten had toegenomen.

Maar jeetje, waar komen ze terecht… Ik heb niet de illusie dat op korte termijn iets verandert bij het corps, omdat degenen die de misstanden aan de kaak moesten stellen, dezelfden zijn die op het podium tijdens de corps bijeenkomsten de scheldsalvo’s aanvoerden. Kortom, de slager keurt zijn eigen vlees.

Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

Op de dag dat deze column online komt, 25 november, is het de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Vanaf deze datum wordt 16 dagen lang in 100 landen campagne gevoerd om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen.

Natuurlijk hebben wij het in Nederland verhoudingsgewijs goed. We worden hier als vrouw niet doodgeslagen door overheidsambtenaren omdat we geen hoofddoek willen dragen of omdat onze man overspel heeft gepleegd, dat moge duidelijk zijn. Maar laten we niet net doen alsof het hier allemaal koek en ei is en toch even inzoomen op de misstanden die ook in dit land nog steeds plaatsvinden en waarvoor naar mijn mening de zaadjes worden geplant in culturen, zoals dat studentencorps, waarin jongens worden geïndoctrineerd met misogynie, vrouwenhaat.

Hierbij wat cijfers:

In Nederland wordt gemiddeld elke 8 dagen een vrouw vermoord door (ex-)partnergeweld (femicide). 53% van de vrouwen in ons land (versus 19% van de mannen) heeft te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag (van mannen). 1 op de 5 vrouwen in Nederland wordt slachtoffer van partnergeweld. En 73% van de Nederlandse vrouwen heeft seksuele intimidatie meegemaakt.*

Ook deze cijfers blijven me shockeren. Het lijkt erop dat er nog wat werk aan de winkel is.

*cijfers komen van atria.nl, huiselijkgeweld.nl en rutgers.nl.

null Beeld

Over Tanja Jess

Tanja Jess is actrice en presentatrice. Ze is al zo’n dertig jaar te zien in allerlei films, op het toneel en in series en programma’s op tv. Ook heeft ze uitstapjes gemaakt naar radio en schreef ze een boek (De Mama Match). Intussen schrijft zij al vijftien jaar columns voor diverse magazines en heeft ze haar eigen podcast, Kaarten op Tafel. Ze is moeder van twee pubers, heeft een hond en twee katten en is getrouwd met zanger Charly Luske.

Wil je Tanja volgen? Dat doe je natuurlijk tweewekelijks op vrijdag bij Margriet. Daarnaast kan dat ook via haar eigen website Tanjajess.nl, via Instagram of Facebook

Tanja JessFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden