Margriet logo
Header Sanne NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Wat hoor ik nou?’ snerpt Cathy. ‘Zit Jaap nog in Griekenland bij zijn ouwe liefde?’

Sanne heeft zich de hele terugreis alleen goed kunnen houden, maar nu, met de mensen om haar heen van wie ze houdt, komen de tranen.

Vorige week: Sannes stress komt eruit als een dronken passagier op Jaaps stoel komt zitten.

Pas als ze thuis is, Daan en Abel en juffrouw Schaap ziet en wordt bestormd en gelikt door haar lieve Saar, komen de tranen.

Niemand stelt de vraag. Iedereen ziet dat Jaap er niet is. En er is tijd genoeg om Sanne eerst op adem te laten komen. Daarna zal ze haar verhaal wel vertellen. Dus Daan zegt: “Nou, eerst maar eens koffie, lieve schat.” Abel mompelt: “Ja, koffie. Goed idee. Schaapje had nog boterkoek gebakken, lieve kind. Van boterkoek knapt een mens altijd zó op!” Schaap wrijft over haar rug, terwijl ze zegt: “Ja, die boterkoek, daar zit veel liefde in. Dat vult elke leegte op. Wedden?” Ze duwen haar naar De Roos en de Koekoek, waar ze in de koffiehoek gaat zitten. Een scherpe stem klinkt vanuit het magazijn: “Hebben we alweer koffiepauze?”

“Och hemel, dat mens verdring ik altijd. Maar die staat hier vandaag weer te poetsen,” verzucht Schaap.

“Nee, het is Sanne! Die is terug van vakantie!” roept Abel ter verklaring.

‘Waar is Jaap?’

“O leuk!” jubelt Marion. “Dan kom ik ook even!” Voordat iemand er iets tegen in kan werpen, loopt ze op Sanne af, bekijkt haar kritisch en vraagt dan: “Ben je zo verdrietig dat je vakantie erop zit? Waar is Jaap?”

“Marion!” sist Daan.

“Wat?” vraagt Marion stomverbaasd.

“Jaap is nog op Samos.” Sanne voelt hoe haar emotie een beetje zakt. Misschien juist wel dankzij de botte manier waarop Marion de vraag stelde.

“Jaap is nog op Samos?” herhaalt ze stomverbaasd.

“Ja, dat zegt ze toch,” snauwt Daan.

“Hij had nog wat uit te zoeken met Leontien. Die woont daar. Ze hebben een kind samen.” Sanne gooit het er allemaal uit. Kan het haar schelen. De waarheid is prima. Ze heeft geen zin om leugens te verzinnen en Daan, Abel en juffrouw Schaap waren toch al op de hoogte.

“Ze hebben een kind samen,” zegt Marion. “Je hebt weinig eigen tekst, hè?” vindt Daan. Hij deelt koffie rond en Schaap ontfermt zich over de boterkoek.

Dapper

“Hoe vond je dat, dat hij nog wat met Leontien uit te zoeken had?” vraagt Abel.

“Ik heb hem zelf aangeboden om daar de tijd voor te nemen. Dat leek me belangrijk. Maar ik ben er wel verdrietig van,” antwoordt Sanne. Ze is nu echt helemaal rustig. En ze kan alleen maar denken hoe veilig ze zich voelt in deze kring van mensen van wie ze zo veel houdt. Behalve dan die Marion. Dat vindt ze een lastig portret. Maar nou ja. Die neemt ze maar op de koop toe.

“Ik vind het wel dapper van je,” zegt Marion. En even denkt Sanne: ach, wat lief. Marion hoort er toch ook echt bij. Maar dan gaat Marion verder met: “Ik weet niet of ik dat mijn man ook had aangeraden. Maar ja, die is alweer vier jaar weg, hè? Nee, wij hadden vier zonen samen. Vier sterke, stevige jongens. Twee in ons bedrijf. Goeie jongens allemaal. Ik geloof niet dat er nog ergens een onecht kind rondloopt. Ik kan me daar niks bij voorstellen.”

“Nee, ik ook niet,” zegt Sanne meteen. “Jaap heeft met Leontien een echt kind, hoor. Daar is niks onechts aan.” Schaapje lacht goedkeurend.

Achterhaald

“Nou ja, zo noem je dat toch?” verdedigt Marion zich. “Onecht. Niet geëcht. Tegenover een kind dat wel binnen de echt is geboren.”

“Dat is zo achterhaald,” zegt Sanne. “Dan is Jeppe Jan ook een onecht kind.” Marion knikt. “Ja. Dat is hij ook.” Daan is er klaar mee. Hij zegt kordaat: “Nou, de pauze voor jou zit erop. Marion, wil jij verdergaan met waar we je voor hebben ingehuurd?”

“O, goed hoor,” snuift Marion.

Een halfuurtje later brengen ze Sanne naar haar huis, waar ze haar was in de wasmachine stopt, daarna met haar auto wat boodschappen haalt en tot besluit een lange wandeling maakt met Saar, helemaal naar de stolp om Jeppe Jan gedag te zeggen, de twee Oekraïense oppasoma’s te begroeten en Marja en Anna te knuffelen. Rinke is er niet, die is aan het werk voor de krant.

Als ze ’s avonds op de bank zit met een bak zelfgemaakte groentelasagne belt haar zus Cathy.

“Wat hoor ik nou?” snerpt ze met haar doordringende stem. “Zit Jaap nog in Griekenland bij zijn ouwe liefde?”

Volgende week: Jaapt appt Sanne om haar bij te praten, maar rept met geen woord over Leontien.

Marjan van den BergRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden