Margriet logo
null Beeld Margriet
Beeld Margriet

‘Wat doen jullie?’ vraagt Daan. ‘Vliegen naar hun laatste rustplaats brengen’

Sanne heeft in de logeerkamer een hele wand behangen met kurk, om daarop alle notities te prikken voor de speurtocht naar Leontien Snellenbraak en haar zoon of dochter, het kind van Jaap. Jaap schudt er zijn hoofd om. “Wat een werk,” zegt hij, als Sanne voor de zoveelste keer constateert dat het kurk niet blijft plakken, ondanks de enorme laag lijm die ze over het oude behang heeft aangebracht. Ze kijkt er kritisch naar.

Vorige week: Sanne vertelt tot in detail het verhaal van Jaap aan Marleen.

“Ik denk dat we er een raamwerk van platte latten op moeten maken. En dan die kurkrol gewoon vastnieten.”Dus nu wil je dat ik latten haal en die op de muur schroef,” zucht Jaap. Hij wacht het antwoord niet eens af, maar gaat meteen meten.

Balans opmaken

Later die dag hoort Sanne hem tegen Daan zeggen: “Wat die kleine in haar kop heeft, heeft ze niet in haar kont.” Is dat liefkozend bedoeld? Ze laat het maar voor wat het is. Er is meer dan genoeg om je druk over te maken. Juffrouw Schaap gaat haar pipowagen opruimen en meteen de balans opmaken van haar voorraad. En omdat dat nogal een precies karwei is, heeft Sanne beloofd haar te helpen.

Vliegengraf

“Dus vandaag geen klanten, Schaapje,” concludeert ze, terwijl ze een plank met grote potten gedroogde salie op het tafeltje zet. Schaapje telt, noteert en haalt een doekje over de potten; Sanne maakt de plank schoon en zet de potten terug. Ze schrijft een nieuwe sticker die ze tegen de plank plakt, over de oude heen. Het ziet er meteen een stuk frisser uit en ze heeft nu al zo veel dode vliegen weggehaald, dat ze Schaapje aanbiedt om ergens een vliegengraf te graven.

“Wat een onzin,” zegt Schaap. “Er zijn boeddhistische monniken die met een klein stoffertje hun pad schoonvegen, zodat ze geen kleine torretjes of mieren doodtrappen,” zegt Sanne. “Ik heb die vliegen niet doodgetrapt. Die zijn van ouderdom gestorven,” snuift Schaap. Maar als ze de verzameling vliegen ziet die Sanne in een schaaltje heeft verzameld waarin Schaapje haar witte salie brandt, gaat ze overstag. “We begraven ze naast de pipowagen,” besluit ze.

Zonderlinge uitvaart

Als Schaapje aan het eind van de dag het bakje vliegen in een door Sanne gegraven gat kiepert, lopen Daan en Abel net vanuit De Roos en de Koekoek naar huis. “Wat zijn jullie aan het doen?” vraagt Daan.
“Vliegen naar hun laatste rustplaats aan het brengen,” zegt Sanne ernstig. Ze heeft een klein kruis van elzentakken gemaakt om op het vliegengraf te planten. Abel trekt zijn wenkbrauwen op en wil iets zeggen over deze zonderlinge insectenuitvaart, maar Daan trekt hem aan zijn mouw mee, wenst ze nog een mooi afscheid en zegt: “Kom Abel. Je hoeft niet overal op te reageren.”

Vrolijk aan een graf

Pas als de jongens ver genoeg zijn, krijgen Schaap en Sanne de lachbui die ze nog maar net tegen konden houden.“Die jongens,” hikt Schaap. “Ik heb nog nooit zo vrolijk aan een graf gestaan.”
“Ik vind het toch een mooi gevoel dat ze nu hier liggen in plaats van in de afvalcontainer,” zegt Sanne. Schaap trapt met haar schoen het vliegengraf dicht en Sanne zet er haar kruisje op.“Dat is zo gammel gemaakt; morgen is het vast al verdwenen,” waarschuwt Schaap.

Sanne haalt haar schouders op. “Dat is prima. Alles is vergankelijk, vliegen net zo goed als kruizen van elzentakken.” Schaap knikt. En ze zegt: “Tegen de tijd dat ik mijn ogen sluit, kun jij me makkelijk vervangen met je wijze uitspraken.” “Nou, dat duurt nog minstens twintig jaar. Dus daar gaan we het lekker niet over hebben,” vindt Sanne.

Op zoek naar Leontien

Als ze eindelijk thuis is na een lange dag werken, ziet ze Jaap languit op de bank met een biertje.“Pauze?” vraagt ze. “Je detectivewandje is klaar,” wijst Jaap tevreden. Sanne gaat meteen kijken. Het ziet er geweldig uit. En midden op de wand van kurk heeft Jaap een foto geprikt. Een jonge vrouw met lange donkere krullen kijkt haar lachend aan. Sanne knikt haar toe. Ze zegt: “Leontien Snellenbraak, we zoeken je.”

Volgende week: Sanne en Jaap starten hun zoektocht naar Leontien in Amsterdam.

Marjan van den BergMargriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden