Margriet logo
header sanne juiste kleur Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Ze leggen hun vinger op de maan. Roerloos staat Sanne. ‘Ik voel niks,’ zegt Cathy

Iedereen laat zich in het maanlicht vol concentratie leiden door de stem van Schaapje. Behalve Cathy.

Vorige week: Sanne neemt zich voor om te gaan genieten van haar nieuwe levensinvulling.

Ze schrok eerst nog. Was de weersvoorspelling zó slecht? Zou alles in het water vallen? Snel klikt ze op haar telefoon om het op te zoeken. Helder! Geen vuiltje aan de lucht!

‘Onbewolkt!’ appt ze terug naar Schaap.

‘Precies!!!’ appt Schaapje terug, met een reeks icoontjes van heksen op bezemstelen.

Muziek en klankschalen

De voorbereiding liet dus al niks te wensen over. Juffrouw Schaap had allemaal kussens in een grote kring gelegd naast de pipowagen. Ze hadden ze overal en nergens vandaan gehaald: felgekleurd, groot en klein. Er waren krukjes en lage tafels. Zeventien deelnemers hadden zich aangemeld. Er klonk meditatieve muziek en het geluid van klankschalen. Twee uur duurde de workshop en Sanne liet zich meenemen in het verhaal van juffrouw Schaap. Er was een geleide meditatie, zodat je niet werd overgeleverd aan de ruis in je hoofd, maar je kon laten meevoeren door de stem van juffrouw Schaap. Wat heeft ze een prachtig geluid; zo zacht, zo helder. Echt een stem om je door te laten gidsen, bedacht Sanne.

En daarna liep ze weer mee de wereld in die Schaapje haar schetste, op dat bospad naar die kleine open plek in dat bos, waar het licht door de bomen sijpelde en waar een bron was met kristalhelder water dat opspatte en waar je uit mocht drinken.

Liefde doorgeven

Eenmaal uit de meditatie zag Sanne aan alle vrouwen in de kring dat ze zich net zo met elkaar verbonden voelden als zij. Alsof ze ineens allemaal zusters waren, met één doel: liefde doorgeven. Maar net als Sanne zulke gedachten krijgt, is er natuurlijk haar zus Cathy die dit evenement niet wilde missen en naast haar op een kussen zit. Die buigt iets opzij en zegt: “Ik zag die bron niet. Jij?”

“Ssst,” zegt Sanne.

Schaapje vertelt van deze maan, die nu al duidelijk zichtbaar aan de hemel staat. De lentemaan staat voor bescherming, want alle plannen en ideeën die bij de vorige maan zijn ontstaan, zou je nu moeten beschermen. En je kunt de eerste stappen gaan zetten. Als Schaap dat zegt, bedenkt Sanne dat het precies klopt! Een maand geleden ongeveer besloot ze Jaap te helpen op zoek te gaan naar zijn dochter. Of zijn zoon. Nu moet ze doorzetten.

“Wat een flauwekul,” sist Cathy.

Ze maken een buideltje met elzenproppen en alles wat ze in een korte stiltewandeling vinden om hun ideeën kracht bij te zetten.

“Laat je intuïtief leiden,” zegt Schaapje. “En neem vooral brandnetel mee! Een jonge top. Die beschermt goed!”

“Ja, ik ga natuurlijk geen brandnetel lopen plukken,” zegt Cathy, vlak achter Sanne. Sanne reageert er niet op. Maar die zus, die zo kritisch in haar nek loopt te hijgen, maakt het er niet makkelijker op.

Geneeskrachtige stenen

Er volgt een maanritueel, ze groeten alle windrichtingen en leggen precies om 20.57 uur, als hij vol is, hun vinger op de maan om de energie in hun lijf te laten stromen. Roerloos staat Sanne. Voelt ze het? Ze denkt van wel.

“Ik voel niks,” zegt Cathy. Sanne houdt haar beschermingsbuidel in het maanlicht, met haar arm omhoog. Sommige maanvierders leggen geneeskrachtige stenen neer op de aarde in het maanlicht en Schaapje raadt iedereen nog aan dat ook vooral thuis te doen.

“Alles laadt op dankzij de oerenergie van de maan. Laten we haar bedanken!” Dat doen ze. Armen omhoog, gezichten in het licht. De glimlach op Sannes gezicht is tastbaar. Wat leuk is dit! “Doen we nog een wijntje?” vraagt Cathy, als de bijeenkomst is afgelopen en iedereen blij naar huis gaat. Sanne aarzelt.

“Ik kan wel een wijntje gebruiken. Wat heb ik je een tijd niet gesproken, hè? En wat een nieuws hebben we de afgelopen weken allemaal gehad! Al die BN’ers die worden beschuldigd van de vreselijkste dingen! Nee, echt, ik eet tegenwoordig met een bord op schoot, want ik wil geen minuut missen van de roddelrubrieken. Zo verschrikkelijk! Wat vind jij ervan? Volg je het een beetje?” Sanne legt haar hand op Cathy’s arm en zegt: “Lieve zus, ik houd dat wijntje tegoed. Ik help Schaapje even opruimen. Wel thuis!” Ze geeft haar zus een kus op haar wang en loopt weg. Naar Schaap. Naar het licht.

Volgende week: De eerste sollicitanten voor de roos en de koekoek komen op gesprek in de zaak.

Marjan van den Bergredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden