Margriet logo
null Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Bizar dat zogenaamd verstandige mensen onmogelijke spookverhalen verkondigen over de nieuwe transgenderwet

Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer over de nieuwe transgenderwet. Het zorgt voor een belachelijke discussie, stelt Tanja.

Terwijl ik dit schrijf is de Tweede Kamer zich aan het beraden over de nieuwe transgenderwet. Het is een gek gevoel dat allerlei wildvreemde mensen gaan beslissen over het bestaans- en zelfbeschikkingsrecht van mijn kind… machteloos.

Even voor de duidelijkheid: de nieuwe transgenderwet maakt het mogelijk voor transgenderpersonen vanaf 16 jaar om voortaan zonder deskundigenverklaring van een psycholoog hun geslacht en naam te wijzigen in het geboorteregister (op dit moment kan dat uitsluitend met zo’n verklaring). Voor kinderen onder de 16 jaar wordt het ook mogelijk om een naams- en geslachtswijziging door te voeren maar dat moet dan nog wel via de rechter.

Te laat

Voor mijn kind komt deze wetswijziging te laat. Zij heeft ruim 2,8 jaar op de wachtlijst gestaan bij de genderpoli voordat ze überhaupt haar eerste intakegesprek had. In maart was ze eindelijk aan de beurt. Een kleine twee maanden geleden hadden we de deskundigenverklaring van de psycholoog en konden we haar naam en geslacht wijzigen, net op tijd voordat haar paspoort verliep (scheelt weer, anders hadden we later weer opnieuw een paspoort moeten kopen… ka-ching). Dus dat traject hebben wij inmiddels doorlopen, maar wat duurde het gruwelijk lang.

Absurd

Bizar dat zogenaamd verstandige mensen, zoals fractievoorzitters en vertegenwoordigers van partijen, onmogelijke spookverhalen en compleet irreële gevaren verkondigen tijdens interviews in de media en debatten in de Tweede Kamer. En dat met een stalen gezicht.

Bijvoorbeeld dat er cis mannen (mannen die geboren zijn als man en zich man voelen, red) zouden kunnen zijn die misbruik zouden gaan maken van de nieuwe transgenderwet. Zo zouden zij een V in hun paspoort willen krijgen om op die manier de vrouwenquota van het bedrijf waarin ze werken omhoog te kunnen brengen. Ja echt, ik verzin dit niet. Of nog gekker, de veel gehoorde zorg dat nep transgender personen met een V in hun paspoort Blijf Van Mijn Lijf huizen, vrouwengevangenissen of kleedkamers binnen zouden kunnen dringen om daar vrouwen te kunnen verkrachten. Het is echt zo absurd dat de meeste mensen die ik dit vertel keihard in de lach schieten.

Geen paspoortcontrole

Ik ben dan ook geneigd deze ‘argumenten’ weg te grinniken. Ware het niet dat de anti-transgenderwet-lobby deze beweegredenen heeft gekaapt, ze tot enorme proporties opblaast en keihard rondschreeuwt. Het voelt bijna alsof ik ze valideer door ze tegen te spreken, maar helaas zijn er echt mensen die dit horen en dan denken: “Oh gut, nee dat moeten we niet hebben, laten we dan maar tegen deze wetswijziging zijn”. Dan is dat tegengeluid blijkbaar hard nodig. Dus hier komt-ie: ER STAAT GEEN PASPOORTCONTROLE BIJ EEN KLEEDKAMER!

Dus mocht een nare cis man de behoefte voelen om vrouwen in damestoiletten of kleedkamers te verkrachten, dan kan hij dat nu ook al. En wat betreft de Blijf Van Mijn Lijf Huizen… Denk je nu echt dat ze daar Bert, de ex van Anja die haar mishandeld heeft, ineens binnenlaten omdat Bert zich omgedoopt heeft tot Bertina en voortaan officieel vrouw is?! En moet ik nog iets zeggen over vrouwengevangenissen!? Dan is daar ook nog het ‘Vrouwen sport argument’. Neppe of echte trans vrouwen zouden de topsport bestormen om zo makkelijker medailles te kunnen winnen. Het is sowieso een denkfout om ervan uit te gaan dat trans vrouwen per definitie sterker zijn dan cis vrouwen. Ze krijgen namelijk testosteronremmers en oestrogeen toegediend waardoor de spiermassa flink afneemt. En wat denk je dat er gaat gebeuren wanneer een cis man ineens aankomt met een paspoort met een V erin en een meisjesnaam en daarmee mee wil doen aan het WK vrouwen atletiek?! Alsof iemand daar ooit mee weg zou komen.

Geen identiteitsfraude

Trouwens, waar zijn dan nu al die trans vrouwen in de top sport? Want ze zijn er nu ook al natuurlijk, weliswaar via een langduriger traject, maar ze zijn er. Interessant is ook dat in landen waar deze wet al is doorgevoerd, zoals o.a. Argentinië, Denemarken, IJsland en Malta, nergens sprake is van identiteitsfraude of een toeloop van transvrouwen van de topsport. Verder is er nog de angst voor ‘besmetting’ of een ‘trend’. Waar hebben we dat eerder gehoord? Ik noem een paar steekwoorden: 1919 – invallen van de zedenpolitie op bijeenkomsten voor homo’s – angst voor besmetting van minderjarigen… Het enige werkelijke gevaar dat dreigt is de hoge mate van depressie en suïcide onder trans personen.

Geen tegenargumenten

Nergens heb ik een argument tegen de nieuwe transgenderwet gehoord dat hout snijdt. Ik kan dus alleen maar concluderen dat de werkelijke bezwaren hun basis vinden in misogynie (vrouwenhaat, red.) aan de ene kant (er gaan meer meisjes in transitie naar man dan andersom… ‘help!’). En mannenhaat aan de andere (een kleine groep radicale feministen vindt het doodeng, al ‘die mannen die ineens vrouw worden’).

Laat ik deze column afsluiten met een citaat van Bertrand Russell (filosoof, wiskundige en Nobelprijswinnaar 1950): “Angst is de belangrijkste bron van bijgeloof en één van de belangrijkste bronnen van wreedheid. Angst overwinnen is het begin van wijsheid.”

null Beeld

Over Tanja Jess

Tanja Jess is actrice en presentatrice. Ze is al zo’n dertig jaar te zien in allerlei films, op het toneel en in series en programma’s op tv. Ook heeft ze uitstapjes gemaakt naar radio en schreef ze een boek (De Mama Match). Intussen schrijft zij al vijftien jaar columns voor diverse magazines en heeft ze haar eigen podcast, Kaarten Op Tafel. Ze is moeder van twee pubers, heeft een hond en twee katten en is getrouwd met zanger Charly Luske.

Wil je Tanja volgen? Dat doe je natuurlijk tweewekelijks op vrijdag bij Margriet. Daarnaast kan dat ook via haar eigen website Tanjajess.nl, via Instagram of Facebook

Tanja JessFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden